Amenzi pentru gunoaiele aruncate şi pentru grătarele în spaţii neamenajate

G.B
Miscellanea / 30 aprilie 2021

Amenzi pentru gunoaiele aruncate şi pentru grătarele în spaţii neamenajate

Începe sezonul ieşirilor la picnic şi, odată cu el, şi cel al gunoaiele aruncate, la voia întâmplării, prin păduri sau pe malul râurilor. Sticlele de plastic, pungile, dar şi farfuriile şi paharele de unică folosinţă sunt semnele trecerii turiştilor prin zonele de agrement. Puţini sunt cei care, din respect pentru natură, strâng resturile şi le aruncă la tomberon. Odată cu încălzirea vremii, locurile de picnic riscă să fie transformate în gropi cu deşeuri menajere, potrivit digi24.ro.

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu, le adresează românilor o "rugăminte instituţională": să fie cât mai responsabili faţă de deşeurile pe care le aruncă, aceasta fiind şi cea mai mare problemă a acestor zile. Comisarul reaminteşte că există locuri special amenajate pentru picnic......Să nu aruncăm hârtii, să nu aruncăm deşeuri în apă, să nu hrănim animale sălbatice sau să lăsăm mâncare la locul respectiv".

Cuantumul amenzilor:

între 100 de lei şi 2.000 de lei pentru aruncarea gunoiului în afara spaţiilor amenajate

între 300 de lei şi 3.000 de lei pentru aruncarea de ţigări, chibrituri sau obiecte aprinse

Multe dintre incendii apar pentru că oamenii se duc în pădure sau la marginea lor, pe fâneţe, pajişti şi fac focul, când pleacă nu se asigură dacă au stins focul sau nu, iar vântul poate produce aprinderi ale vegetaţiei din jur. Spre deosebire de alte ţări, la noi încă se practică acest tip de grătar, cu foc făcut direct pe sol şi doar marcat locul de nişte pietre, spune Octavian Berceanu.

Berceanu, spune că este, totuşi, "o diferenţă enormă" între generaţii:"Generaţiile tinere, pe care eu îmi pariez toţi banii, sunt mult mai apropiate de mediu şi au grijă cu fiecare bucăţică pe care o aruncă, strâng la sfârşit. În mod normal, în zonele de picnic merg oameni din toate generaţiile, de la copii la bătrâni. Eu mizez pe cei tineri să aibă conştiinţa atât de dezvoltată, încât să strângă şi după cei care n-au strâns", spune Octavian Berceanu. El recunoaşte că în mod normal, autorităţile ar trebui să facă lucrul acesta, dar nu întotdeauna se întâmplă aşa, iar voluntarii au un rol esenţial şi pot fi o sursă de inspiraţie. "Am văzut astfel de oameni, îi apreciez pentru ceea ce fac şi poate pot multiplica gestul lor".

Şeful Gărzii de Mediu a subliniat:"Vom avea acţiuni, eu zic că educative, pentru că nu vrem să dăm amenzi decât în cazuri extreme, vom avea acţiuni în teren, împreună cu jandarmeria şi poliţia, şi la munte, şi la mare. Deja negociem locurile în care să mergem, astfel încât să putem să influenţăm conştientul colectiv că doar prin munca noastră conştientă de a scoate gunoaiele şi deşeurile putem să avem curat pe spaţiile verzi. E unica şansă, nu vine din afară nimeni să ne ajute".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Locuiesc în București pe o stradă din sectorul 1 (Capitală a Capitalei ) in tot cartierul fiind construcți mici, respectiv " case la curte". Semnalez o problemă reală și anume : unii dintre vecini și-au montat grătare de dimensiuni impresionante pentru fript mititei, cârnati sau carne. Odată " instalația " pusă în funcțiune, pe coș iese un nor negru de fum iar mirosul de carne arsă, greu de suportat, se răspândește în toate direcțiile. Nu este un aspect de civilizație și sper ca Garda de Mediu să sepreocupe de acest aspect și să impună măsuri rezonabile.

    1. Scuze pentru micile abateri gramaticale, sper că nu denaturează mesajul.

      Tocmai ce ti-a raspuns la mesaj presedintele tau: "Este important să nu uităm cât de dificilă a fost, de-a lungul istoriei, obţinerea unor drepturi"...Daca nu suporti "mirosul de carne arsă", intra in casa, inchide usa si geamurile si ai rezolvat problema...sunt sigur ca te-a deranjat cand ti-au spus astia "da dreapta" sa stai inchis in casa cu masca pe figura:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb