Oficialii americani au avertizat de multe ori, cel puţin de la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016, că dependenţa de importurile de gaze ieftine din Rusia reprezintă un mare risc de securitate.
Fără prea multe alternative după sabotarea magistralelor Nord Stream, Europa a început să importe masiv gaze naturale lichefiate din Statele Unite, la preţuri mult mai mari şi cu efecte negative puternice asupra mediului, nu doar din perspectiva transportului peste ocean, dar şi în ceea ce priveşte extragerea prin fracturare hidraulică.
Autorităţile europene au justificat decizia în faţa alegătorilor prin necesitatea luptei împotriva agresiunii Moscovei şi a combaterii schimbărilor climatice.
Printr-o ironie amară, combaterea schimbărilor climatice este şi motivul invocat zilele trecute de Casa Albă pentru amânarea noilor licenţe de construire a capacităţilor suplimentare de lichefiere şi export.
"Administraţia mea anunţă astăzi o pauză temporară în ceea ce priveşte deciziile în curs privind exporturile de gaze naturale lichefiate - cu excepţia situaţiilor de urgenţă neprevăzute şi imediate de securitate naţională. În această perioadă, vom analiza cu atenţie impactul exporturilor de GNL asupra costurilor energiei, a securităţii energetice a Americii şi a mediului nostru. Această pauză în ceea ce priveşte noile aprobări de GNL consideră criza climatică drept ceea ce este: ameninţarea existenţială a timpului nostru", se arată într-un comunicat de presă de la Casa Albă din 26 ianuarie 2024, unde se mai subliniază că "vom ţine cont de apelurile tinerilor şi ale comunităţilor din prima linie care îşi folosesc vocile pentru a cere acţiune din partea celor care au puterea de a acţiona".
Având în vedere natura şi orizontul investiţiilor în capacităţile de producţie, lichefiere şi terminale portuare, o astfel de decizie poate submina grav securitatea energetică a Europei, mai ales că va fi nevoie de tot mai multe capacităţi pentru asigurarea capacităţii de bază de producere a energiei electrice, pe fondul extinderii capacităţilor solare şi eoliene intermitente.
Conform datelor de la Bloomberg, aproape jumătate din importurile de GNL ale Europei au venit din SUA în 2023 (vezi graficul 1).
Europa a importat circa 50 de milioane de tone de GNL din SUA, în creştere de la 44,7 milioane tone în anul precedent, respectiv 47,9% din total. Importurile din Qatar au scăzut cu 26,5% în 2023 faţă de 2022, până la 13,1 milioane de tone, în timp ce importurile din Rusia au scăzut cu 8,1%, până la 12,9 milioane de tone.
Decizia Casei Albe a fost salutată cu entuziasm de grupurile ecologiste. Analize mai realiste de la Bloomberg arată că "Europa dependentă de gazele naturale a schimbat un risc al furnizării cu altul".
"Deşi SUA este un aliat major al G-7, cu o influenţă economică de neegalat şi o relativă stabilitate politică, o dependenţă supradimensionată chiar şi de o naţiune prietenoasă aduce riscuri", aminteşte agenţia de ştiri americană, în condiţiile în care "securitatea energetică rămâne dependentă de factori care se află mult în afara controlului Europei", cum ar fi "sezonul uraganelor din Atlantic sau jocurile politice de la Casa Albă".
Şi Javier Blas, analist al pieţei energiei la Bloomberg, încearcă să arate că entuziasmul ecologiştilor este prematur. "Ideea că amânarea proiectelor americane de GNL este o victorie uriaşă pentru activiştii de mediu arată o miopie foarte mare. De fapt, este o victorie pentru producătorii de cărbune şi pentru Qatar", subliniază Blas pe contul său de Twitter.
La câteva zile după decizia de la Casa Albă, organizaţii de afaceri din SUA, Europa şi Japonia au cerut preşedintelui Biden să-şi reconsidere poziţia, după cum scrie Bloomberg, pe fondul numeroaselor prognoze care arată creşterea masivă a cererii de gaze naturale în următoarea decadă.
Estimările par să fie confirmate de o ştire recentă de la Energy Monitor, unde se arată că numeroase centrale pe gaz, cu o capacitatea instalată de ordinul sutelor de GW, se află în construcţie sau sunt planificate şi finanţate la nivel global.
Conform datelor de la GlobalData preluate de Energy Monitor, se află în construcţie capacităţi cumulate în centrale pe gaz de circa 134 GW. Capacităţile construite la nivel global în ultimii 5 ani au fost de 153 GW (vezi graficul 2).
Capacitatea totală a proiectelor aprobate şi care dispun de finanţare este de circa 416 GW la nivel global, în condiţiile în care centralele pe gaz care vor fi construite în regiunea Asia-Pacific vor avea o putere instalată de 211 GW.
Surprinzătoare este evoluţia din Europa, unde proiectele planificate cu finanţare asigurată au o capacitate cumulată de 65,5 GW, de 5,4 ori mai mare decât capacitatea construită în ultimii 5 ani şi de 3,7 ori mai mare decât capacitatea aflată în construcţie.
Cu alte cuvinte, doar pentru generarea de electricitate, Europa va avea mare nevoie de gaze în următorii ani, iar deciziile politice din ultima perioadă nu au făcut decât să ducă la "înlocuirea unui handicap cu altul, prin schimbarea furnizorilor de gaze naturale", în condiţiile în care "sistemul său energetic rămâne vulnerabil şi expus".
Ira Joseph, cercetător în cadrul Center on Global Energy Policy de la Columbia University a declarat pentru Bloomberg că "riscul este reprezentat de schimbarea majoră a politicii SUA în viitor".
Un astfel de risc este considerat irelevant la nivelul Comisiei Europene. "Comisia Europeană nu este îngrijorată de o dependenţă tot mai mare de GNL din SUA, deoarece nu există acelaşi nivel de riscuri politice ca în cazul Rusiei", conform declaraţiilor unui înalt oficial UE pentru Bloomberg.
"Din punct de vedere al securităţii energetice, centralele electrice pe gaz nu prea au sens în ţări precum cele din Europa sau China, care vor depinde de importul de gaz", a declarat Olivier Bois von Kursk, de la Institutul Internaţional pentru Dezvoltare Durabilă, pentru Energy Monitor.
În opinia sa, "este mai ieftin şi mai rapid să se implementeze capacităţi eoliene şi solare în majoritatea zonelor geografice, iar aceste surse de energie furnizează, de asemenea, energie locală şi fiabilă şi sunt izolate de volatilitatea largă a pieţelor de gaze".
Dar ce se întâmplă când lipsesc razele solare şi nu bate vântul? Nu sunt necesare surse de energie electrică care pot fi pornite rapid, aşa cum sunt centralele pe gaz?
Analizele de la Bloomberg includ mai multe argumente împotriva dependenţei excesive a Europei de GNL importate din Statele Unite.
În primul rând este evidenţiată "influenţa geopolitică deosebită oferită SUA", ceea ce înseamnă că "dependenţa majoră de Statele Unite nu îi mai permite Europei să respingă dezacordurile".
Apoi este subliniat factorul major al preţurilor ridicate pentru gazele naturale, în condiţiile în care "cumpărătorii din Europa sunt mai expuşi fluctuaţiilor ofertelor globale decât cumpărătorii asiatici, care se aprovizionează în principal în baza unor contracte pe termen lung legate de preţul petrolului". Europa a renunţat la astfel de contracte cu mai multe luni înainte de începerea "operaţiunii militare speciale" din Ucraina, iar de atunci a început creşterea masivă a preţurilor.
Pe lângă faptul că "evenimentele de la o distanţă de mii de km vor avea un impact asupra aprovizionării cu energie a UE", Bloomberg mai arată că "întreruperile de aprovizionare vor deveni mai frecvente, în condiţiile în care schimbările climatice agravează intensitatea furtunilor de-a lungul coastei americane".
Mai mult, impactul asupra climei va fi mai mare, pe fondul scurgerilor de gaza metan de-a lungul lanţurilor de aprovizionare, iar "importurile de GNL din SUA riscă să întârzie implementarea unor soluţii energetice mai ecologice".
Pe de altă parte, gazele naturale nu sunt utilizate doar pentru producerea energiei electrice. Ogan Kose, director în cadrul companiei de consultanţă Accenture, a declarat pentru Bloomberg că "ceea ce plăteşte industria chimică europeană pentru gaz este de aproape 3 - 4 ori mai mult decât ceea ce plăteşte cumpărătorul intern din SUA".
Concluzia este elementară, dar pare să treacă dincolo de capacitatea de înţelegere a autorităţilor europene. "Când gazul rusesc ieftin ajungea în Europa, era logic să păstrezi o uzină chimică aproape de sursa cererii, deoarece era profitabilă, dar acum, cu un GNL importat mult mai scump, mutarea acestor fabrici către surse de gaze naturale ieftine are mai mult sens", conform declaraţiilor lui Kose.
Mutarea fabricilor din industria chimică către sursele de gaze naturale ieftine, aşa cum arată relocarea majoră a operaţiunilor BASF în China, pentru a beneficia de accesul la gazele din Rusia, reprezintă un pas semnificativ pe calea dezindustrializării Europei şi, implicit, pe calea subminării grave a resurselor de asigurare a securităţii în general, nu doar a securităţii energetice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 00:19)
“Dar ce se întâmplă când lipsesc razele solare şi nu bate vântul? Nu sunt necesare surse de energie electrică care pot fi pornite rapid, aşa cum sunt centralele pe gaz?”…Nu:-)…Sunt alternative ecologice, Tesla megapack:-)…pentru “cunoscatori”:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 10:31)
Nu-i vorba despre Soare și vânturi, Germania și-a dezvoltat industria bazându-se pe contractele cu un regim criminal. Înțelegerea a căzut, la fel trebuie să se întâmple și cu... industria. :
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 10:41)
se pot livra unitati modulare nucleare de dimensiuni mici...foarte eficiente si industria nu te sa cada... industria poate sa cada daca cade in schimb cerera distrusa de forme de squeze numita "inflatie" cand in realitate nu e inflatie (momentan) - pentru ca cel mai bun indicator al inflatiei "reale" este intotdeauna Bursa Fiecarei Tari (indexul bursier) deflat intotdeauna pe PPI!!! Iar acest indicator ne spune clar ca nu este INFLATIE!! ci crashuri periodice de capacitati sau squezuri ce dau farfuri de inflatie ... unde asta inseamna ca trebuie in fata mai mult credit pentru noi capacitati... cand o sa vedem bursa unui stat ca intra long e crash deflat pe PPI atunci putem vb de inflatie "reala" declarata.... asa cum a fos tin perioada 2000 spre 2008 in germania si alte state din europa... asa cum a fost in italia pana in 2000-2002... unde si azi bursa italiana si piata se afla real in deflatie!...
In schimb India este pe long inflatie; turcia la fel... Venezuele... Argentina.... ia bursa lor si defleaza pe PPI tot in balon stau! sau defleaza pe cotatie aur!
s c c r e t
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 11:08)
haha, n-ai sa vezi
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 11:09)
poata da
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 12:53)
Germania are ambiția de a închide nuclearul, deci nu se pot livra modulare nucleare.
Industria germană este concurată puternic pe o cerere în scădere. Deci, da, nu este inflație. :
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 12:55)
Industria auto germană/europeană a intrat în budă în 2007, fără niciun ajutor din partea Sovietului. De data asta se suprapun crizele.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 13:40)
negativismul asta pe nuclear m-a facut sa tot trambitez de 4 -3 ani ca uraniu intra in bula... si am avut dreptate... ca investitor contrar...
ca si educatie personala stiu ca "Gazul" duce mai rapid la topirea ghetarilor decat "nuclearul" controlat si consumat aproape complet (sunt tehnologii deja pe piata cu 90-98-99% consum "fitil)... si nu tre sa mai fie vorba de "radioactiv"... pentru ce deja sunt inlocuitori neradioactivi si tot cu reactie nucleara.
PS: poate ca germania nu vrea sa speculeze declarativ... dar isi reinoieste modul de "prelucrare" a energiei cat si capacitatile viitoare.
Intotdeauna BULA PE URANIU a anuntat INTOTDEAUNA NOI Calacitati LIVRATE si noi forme de PRODUCTIE Energie in domeniul Nuclear.
Bula trage intotdeauna productia in spate cu lag de 4-5 ani -la uraniu; o sa fie si reversul cand uraniu intra in crash si exces capacitati productie ori cu o viteza mai abrupta crash consum sau demografic pe regiunie... dar se poate "exporta" pe international diferentele de productie pana incep competitorii sa linisteasca de tot preturile si pe international.
Oricum o dam, energia nucleara o sa linisteasca apele in fata... dar mai intai sa trecem de furtuna.
PS:SNN to the moooonnnn....:D
s c c r et
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 13:50)
Exista deja baterii nucleare neradioactive cu duata de viata 60 de ani...destul cat pentru traiul fiecarei generatii!
Se vor minuna in fata unii de ce se va livra pe urmatorul slump al curbei "S" de inovare.
s c c r e t
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 14:27)
To the Moon and back, dar Germania și-a închis centralele anul trecut, de tot și pe ultimele trei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 10:16)
uraniu in balon!
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 11:47)
EIA a prognozat că prețul spot de referință al gazelor naturale din SUA, Henry Hub, va atinge pragul de 3,71 dolari/MMBtu în decembrie, ajungând la o medie de 2,79 dolari pe MMBtu în 2024 pe parcursul anului”” ceea ce evident este foarte ieftin .Norvegia a depășit Rusia și a devenit principalul furnizor al Europei, acoperind 46% din cerere în primul trimestru din 2023.UE a reușit să își reducă consumul de gaze cu 13% UE se aprovizioneza cu gaze extrem de ieftine din Qatar.Intrarea în funcțiune o nouă generație de centrale nucleare ne poate duce catre chiar de un surplus de aprovizionare până la sfârșitul deceniului. China a renuntat deja la a sponsoriza conductele ce duc gazul catre China .Asadar dracul nu este chiar asa de negru cum se vrea prezentat in text iar politic si militar cistigurile Occidentului sunt extrordinar de mari pe masura ce Rusia isi pierde clientii .Armenia si India renunta la armamentul si contractele cu rusii iar Franta deja a devenit a doua mare exportatoare de tehnologie militara .
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 12:13)
Dupa ce au "rezolvat" conductele de gaz N.S.1+2,americanii
promitind gaz "iefitn: Europei,acum ne trag teapa,
asa ne trebuie,daca ne comportam ca o colonie
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 12:17)
Esti pe linga . Contractele la zi sunt respectate altfel se ajunge la conflict juridic .Nu mai pune botul la gogomanii .
4.2. Conflict juridic (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 05.02.2024, 12:51)
Asta cu conflictul juridic e superbuna. You made my day. Many thanks.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 12:57)
Pleci de la premisa că toate statele lumii fac afaceri după model kaghebist. E o premisă greșită.
4.4. Nu plec nicaieri (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 05.02.2024, 13:16)
Stai linistit. In schimb americanii vor începe sa plece mai de peste tot. Unde? Pai la noua lor casa. Aia din care i-a dat afara pe amerindieni acum vreo cateva secole.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 14:28)
Baba și americanii. De la conflict juridic la plecat acasă nu-i decât un pic de trolling.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 15:07)
de la o anumita varsta incepi sa uiti ce ai promis
6. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 05.02.2024, 16:31)
Era evident ca coana ieropa nu a rezolvat problema energiei,doar a inlocuit dependenta de rusia cu dependenta de sua,ca atat a dus-o capul eco-neomarxisto-globalist.acum sta si plange ca proasta,dupa ce a renuntat la termocentrale si centrale nucleare.oricum dezastrul e doar la inceput.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 18:53)
Habar nu ai ce vorbesti, ca multi pe aici...Anul trecut, pe medie in UE, energia regenerabila bazata pe PV si eolian a depasit pentru prima data 50% din productia de energie...daca mai adaugi hidro si nucleara, rezulta ca energia bazata pe hidrocarburi tind spre zero pana in 2030. Asa ca mujicii pot sa uite "piata europeana de hidrocarburi"...europa va fi verde, pe electric, in ce priveste, auto, energie casnica si industriala. Hidrocarburi doar pentru industria chimica, ingrasamant si din pacate fibre sintetice, iar necesarul poate fi acoperit de Norvegia si tari din Orienul mijlociu si Africa. Putler poate sa uite Europa, petrolul si gazul sunt produsele Sec XX, atat de drag mujicilor:-)
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Ionut în data de 05.02.2024, 19:40)
Fotovoltaicele si eolienelor nu produc energie in banda continua catalus userist ce esti.energia voastra verde,care nu-i verde deloc,o sa ne duca inapoi in evul mediu.retelele electrice nu vor face fata in maxim de consum, mai ales ca si prosumatorii baga curent in ele.Ro deja probleme,dar si alte state.dar tu le sti pe toate,asa ca nu o sa-ti spun eu ce o sa se intample.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 19:41)
Eheee, până în 2030 sa fie noi sănătoși și coana ieropa sa mai existe.Visele sunt vise realitatea este alta
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 20:39)
Cand iti spun ca esti habanist...Tesla Megapack -urile tocmai asta fac, sunt "bufer"-ul pentru situatiile in care sunt fluctuatii in furnizarea de energie PV si eolian. Modelul pana la urma va fi PV si eolian furnizeaza energia iar Megapack-urile si energia hidro va regulariza fluctuatiile, totul green si nepoluant. Nu e nici o problema cu reteaua in RO, e pupincurism-ul autoritatilor...majoritatea energiei eoliene e produsa in Dobrogea, si "baietii destepti" exporta energia verde si ieftina prin Vest si aceeasi "baieti destepti" pun consumatorul casnic sa plateasca energie poluanta si scumpa din hidrocarburi de import. In 2020 sau 2021 a cazut reteaua electrica in Vestul tarii cand au facut racordarea la Europa prin hUngaristan. Stii ca Austria are 86% din energie "verde"? De unde crezi ca o are, din extractia de petrol si gaze:-)? Guess again...reteaua e gatuita inspre iesirea din tara ca toti se imbulzesc sa exporte. E ca o autostrada, daca toti vor sa iasa prin Bors, se gatuieste, daca insa iesi de pe autostrada pe tot parcursul ei, nu mai e nici o problema. Energia trebuie consumata unde se produce, nu o transporti de la Constanta la Carei:-)
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de Ionut în data de 05.02.2024, 22:25)
Deci vom umple tara cu baterii tesla!bun asa,greta????????????.austria are 86% energie verde in varf de productie,cand e soare si bate vantul.nici un producator hidro nu va vrea si nu va putea sa functioneze ca "buffer".nimeni nu va dori sa bage curent in retea doar cand e nevoie.cand dau drumul simultan la 3 electrocasnice la mine in casa sare siguranta,nu la Carei.aiureala green deal va costa Romania sute de miliarde de euro.de unde luam banii?tu esti dispus sa platesti ca sa avem zero co2???pentru ce ne trebuie zero emisii de co2 inteligenta artificiala?carbonul inseamna viata,inca avem fotosinteza iar in atmosfera avem acum sub 0,01% co2.
6.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 22:54)
Tu cred ca ai vazut scoala doar de dupa gard:-)…Emisii zero CO2 nu inseamna ca nu o sa mai ai carbon:-)…inseamna sa nu dezechilibrezi echilibrul in natura cu exces de CO2 generat prin arderea de hidrocarburi. Presupunem ca toata lumea are PV, deci nu mai ai nevoie de CET-uri si de ars hidrocarburi, pt caldura, apa calda si energie…ce o fi asa greu de priceput?
6.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 23:13)
How much does a Tesla Megapack cost?
The Megapack (without installation) n ow starts at $1,879,840. However, Tesla has pushed back the delivery time, maintaining its 2-year wa it list for the popular energy product, which will n ow be delivered in Q1 2025 if ordered today.
asa ca mai usor cu visele umede cu Tesla Megapack
6.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 23:24)
Pai tocmai cine a inteles cum stau lucrurile, Australia,Canada, SUA, au facut deja comanda, Tesla e overbooked, daca faci acum o comanda primesti in 2025:-)...Asta inseamna cerere, nu ca petrolul lui Putler, ca tot scade productia sa resuscite "pretul" care e pe copca:-).
Acum realizez ca toti astia de pe aici "mari investitori" s-au ingropat in SNP, Transgaz si Hidroelectrica si problema lor e ca trebuie sa treaca investitiile la "pierderi planificate" daca se trece pe PV si Eolian:-)...s-a dus visul de "milionar" din dividende:-)
6.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 23:55)
te linisteste UE cu taxa pe energia electrica produsa (si de proconsumatori), momentan e doar "optionala" :-)