Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a cerut Italiei să modifice restricţiile dure anti-Covid, pentru a evita discriminarea persoanelor nevaccinate, transmite Reuters, citată de News.ro.
Într-un decret recent, guvernul condus de premierul Mario Draghi a făcut vaccinarea obligatorie pentru toţi cei peste 50 de ani, pentru utilizarea transportului public şi pentru o game de alte servicii, Italia fiind una dintre puţinele ţări care au luat măsuri similare, în încercarea de a reduce presiunea asupra serviciilor de sănătate şi a reduce decesele.
Amnesty International a cerut furnizarea de măsuri alternative, inclusiv folosirea măştilor şi testarea pentru Covid-19, pentru a permite populaţiei nevaccinate să continue să meargă la muncă şi să folosească transportul public "fără discriminare", a spus grupul într-un comunicat.
Conform regulilor actuale, care vor fi valabile până pe 15 iunie, purtarea măştii şi testul negativ pentru Covid-19 nu este suficient pentru a accesa mijloacele de transport în comun sau, pentru persoanele cu vârsta peste 50 de ani, la locurile de muncă.
Amnesty International Italia, divizia locală a grupului pentru drepturile omului, a spus că vaccinarea obligatorie ar putea fi justificată, dar trebuie limitată în timp şi "proporţională" cu un scop legitim de protecţie a sănătăţii publice.
"Guvernul trebuie să continue să se asigure că întreaga populaţie se poate bucura de drepturile sale fundamentale, cum ar fi dreptul la educaţie, muncă şi tratament medical, în special pentru pacienţii non-Covid care au nevoie de intervenţii chirurgicale urgente", se arată în comunicat.