AN NOU, PROBLEME VECHI Continuă concedierile în presă

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 5 ianuarie 2015

Continuă concedierile în presă

Restructurările în redacţiile televiziunilor de ştiri continuă şi în 2015. Veştile nu sunt bune nici la acest început de an, problemele mai vechi cu care se confruntă piaţa media accentuându-se acum, după ce s-a terminat şi importanta bătălie electorală pentru preşedinţia ţării.

România TV a pierdut în ultima lună două dintre vedetele postului, Silviu Mănăstire şi Cătălin Striblea, care au decis să se "transfere" la postul B1 TV, dar au avut loc şi mai multe disponibilizări. Anunţul reducerii costurilor a fost făcut la începutul lunii decembrie, printr-o scrisoare internă semnată de Cătălin Popa, Directorul editorial al România TV, dată publicităţii de reportervirtual.ro: " Mai multe instituţii media se pregătesc să ia măsuri severe de restructurare în perspectiva anului 2015. ProTv a trecut deja printr-o serie agresivă de disponibilizări, Intact este gata să anunţe măsuri similare pentru A1 şi A3. Dintre staţiile de ştiri, Realitatea şi B1 funcţionează deja la limita de avarie, pentru două-trei luni tensiunea campaniei electorale le-a readus la viaţă, dar acum se întorc în criză. Avem aşadar în faţă un an extrem de dificil pentru piaţa media, în special pentru staţiile de ştiri. De aceea, şi noi ne facem deja calculele, iar acestea arată că vom fi puşi în faţa situaţiei de a mai ajusta costurile: considerăm că încărcătura extraordinară a lui 2014, care ne-a ajutat să facem audienţă peste aşteptări, va fi aproape imposibil de egalat în 2015, deci încasările viitoare vor depăşi doar în mod miraculos ceea ce am reuşit cu mari eforturi anul ăsta. Astfel, chiar cu o mică creştere de venituri prognozată la anul, rămânem încă cu costuri mai mari. Deşi ajustările pe care ni le propunem nu sunt dramatice ca şi procent general, fiind vorba de circa 10-12% din costuri, ele vor viza un număr de câteva zeci de persoane: de unii ne vom despărţi, ceilalţi vor rămâne doar în alte condiţii contractuale".

Nici la Realitatea TV lucrurile nu evoluează în sensul aşteptat de angajaţi. Conform unor informaţii, începând cu 1 ianuarie 2015 au fost au fost concediaţi 30 de angajaţi, din zona tehnică a postului TV. Zguduit de scandalurile şi procesele legate de schimbarea acţionariatului pe ruta Vântu-Elan Schwartzenberg-Păcurariu-Guşă, primul post de ştiri autohton s-a confruntat în toamna trecută cu probleme financiare, salariile fiind plătite cu mari întârzieri. De altfel, redacţia este una destul de restrânsă, numărând sub 30 de reporteri şi prezentatori.

Televiziunea de ştiri a companiei de cablu RCS-RDS, Digi 24, va trece şi ea printr-un amplu proces de restructurare. Staţiile locale Digi îşi vor reduce, în această lună, la jumătate personalul, aproximativ 100 de oameni (reporteri, operatori, personal tehnic) fiind afectaţi de această decizie. Contractele angajaţilor vizaţi de restructurare, semnate pe perioade determinate, nu au mai fost prelungite începând cu 1 ianuarie 2015.

Chiar dacă a reuşit două achiziţii importante, pomenite mai sus, lucrurile nu merg foarte bine nici la B1 TV. Mai mulţi reporteri ai postului de pe Calea Victoriei îşi caută un nou loc de muncă. De altfel, divergenţele din cadrul redacţiei au fost subliniate şi de un mesaj al fostului realizator al acestui post, Mădălina Puşcalău, după ce şi-a dat demisia, în urmă cu 3 săptămâni: " Pot spune că nu mă mai simt parte din acest proiect, nu mai simt că avem un drum comun, nu mai înţeleg şi nu mai rezonez cu multe dintre deciziile conducerii. În plus, influenţa unor personaje toxice este atât de mare, încât contaminează întreaga atmosferă a postului. Iar eu am o viziune clară despre locul de muncă. E acel loc unde te duci cu plăcere, te simţi apreciat şi respectat şi sunt create toate condiţiile pentru a face performanţă. Ceea ce, din păcate, nu mai este cazul aici. Nu vreau să comentez prea multe despre unele sincope vizibile în logica şi constanţa politicii editoriale. Telespectatorii sunt cei care trebuie să facă această analiză. Desigur şi eu am făcut propria analiză, iar rezultatul este decizia de a pleca".

Starea de tensiune de la Antena 3, aflată într-un evident crescendo din momentul în care fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, a fost condamnat definitiv la 10 ani de puşcărie, este resimţită şi la începutul acestui an. Zvonurile conform cărora Cristian Burci, patronul grupului care deţine Adevărul Holding şi Prima TV, a iniţiat demersurile pentru a cumpăra creanţa de 60.000.000 de euro deţinută de o bancă la trustul Intact, infirmate de către conducerea Antenelor, încă sunt discutate în redacţie. 2015 nu se anunţă a fi un an foarte bun pentru televiziunile de ştiri, care par să se confrunte cu problemele presei scrise din urmă cu 4-5 ani.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sunt oare prea rau intentionat daca adaug si atentia mai deosebita pe care o acorda procurorii oricaror incercari de extorcare a unor bani pentru publicitate in schimbul abandonarii unor investigatii de presa?

    Avem prea multe televiziuni de stiri. La o populatie de 19 mil (din care probabil 15-16 acasa) avem 6 televiziuni de stiri permanente: a3, rtv, realit, b1, digi24, tvr news. 

    Ungaria are 3 posturi: hir, atv, echo. 

    Polonia (cu o populatie dubla si deci PIB mai mare decat dublu) are 5: tvp, polsat, super, tvn, republika

    Probabil ca echilibrul pe piata noastra se va atinge cu vreo 3-4. Cata vreme insa banii din coruptie se scurg si catre tonomatele de stiri se vor tari ca hienele pana la viitorul pranz. 

    In mod evident se observa o scadere drastica a nivelului calitativ al programelor principalelor canale de stiri, o puternica deprofesionalizare si, prin compensare, o tabloidizare de-a dreptul exasperanta. Disperarea de a capta aurdienta a devenit aproape patologica, cu cate 10 "Breaking news" uri pe zi pentru orice banalitate. Ca sa nu mai vorbim de partinirile politice directe sau de ineptiile si agramatismele "fatucelor" din media vizuala. Sigur, sunt si exceptii remarcabile, precum Carmen Avram (realizator A3), Fumuru si Eli Roman (Realitatea), dar acestia sunt o infima minoritate fata de masa neprofesionistilor din media de stiri.

    Ca sa nu mai vorbim de ingineriile financiare si procedurile frauduloase care au infectat aceste televiziuni. O curatenie generala ar fi binevenita!! 

    Dupa cateve luni de propaganda pe paine,televiziunile autiohtone vor sa devina televiziuni de informatie.Ca si cum ar fi suficient sa speli porcul pentru a-l baga in pat,pe post de animal de companie.

    1. Antena 3 si-a rezolvat problema pentru anul 2015. Se incheie "un contract de noi evenimente " cu Basescu. Asa ca "basistii" si-au rezolvat existenta...

      Dumitrescu schimba titlul emisiunii din Subiectiv in Obiectiv....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb