Parteneriatul Strategic cu SUA oferă României cele mai solide garanţii de securitate precum şi perspectiva aprofundării şi diversificării cooperării în domeniile economic, energetic, educaţional, ştiinţific şi al inovării, a declarat deputata Ana Birchall,care efectuează o vizită oficială în Statele Unite ale Americii în perioada 23-28 martie.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, Birchall, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor şi Înalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru afaceri europene şi parteneriat cu SUA a discutat, în cadrul vizitei, aspecte care ţin de cooperarea în planul diplomaţiei parlamentare, consolidarea si aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), posibilitatea includerii ţării noastre în programul Visa Waiver, situaţia Republicii Moldova, cooperarea economică şi de securitate energetică precum şi subiecte extrem de actuale la nivel european şi global - Parteneriatul Estic, criza din Ucraina şi pericolul extinderii ameninţărilor teroriste.
"În 2015 sărbătorim 135 de ani de relaţii bilaterale între România şi SUA, ceea ce reprezintă un moment prielnic nu numai pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic, dar şi pentru diversificarea cooperării bilaterale în domeniile economic, energetic, educaţional, ştiinţific şi al inovării", a declarat Ana Birchall.
În prima parte a deplasării, Ana Birchall a avut la Washington o serie de întâlniri cu membri ai Congresului american printre aceştia numărându-se Jackie Walorski, Eddie Bernice Johnson, Dana Rohrabacher, Ted Poe, Tom Marino şi Steve Chabot, întrevederi în cadrul cărora preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a reafirmat că "România rămâne un partener de nădejde al SUA şi NATO, fiind un aliat strategic, în special în regiunea noastră, o zonă de o importanţă critică pentru securitatea euroatlantică". Ana Birchall a subliniat rolul fundamental al ţării noastre în actualul context geopolitic. "România este un pilon de securitate şi stabilitate în estul Europei şi în zona Mării Negre, iar amplasarea scutului anti-rachetă oferă cea mai puternică garanţie de securitate României, în cazul unor ameninţări balistice externe", a punctat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.
De asemenea, Ana Birchall a avut o întalnire cu Jennifer Duck, şefa de cabinet a senatorului Dianne Feinstein, preşedinte al Intelligence Committee şi iniţiatoarea unui proiect de lege extrem de important privind migraţia. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor a susţinut că România va lucra îndeaproape cu SUA pentru a îndeplini toate criteriile în direcţia includerii cât mai rapide a României în programul Visa Waiver, exprimând totodată speranţa că Administraţia americană va continua să lucreze împreună cu Congresul SUA pentru a implementa cât mai curând în acest an legislaţia privind reformarea programului. "Includerea României în Programul Visa Waiver ar însemna avansarea cooperării bilaterale dintre România şi Statele Unite pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic şi ar fi o recunoaştere a relaţiilor şi a colaborării foarte bune dintre ţările noastre. Am stabilit cu şefa de cabinet a preşedintelui Intelligence Committee să lucrăm îndeaproape în perioada imediat următoare pentru a creşte şansele României de a fi inclusă cât mai repede în programul Visa Waiver ", a declarat Ana Birchall.
În marja întrevederilor oficiale, Ana Birchall s-a întâlnit cu reprezentanţii unor ONG-uri prestigioase precum Vital Voices, Center for American Progress sau Center for European Policy Analysis (CEPA), obiectivul principal fiind dezvoltarea relaţiilor bilaterale. De asemenea, Ana Birchall s-a întâlnit şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti în cadrul Council of Romania, "tineri de valoare, adevaraţi ambasadori ai României în zona Washington şi nu numai".
Miercuri, 25 martie, deputatul Ana Birchall a avut întrevederi cu Martin McDowell, directorul adjunct pentru Europa Centrală în Biroul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat, cu Kim Tuminaro, coordonatorul tehnic al Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii în Biroul pentru Afaceri Europene şi Regionale din cadrul Departamentului de Stat precum şi cu Duane Butcher de la Departamentul de Stat, fost însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti şi un bun prieten al României. În cadrul întrevederilor, Ana Birchall a transmis că Secretarul de Stat John Kerry este aşteptat anul acesta în România şi a reiterat că Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă o coordonată fundamentală a politicii externe a României, iar progresul pe care ţara noastră îl înregistrează în lupta anti-corupţie poate fi un reper important şi din perspectiva creşterii investiţiilor americane în România.
În cadrul întrevederilor, Ana Birchall şi înalţii oficiali americani au abordat şi tema parcursului de integrare europeană şi euroatlantică a Republicii Moldova precum şi situaţia din Ucraina. "Am transmis partenerilor noştri importanţa continuării eforturilor de integrare euroatlantică a Republicii Moldova, a Ucrainei şi Georgiei, subliniind nevoia unei viziuni pe termen lung şi acordarea unei atenţii deosebite evoluţiilor din zona Mării Negre", a menţionat Ana Birchall.
Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a adăugat că războiul din Ucraina a adus prejudicii ambelor ţări angrenate în conflict, Europei în ansamblu şi lumii întregi, iar disputa care durează deja de mai mult de un an de zile trebuie aplanată, în termenii acordului de la Minsk. "Mesajul nostru este fără echivoc - Federaţia Rusă trebuie să respecte termenii armistiţiului de la Minsk, iar conflictul care ucide mii de oameni în estul Ucrainei trebuie să înceteze. Planul lui Putin de a avea acces direct la Marea Neagra trebuie stopat.", a arătat Ana Birchall.
Nu în ultimul rând, tema ameninţărilor teroriste care s-au extins vertiginos în ultimele luni a fost abordată în cadrul dialogului dintre Ana Birchall şi oficialii SUA, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene reafirmând sprijinul total al ţării noastre în direcţia eforturilor de anihilare a structurilor teroriste. "În faţa ameninţărilor şi a atacurilor teroriste, avem obligaţia să acţionăm coeziv, prin politici de securitate coordonate la nivel internaţional. Datoria noastră, a tuturor oamenilor de bună credinţă, este aceea de a oferi copiilor noştri şi generaţiilor viitoare o lume mai bună, fără conflicte absurde care curmă destine şi distrug familii nevinovate", a declarat Ana Birchall.
După întrevederile de la Washington, Ana Birchall se va deplasa pentru întâlniri oficiale în New York şi New Haven, unde va susţine o prelegere în cadrul Comitetului Executiv al prestigioasei facultăţi Yale Law School, comitet al cărui membru este din anul 2014.