Deputatul PSD Ana Birchall a subliniat importanţa zilei de 25 noiembrie - ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, reamintind angajamentele pe care ţara noastră şi le-a asumat prin semnarea, ratificarea şi implementarea Convenţiei de la Istanbul.
Ana Birchall, reprezentant al Legislativului român la Consiliul Europei pe problema prevenirii şi combaterii violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, a afirmat, într-un comunicat remis Redacţiei: "Ratificarea de către Uniunea Europeană a Convenţiei de la Istanbul reprezintă un pas înainte în ceea ce priveşte combaterea violenţei, garantarea egalităţii de gen şi asigurarea coerenţei punerii în aplicare la toate nivelurile - european şi statal. Semnarea şi ratificarea Convenţiei şi de către România va transmite un mesaj politic puternic în ceea ce priveşte angajamentul ţării noastre în combaterea violenţei împotriva femeilor, asigurarea coerenţei între acţiunile sale interne şi cele externe, complementaritatea între nivelul naţional şi nivelul UE, precum şi consolidarea credibilităţii şi a responsabilităţii sale faţă de partenerii săi internaţionali".
Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin rezoluţia din 54/134 din 17 decembrie 1999, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
România este una din primele ţări care, prin votul din Parlament, a ratificat Convenţia de la Istanbul prin care se obligă să schimbe legile, să introducă politici publice mai cuprinzătoare şi să aloce resursele necesare pentru a preveni şi a lupta împotriva violenţei de orice fel împotriva femeilor şi, implicit, a copiilor.
În urma depunerii instrumentelor de ratificare a Convenţiei de la Istanbul de către România, pe 23 mai, la Consiliul Europei, în Strasbourg, a fost demarat procesul de transpunere în legislaţia naţională a măsurilor de combatere a violenţei împotriva femeilor.
Comisia pentru afaceri europene, a Camerei Deputaţilor, la propunerea deputatului PSD, a dispus înfiinţarea unui grup de lucru pentru implementarea principalelor priorităţi de modificare a legislaţiei pentru armonizarea cu principiile Convenţiei de la Istanbul.
"Grupul de lucru pe care l-am iniţiat la Comisia pentru afaceri europene - împreună cu UNICEF, ca principal partener, şi alături de reprezentanţi ai Guvernului, ai societăţi civile şi ai ambasadelor în România - sper să reprezinte un motor important în implementarea principalelor priorităţi de modificare a legislaţiei româneşti pentru armonizarea cu principiile Convenţiei de la Istanbul. În cadrul întâlnirii acestui grup de lucru, împreună cu reprezentanţi ai ministerelor de resort, membri ai ONG-urilor de profil, reprezentanţi ai ambasadelor, actori instituţionali cu experienţă în domeniul reglementării violenţei domestice, precum şi reprezentanţi din mass-media, ne-am propus să realizăm o hartă a schimbărilor legislative prioritare necesare în lupta împotriva violenţei de orice fel", a mai spus Ana Birchall.
În acelaşi context, deputatul a subliniat că problema prevenirii şi combaterii violenţei de orice fel reclamă un efort conjugat atât din partea factorilor de decizie, cât şi din partea societăţii civile.
Flagelul violenţei este cu atât mai dificil de combătut, cu cât este prezent la toate nivelurile societale şi îmbracă diferite forme, uneori greu de diagnosticat şi rezistent la nivel de mentalităţi, a arătat Birchall.
"În întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii instituţiilor de profil şi cei ai ONG-urilor cu activitate în domeniu, la nivel naţional şi internaţional, am convenit să organizăm în România o conferinţă internaţională pentru dezbaterea etapelor necesare implementării Convenţiei de la Istanbul şi, de asemenea, să lucrăm îndeaproape astfel încât 2017 să fie anul fără violenţă în România. Consider că este necesar un efort susţinut din partea tuturor celor implicaţi pentru ca propunerea mea privind declararea anului 2017 ca «Anul fără violenţă» în România să prindă contur şi să ducă la ameliorarea acestei situaţii", a conchis preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.