Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a lansat procedura de licitaţie publică pentru chihlimbarul baltic indisponibilizat de către DIICOT, în noiembrie anul trecut. Este vorba despre aproximativ 800 kg de chihlimbar de contrabandă cu o valoare estimată, de către un evaluator independent autorizat ANEVAR, de peste 1, 2 milioane dolari. Mai exact, pepitele de răşină fosilizată au fost introduse ilegal pe teritoriul României prin sustragerea de la controlul vamal. Acestea erau depozitate, transportate şi predate în ţări precum Polonia, Ungaria, Lituania şi Cehia.
Licitaţia publică a fost deschisă in 13 mai, iar pentru inceput au fost date publicităţii 20 de loturi. Fiecare lot are un preţ de pornire, în funcţie de calitatea pietrelor, cuprins între 20.000 şi 30.000 de dolari. De asemenea, un lot poate avea o cantitate cuprinsă între 4,7 kilograme, în cazul pietrelor de o calitate superioară, şi până la 20 de kilograme pentru chihlimbarul neprelucrat.
"Este un prim caz pentru autorităţile judiciare din România. Aş pune pe picior de egalitate cu cazul de acum căţiva ani când ANABI (Agenţia Naţionala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate ) a valorificat pentru prima dată monedă virtuală. Acum este vorba despre o cantitate impresionantă de chihlimbar, peste 800 kg, o voloara pe care experţii au cifrată undeva la 1,2 milioane de dolari. Agenţia a dat publicităţii un prim set de 20 de loturi de anunţuri de licitaţie. Sunt loturi cu valori cuprinse între 20.000 şi 30.000 de dolari. În următoarele 40 de zile potenţialii cumpărători au posibilitatea să şi vadă despre ce este vorba la Muzeul Judeţean unde, în această perioadă, va fi expus, în premieră, aproape o treime din această cantitate. Agenţia prin modalitatea de valorificare utilizată, această licitaţie online, a deschis porţile la 200.000 de utilizatori unici. Estimăm că în acest timp de licitaţie să aducem şi cumpătători din străinătate. Aşteptăm şi sperăm să avem o poveste de succes. Dacă nu va fi valorificată întreaga cantitate, vom reduce preţul de vânzare cu 25%, însă nu vom putea coborî mai mult de 50% . Există o limită până la care Agenţia poate coborî preţul, însă din experienţa pe care am avut-o până acum nu cred că se va ajunge acolo. Suntem optimişti că vom ajunge la o valorificare echitabilă", a spus Cornel Călinescu, directorul Agenţia Naţionala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Printr-un parteneriat, în premieră, dintre Agenţia Naţionala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi Muzeul Judeţean Buzău, în acelaşi timp cu lansarea licitaţiei a fost deschisă şi o expoziţie unde potenţialii clienţi dar şi vizitatorii instituţiei de cultură pot vedea chihlimbarul baltic.
"Având în vedere valoarea bunurilor, caracterul special al acestora, precum şi interesul manifestat, atât de către publicul larg dar şi de către potenţialii cumpărători, ANABI şi Muzeul Judeţean Buzău organizează o Expoziţie temporară care debutează sâmbătă, 14 mai 2022, în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor - 2022", informează ANABI.
De Noaptea Muzeelor, mii de persoane au venit să vadă sutele de kilograme de chihlimbar expuse la Muzeul Judeţean Buzău.
"Este o expoziţie cu cea mai mare expunere de chihlimbar într-un singur loc, în acelaşi timp, cu chihlimbar confiscat. Sunt 330 kilograme de chihlimbar şi a reprezentat o foarte mare provocare din foarte multe puncte de vedere, de la managerierea ei până la punerea ei în scenă. Este o expoziţie care prezintă foarte multe particularităţi, fiind totul făcut într-un timp relativ scurt, deşi noi suntem obişnuiţi având la Buzău există singurul Muzeul al Chihlimbarului din România. În Noaptea Muzeelor , expoziţia a avut un impact major printre vizitatorii care ne-au trecut pragul. Avem un record de peste 3000 de persoane anul acesta, în toate locaţiilor noastre. Este o reuşită şi va fi deschisă publicului până pe 17 iulie. Preţul de intrare este de 12 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru elevi şi copii", a spus Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.
Buzăul nu a fost ales întâmplător drept gazdă a acestei expoziţii rare. În comuna Colţi este patria chihlimbarului, aici regăsindu-se şi singurul muzeu din ţară dedicat acestei comori, reabilitat recent şi reamanajat, fiind adus la standarde europene. Chihlimbarul este extrem de căutat de pasionaţii de bijuterii dar este folosit şi ca un remediu naturist.