Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a depus ieri o plângere penală împotriva administratorului clubului de fotbal FC Naţional, Constantin Dumitru Iacov, a preşedintelui Asociaţiei Pro Naţional, Gino-George Iorgulescu şi a preşedintelui Asociaţiei SC Fotbal Club Naţional 2000, Florin Ciobanu.
Cei trei sunt acuzaţi de săvârşirea mai multor fapte, precum omisiunea cu ştiinţă a înregistrărilor în contabilitate, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, reţinerea şi nevărsarea, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere de sursă, nevirarea la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuţiei de asigurări sociale, reţinută de la asigurat şi nevirarea la bugetul asigurărilor pentru şomaj a contribuţiei la fondul de şomaj. Aceste fapte sunt prevăzute şi pedepsite prin prevederile Legii Contabilităţii, Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, Legii privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale Legii privind sis-temul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Plângerea penală se întemeiază pe dispoziţiile legilor menţionate şi a fost depusă în urma unor controale efectuate la Asociaţia Fotbal Club Naţional 2000, la Societatea Comercială Fotbal Club Naţional 2000 SA şi la Asociaţia Pro Naţional.
Verificările au fost făcute la solicitarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Timiş, având ca principal obiectiv transferul jucătorilor Caramarin Gabriel, Coman Gigel, Canu Gabriel, Olah Adrian şi Jonathan McKain de la FC Naţional la FCU Politehnica Timişoara.
Conform verificărilor, asociaţia Fotbal Club Naţional 2000 a transferat la FCU Politehnica Timişoara jucătorii Caramarin Gabriel, Coman Gigel, Canu Gabriel şi Olah Adrian în lunile ianuarie şi iunie 2005, valoarea totală a acordurilor de transfer fiind de 1.450.000 dolari.
S-a constatat că asociaţia verificată nu a încasat nicio sumă de bani ca urmare a acestor transferuri, suma de 1.450.000 dolari, încasându-se integral, în mod nejustificat, în conturile unei alte entităţi juridice, res-pectiv Asociaţia Pro Naţional.
Potrivit dosarului de executare silită aflat în gestiunea Administraţiei Finanţelor Publice a sectorului 5, Asociaţia Fotbal Club Naţional 2000 avea datorii totale, restante, la bugetul general consolidat de circa 15,827 milioane RON, din care debite cu stopaj la sursă, restante, în valoare totală de 6,391 milioane RON.
Asociaţia verificată avea instituite popriri pe toate conturile bancare deschise la bănci cu sediul în România, în vederea recuperării debitelor restante la bugetul general consolidat. În concluzie, prin încasarea nejus-tificată a sumelor provenite din acordurile de transfer într-o altă entitate juridică, respectiv Asociaţia Pro Naţional, care nu avea nicio calitate în aceste acorduri, asociaţia verificată s-a sustras în mod intenţionat de la plata obligaţiilor restante la bugetul general consolidat. De asemenea, s-a constatat că asociaţia verificată nu a virat nici suma de 6,391 milioane RON reprezentând obligaţii bugetare cu stopaj la sursă, compusă din contribuţia salariaţilor la fondul de şomaj - 15.376,44 RON, impozit pe salarii - 5,162 milioane RON, contribuţia sa-lariaţilor la fondul de sănătate - 978.669,39 RON şi contribuţia salariaţilor la asigurările sociale - 234.841,28 RON.
ANAF consideră că pentru aceste fapte responsabilitatea revine preşedintelui asociaţiei verificate, respectiv domnului Ciobanu Florin.
De asemenea, verificările au evidenţiat că în data de 4 iulie 2005 jucătorul Jonathan McKain a fost transferat de la contribuabilul verificat la FCU Politehnica Timişoara contra sumei de 1,1 milioane dolari. Conform acordului de transfer, 90 la sută din suma de transfer o va primi Baroque Trading Ltd şi 10 la sută SC Fotbal Club Naţional.
S-a constatat însă că din suma de 1,1 milioane dolari care i se cuvenea, potrivit acordului de transfer, contribuabilul verificat a înregistrat pe veniturile societăţii numai suma de 110.000 dolari, echivalent lei, prin facturarea ei către Baroque Trading Ltd, persoană juridică străină şi nu prin facturarea integrală către FCU Poli Timişoara, conform preve-derilor legale.
De asemenea, s-a mai constatat, ca suma de 110.000 dolari, facturată către Baroque Trading Ltd, a fost încasată în lei, de la Asociaţia Pro Naţional, entitate juridică ce nu avea nicio calitate în această tranzacţie.
Astfel, se constată că societatea verificată nu a înregistrat pe veniturile societăţii, în mod nejustificat, suma de 990.000 dolari aferentă acordului de transfer al jucătorului Jo-nathan Mckain.
În acelaşi timp, prin neînregis-trarea acestei sume pe veniturile societăţii, s-a diminuat în mod nejustificat şi valoarea impozitului pe profit aferent aces-tor venituri cu suma de 478.621,44 RON.
În opinia reprezentanţilor ANAF, responsabilitatea pentru aceste fapte revine administratorului societăţii - Iacov Dumitru Constantin. Reprezentanţii ANAF au mai constatat că Asociaţia Pro Naţional a încasat integral contravaloarea transferurilor celor cinci jucători la FCU Poli Timişoara, în valoare totală de 2,45 milioane dolari. În data de 21 ianuarie 2005, asociaţia verificată a încasat, în contul de la bancă în valută, de la Balkan Petroleum Limited, suma de un milion dolari, reprezentând "achiziţionare jucători de fotbal". Această sumă a reprezentat contravaloarea jucătorilor Caramarin Gabriel, Coman Gigel, Canu Gabriel şi Olah Adrian. Din această sumă s-au virat 500.000 dolari în contul lui Baroque Trading Limited din Cipru, în data de 25 ianuarie 2005. Din suma de 1,1 milioane dolari încasată de la FCU Poli Timişoara aferentă transferului jucătorului Jonathan McKain, suma de 350.000 dolari a fost virată, în data de 28 iulie 2005, către Baroque Trading LTD Cipru, iar suma de 523.000 dolari a fost transferată, prin bancă, în mai multe tranşe, în lunile august şi octombrie 2005, către Baroque Trading LTD.
Având în vedere că jucătorii transferaţi nu erau angajaţii asociaţiei verificate, că în acordurile de transfer asociaţia verificată nu avea nici o calitate şi, mai mult, că aceste operaţiuni nici nu se încadrează în obiectul de activitate şi nici în scopul pentru care a fost înfiinţată, rezultă că toate sumele de bani provenite din aceste acorduri de transfer sunt încasate nejustificat, neavând la bază operaţiuni economice sau de altă natură reale, desfăşurate de contribuabilul verificat. Transferurile mari de sume de bani, în valută, către o persoană juridică nerezidentă, fără a se baza pe tranzacţii economice reale, ar putea intra sub incidenţa Legii nr.656/2002, cu modificările şi completările ulterioare, privind prevenirea şi sancţionarea spă-lării banilor. Pentru aceste fapte responsabil este con-siderat Iorgulescu Gino George, în calitate de preşedinte.