ANAF: Formularul 088 de înregistrare în scopuri de TVA va fi eliminat din 1 februarie 2017

Andrei Stan
Companii / 14 ianuarie 2017

Formularul 088 de înregistrare în scopuri de TVA va fi eliminat din 1 februarie 2017

Actualizare 14:52 Abrogarea formularului 088 a fost publicată în Monitorul Oficial

Documentul care elimină Formularul 088 a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial, potrivit Hotnews.

Consultantul fiscal Adrian Benta explică: "Actul normativ aduce o singură măsură importantă- dispune abrogarea OpANAF nr. 3698/2015 ordin ce introduce în legislaţie formularul 088 - Declaraţie pe propria răspundere pentru justificarea capacităţii economice de a efectua activităţi în sfera TVA. Astfel depunerea formularului 088 a fost abrogată începând cu 01.02.2017".

Acest formular nu a fost adoptat prin iniţiativa unei simple persoane, condiţionările pentru înregistrarea în scopuri de TVA sunt impuse de art. 316 alin. (9) din Codul fiscal, mai spune Benta.

Consultantul conchide: "Prin urmare fie trebuie modificat şi Codul fiscal dacă se doreşte eliminarea în totalitate a acestor condiţionări, fie vor fi alte criterii analizate de autorităţi la înregistrarea în scopuri de TVA".

(M.I.)

-------

Formularul 088, referitor la înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor, va dispărea începând cu data de 1 februarie 2017, a anunţat, vineri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat de presă.

ANAF a precizat: "Potrivit programului de guvernare, unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a analizat oportunitatea eliminării formularului (088) «Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA» şi a decis renunţarea la acesta (...) Pentru a evita blocarea activităţii de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor şi asigurarea continuităţii activităţii economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată noua procedură, precum şi aplicaţiile informatice".

Instituţia a menţionat că "din analiza procedurilor referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA, s-a constatat că, pe de o parte, contribuabilii furnizează o serie de informaţii organelor fiscale prin formularele existente, respectiv 010, 098 şi 099 şi că, pe de altă parte, ANAF poate obţine prin schimbul de date cu alte instituţii o serie de alte informaţii care pot fi utilizate în evaluarea intenţiei şi capacităţii de a desfăşura activităţi economice".

Astfel, Fiscul susţine că are în baza de date informaţii cu privire la istoricul şi comportamentul fiscal ale contribuabililor persoane juridice şi cu privire la istoricul fiscal al persoanelor fizice care sunt administratori sau acţionari/asociaţi, cum ar fi societăţile în care au fost sau mai sunt participanţi, situaţia acestora, cazierul fiscal.

Fiscul notează: "În aceste condiţii, procedura privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA, aprobată prin OPANAF nr.2393/2016, urmează să fie actualizată în acest sens, adică pentru a fi utilizate informaţiile deţinute sau obţinute de ANAF de la alte entităţi. De asemenea, vor fi modificate în mod corespunzător aplicaţiile informatice folosite în procedura de evaluare".

Formularul 088 ("Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA") a intrat în vigoare în formă modificată de la 1 iulie 2016, scrie Agerpres.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat, joi, că formularul 088, de înregistrare în scop de TVA, va fi eliminat prin Ordin al preşedintelui ANAF care va fi publicat vineri în Monitorul Oficial.

La începutul şedinţei de Guvern de joi, Ştefan a afirmat: "În legătură cu 088, e o discuţie care de cel puţin doi ani de zile ţine agenda publică. Suntem în faza finală de evaluare a impactului privind eliminarea imediată a acestui formular. Credem că în cursul zilei de mâine ordinul preşedintelui ANAF va fi la Monitorul Oficial".

Formularul de înregistrare în scop de TVA (088), introdus în vara anului 2015, a fost simplificat la jumătatea anului trecut, prin reducerea numărului de întrebări de la 20 la 13 şi a numărului de seturi de documente de la 8 la 3.

Potrivit datelor PwC România, publicate în vara lui 2016, deficitul de TVA, respectiv diferenţa dintre sumele de TVA pe care statul ar trebui să le colecteze şi sumele colectate efectiv, s-a redus, în 2015, în ţara noastră, la 39,6% de la 44,4% în 2014, însă rămâne cel mai mare din cinci ţări analizate, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb