ANAF va avea acces la toate conturile românilor începând de luni

G.U.
Miscellanea / 10 ianuarie 2021

ANAF va avea acces la toate conturile românilor începând de luni

ANAF va avea acces la toate conturile românilor începând de luni, 11 ianuarie.

Potrivit unei ordonanţe emise în vara anului trecut, ANAF începe astfel operaţionalizarea Registrului Fiscal Electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN.

Ordonanţa Nr.111/2020 poate fi consultată AICI

Băncile şi instituţiile care au conturi financiare pentru companii şi persoane fizice sunt obligate să trimită către Fisc toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor, potrivit Rador.

România transpune prin acest registru o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare trebuia să fie operaţional la data de 4 ianuarie, însă la solicitarea mediului de afaceri, ANAF a decis o amânare de o săptămână, până la data de 11 ianuarie.

Operaţionalizarea Registrului central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN se realizează în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2020.

"În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică au obligaţia de a transmite organului fiscal central lista titularilor persoane fizice, juridice sau a altor entităţi fără personalitate juridică care au deschise conturi la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi celelalte informaţii prevăzute la art. 61 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă, privitoare la identitatea persoanelor şi la numărul IBAN", se arată în art VIII, alin (1) al OUG 111/2020", a transmis ANAF într-un comunicat, în luna decembrie.

La ce informaţii va avea acces ANAF prin intermediul registrului:

a) pentru titularul de cont-client, persoanele care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise şi orice persoană care pretinde că acţionează în numele clientului: numele, însoţit de celelalte date de identificare;

b) pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoţit de celelalte date de identificare;

c) pentru contul bancar sau de plăţi: numărul IBAN şi data deschiderii şi închiderii contului;

d) pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoţit de celelalte date de identificare şi durata perioadei de concesionare.

Informaţiile sunt păstrate pentru o perioadă de 10 ani de la încetarea relaţiei de afaceri dintre bănci şi clienţi.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. frectie la picior de lemn ! smekerii au conturi afara . daca te uiti la catzu sau oricare politician in declaratia de avere , gasesti vreo trei conturi , unul in lei cu 1876,45 lei , unul in euro cu 2188, 94 euro si unul in $ cu 3166,85 $ , si un tablou de ando , dar in cipru , elvetia , sau insulele virgine , milioane peste milioane .

    1. atunci e perfect

      multi so-called "smecheri" vor ramane [...Comentariu eliminat conform regulamentului...] 

      se unesc bancile centrale si guvernele si urmeaza politici anti-spalare bani si anti-terorism atat de dure cum nu au mai fost pana acum 

      asa au auzit urechile mele lungi, atat de lungi ca au ajuns la niste nene specialisti de la EBA  

      daca erau destepti aduceau banii in Romania si intr-un fel sau altul incercau sa ii explice 

      vor ramane fara ei ca niste borfasi ce sunt. 

      borfasii trebuie sa moara saraci.

      si in general, sa moara! 

      daca Citu reuseste sa puna ordine in balanta venituri-cheltuieli a romanilor din ultimii 10 ani prin intrumentele Fiscului [...Comentariu eliminat conform regulamentului...] ii fac statuie pe banii mei si mi-l tatuez pe spate si pe piept!

      sa dea cu ciocanul in borfasi , sa sara sangele si carnea de pe borfasi ! 

      e si greu sa faci o companie afara si sa bagi banii in active.

      plus ca portite sunt și vor fi întotdeauna. unii cu asta se ocupa. 

      Citu nu a fost in stare pe 30 decembrie 2020 sa aplice/accepte ceea ce el cu chelia lui a decis in noiembrie 2020 si fusese validat de parlament si Klaus: majorarea plafonului pentru vanzarile de TVA cu 5%. Dovada de profesionalism, viziune si, in general, pricepere macro. Macronimic, evident, ca altfel nu-si stergea liceul de doi bani din CV si statea doi ani pe tusa (1990-1992) - de mult ce-i placeau finantele. Probabil ca pana in 1992 s-a iubit cu vreo iehovista ori un securist, ca altfel nu se explica de ce a ajuns sa faca o facultate prin coclaurile rednecksilor. Dar orice e posibil cu un individ care se lauda asta-vara ca a crescut economia cu 5% (dupa ce tot el o bagase in gard cu -12%).

      * vanzarile de TVA cu 5% pentru locuinte

      Amice, controleaza-ti limbajul!

      Nu sint dispus sa muncesc ca sa-ti asigur decenta exprimarii, numai si numai ca sa nu-ti elimin comentariile.

      La urmatoarea deraiere iti sterg comentariul complet. 

    Asistam la "O Mare Indobitocire in Masa"

    deoarece ordonanta la care se face referire (ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 111/2020 din 1 iulie 2020 

    ) nu a fost emisa sa prezume ca toti cetanenii romani detinatori de conturi bancare si conturi de plăţi identificate prin IBAN sunt BENEFICIARII unor fonduri destinate finantatii terorismului. 

    Prezenta ordonanţă de urgenţă (Nr. 111/2020) transpune Directiva (UE) 2018/843 a Parlamentului 

    European şi a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei (UE) 2015/849 

    privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau 

    finanţării terorismului, precum şi de modificare a Directivelor 2009/138/CE şi 

    2013/36/UE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 156 din 19 

    iunie 2018. 

    ANAF trebuie sa-si faca treaba in sensul : "privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune":  

    24. La articolul 7, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins: "(8) Raportul prevăzut la alin. (6) se transmite Oficiului în termenul prevăzut în Regulamentul (CE) 2018/1.672 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005, conform unei metodologii aprobate prin ordin comun al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor." 

    si atata timp cat se scot bani din tara prin moneda virtuala (ce nu se face din IBAN SAU CONTURI “supravegheate bancat” ) ei isi arata incompetenta sa respecte directivele europene si ordonanata data in sensul combaterii finantarii Terorismului ( ce nu se face "numerar" sau din conturi ce se pot “raporta” de banci cf legislatiei)  

    Europa ce zice: 

    "ţinând cont de apariţia criptomonedelor şi de posibilitatea utilizării lor abuzive în scopul spălării banilor/finanţării terorismului ca un fenomen relativ recent, precum şi de faptul că cele mai multe state membre ale Uniunii Europene dispun de legislaţie specifică în domeniu, care reglementează monedele virtuale "  

    Legea romana zice si tine cont doar de : 

    " La articolul 2, după litera r) se introduce o nouă literă, litera r^1), cu următorul cuprins: "r^1) monedă electronică înseamnă moneda electronică astfel cum este definită la art. 4 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 210/2019 privind activitatea de emitere de monedă electronică, mai puţin valoarea monetară prevăzută la art. 3 din respectiva lege." 

    1.La articolul 2, după litera t) se introduc două noi litere, literele t^1) şi t^2), cu următorul cuprins: "t^1) monede virtuale înseamnă o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată electronic; 

    Daca ar fi vrut sa rezolve ceva in legatura cu directiva europeana si cu ordonanta in discutie , obligau proprietarii de ATM-uri care scot bani din tara (si incaseaza comisioane foarte grase) catre hackeri care te santajeaza sa le platesti pentru atacurile pe serverele ce ti le cripteaza - sa raporteze conturile de bitcoin ale hackerilor prezumati finantatori ai terorismului , nu TOTI cetatenii romani detinatori de conturi identificate legal pe teritoriul Romaniei si pentru care fiecare banca isi face “datoria” catre ANAF oricum.

    1. Ei au inteles foarte bine ce vrea sa spuna Directiva. Crezi ca e singura situatie in care Norma face de fapt Legea ? Scopul lor era sa aibe acces la miscarile de bani , ca sa controleze abosolut totul .

      E incredibil , niste functionari ANAF o sa aibe acces la orice faci , sa stie oriunde esti ... 

      Informatia economica este si mai mare. Vor avea acces ,fara mandat sau hotarare judecatoreasca, la detaliile de plata pentru toate contractele din tara asta. Vor stii exact cval fiecarei facturi aferente unui contract. O astfel de informatie este extrem de valoroasa pentru un competitor.

      Presa s-a multumit sa relateze ca si fapt divers, punand botul , in incompetenta ei crasa, la ce comunica altii. 

    Banuiesc ca pastreza tot zece ani si posibilitatea identificarii celui care a accesat datele!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb