6 din 10 copii din medii defavorizate nu se descurcă să citească şi să scrie când termină şcoala primară, conform unui studiu realizat de Şcoli cu ScLIPICI. Conform statisticilor oficiale, se pierde aproape un sfert dintr-o cohortă şcolară în mediul rural din cauza sărăciei. Mulţi copii de la sate învaţă într-o şcoală fără bibliotecă, nu au cărţi acasă şi nici părinţi care să îi ajute la teme.
Potrivit sursei, cele mai importante probleme sociale în rândul copiilor din România, aşa cum sunt percepute de publicul larg şi reies din studiul de impact al campaniei Iliterate Ads pentru proiectul Şcoli cu ScLIPICI sunt: Accesul la educaţie şi analfabetismul (80,7%), Săracia (78,4%) şi Violenţa domestică (62,4%).
Deşi, în continuare, procentul celor care consideră că Instituţiile publice trebuie să se implice în rezolvarea problemei analfabetismului (92,1%), Cetăţenii şi ONG-urile depăşesc procentul de 57%, respectiv 55%.
Campania Iliterate Ads pentru proiectul Şcoli cu ScLIPICI, lansată de Fundaţia Noi Orizonturi, Teach For România şi susţinută de PEPCO România, a pornit ca un experiment social. Copii din satele din România au fost invitaţi să contribuie la planul de promovare al campaniei de Back to School PEPCO şi să scrie reclame pe internet la rechizite pentru a răspunde celei mai importante probleme percepute public privind copiii din România. Peste 91% dintre respondenţi consideră că rezolvarea problemei analfabetismului în rândul copiilor din România trebuie să fie una dintre priorităţile societăţii româneşti, subliniază sursa citată.
În general, persoanele de peste 45 de ani, din urbanul mare şi Ardeal, cu educaţie peste medie consideră că spotul campaniei Şcoli cu ScLIPICI le-a făcut să-şi dea seama cât de importantă este rezolvarea problemei, în timp ce la nivel de conştientizare (71,7%) şi implicare (41,4%) faţă de problemă au primat tinerii cu educaţie şi venit mare, în special din Muntenia şi Ardeal.
Fundaţia Noi Orizonturi şi Teach for Romania cu sprijinul PEPCO România au lansat programul www.scolicusclipici.ro pentru a oferi sprijin personalizat elevilor din mediul rural să citească şi să scrie la nivelul vârstei lor, se menţionează în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2023, 17:30)
Excelent articol,
pacat ca sunt putine si nu forteaza
clasa politica sa faca ceva ptr. a schimba situatia