ANALIŞTI: "Acţiunile oferă cea mai bună protecţie împotriva inflaţiei"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iunie 2021

"Acţiunile oferă cea mai bună protecţie împotriva inflaţiei"

Investiţiile în acţiuni reprezintă principalul mod de protecţie a banilor împotriva inflaţiei, sunt de părere analiştii consultaţi de ziarul BURSA, în condiţiile în care se întrevede o creştere generalizată a preţurilor cel puţin pe termen scurt şi mediu, atât în Statele Unite şi Europa, cât şi în ţara noastră.

În SUA, Indicele Preţurilor de Consum a înregistrat o creştere de 4,2% în aprilie 2021, comparativ cu aprilie 2020, peste aşteptările analiştilor de 3,6%, pe fondul unui puternic efect de bază dar şi a revenirii economice, conform CNBC. La noi, în aprilie inflaţia era de 3,24%, dar pentru finalul anului Banca Naţională a României (BNR) anticipează o inflaţie de 4,1%, peste estimările anterioare.

Dragoş Cabat: "Este greu de crezut că vom avea o creştere economică atât de mare astfel încât să absoarbă cantitatea imensă de bani aruncată în economie"

Dragoş Cabat, analist CFA, ne-a declarat: "Dacă după criza din 2007-2008, când a apărut o creştere de productivitate astfel încât inflaţia nu s-a manifestat, acum este greu de crezut că vom avea o creştere economică atât de mare astfel încât să absoarbă pe termen mediu cantitatea imensă de bani aruncată în economie (...).

În general, în perioade cu inflaţie mare, până când băncile încep să ofere dobânzi atractive (n.r. care să depăşească inflaţia), singura variantă de investiţie care poate asigura randamente peste inflaţie este piaţa de capital. În primul rând acţiuni, dar şi obligaţiuni corporative care oferă dobânzi peste inflaţie".

Este vorba în primul rând de acţiunile companiilor care reuşesc să transfere creşterea preţurilor materiilor prime în produsele finale şi, în acelaşi timp, să ţină alte costuri sub control, spune Dragoş Cabat, adăugând: "Sunt companii ale căror costuri nu sunt afectate de creşterea inflaţiei, în schimb veniturile lor cresc odată cu inflaţia sau cu deprecierea leului faţă de euro (...). Sigur că acest lucru depinde de la industrie la industrie sau de la ţară la ţară".

Aurelian Dochia: "Nu trebuie să uităm că bursele sunt volatile şi oricând pot să apară elemente imprevizibile care să genereze o scădere bruscă a cotaţiilor"

Şi analistul economic Aurelian Dochia este de părere că, în momentul de faţă, riscul inflaţionist este crescut.

Domnia sa ne-a spus: "Majoritatea economiştilor consideră că acest puseu inflaţionist este temporar, iar lucrurile vor reveni la o situaţie normală, astel încât inflaţia se va diminua. Dar, sunt şi economişti care cred că există un pericol serios să se repete situaţia din anii "70, când inflaţia nu a putut să fie ţinută sub control mai bine de zece ani. În orice caz, Indicii Preţurilor de Consum arată tot mai clar că ne confruntăm cu o creştere a inflaţiei, ceea ce face ca cei care au disponibilităţi băneşti să încerce să le pună la adăpost în diverse plasamente".

În condiţiile în care dobânzile la bănci continuă să fie foarte scăzute, în unele cazuri chiar negative, plasamentele de tip bursier în acţiuni şi obligaţiuni, precum şi cele în aur, sunt atractive, a subliniat analistul economic, adăugând: "Personal, cred că acestea sunt cele care au şanse să performeze bine în acest an. Dar, nu trebuie să uităm că bursele sunt volatile şi oricând pot să apară elemente imprevizibile care genereze o scădere bruscă a cotaţiilor".

Din punctul său de vedere, criptomonedele nu îşi vor găsi un loc legitim la masa activelor decât atunci când vor începe să fie acceptate de către guverne, adică atunci când vor fi acceptate oficial în tranzacţii.

"Dacă se va merge în direcţia aceasta, atunci suportul criptomonedelor va fi mult mai solid, vor apărea multe reglementări, etc. Deocamdată, în opinia mea acestea rămân nişte active pur speculative", a conchis Aurelian Dochia.

Adrian Codirlaşu: "Cel puţin pe termen scurt, creşterea inflaţiei va genera un profit mai mare pentru companii"

Şi Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România vede investiţiile în acţiuni drept principala metodă de protecţie faţă de presiunile inflaţioniste care se fac tot mai puternic simţite.

"Una dintre posibilităţile de a face hedging (n.r. acoperirea riscurilor) împotriva inflaţiei este prin investiţii în acţiuni, deoarece companiile vor creşte preţurile mai mult decât vor majora să spunem salariile. Prin urmare, cel puţin pe termen scurt, creşterea inflaţiei va genera un profit mai mare pentru companii. Astfel, investitorul în acţiuni va avea cumva o protecţie faţă de inflaţie, pentru că preţurile acţiunilor vor creşte datorită rezultatelor financiare ale companiilor. În opinia mea, investiţiile bursiere sunt principalul mod de a ne proteja faţă de inflaţie", a spus analistul CFA la finele lunii trecute, la Conferinţa BURSA dedicată cooperării regionale între pieţele de capital.

De menţionat că Rezerva Federală a Statelor Unite, care anul trecut şi-a calibrat politica în sensul că va permite ca inflaţia să depăşească nivelul de 2% pentru o perioadă mai lungă de timp, vede drept tranzitorie creşterea inflaţiei din luna aprilie, şi deocamdată nu a dat semne că vrea să ridice rata de dobândă prea curând, conform CNBC.

Joi este programată publicarea Indicelui Preţurilor de Consum din SUA, iar continuarea creşterii preţurilor poate face Rezerva Federală să ia în calcul atenuarea politicilor sale relaxate, mai notează agenţia americană.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. eu nu am certificari cu fundita , gen CFA :) ... in afara de un ACCA :D

    ... dar am o avertizare economica la nivel de decada.  

    Oameni ca Isarescu sau alti oameni de magnitudine economica ar face bine sa citeasca si sa reciteasca ceea ce scriu aici pana le pica ochii din cap pentru ca e aur pur ce scriu aici:  

    Acum se repeta situatia de acum 45 de ani.  

    Mai precis: Jimmy Carter a fost ales presedinte in 1976 si si-a inceput mandatul in Ianuarie 1977. Masurile economice aplicate atunci (in primele 6-12 luni de la preluarea mandatului) in corelatie cu mediul economic de atunci (identic cu cel de acum) vor conduce la aceeasi curba de dezvoltare si acum: o perioada de 1-3 ani de inflatie mondiala arzatoare , inalta, urmata de aproape o decada (sau o decada, in total, incluzand cei 1- 3 ani de inflatie inalta) de ...STAGFLATIE! (numim decada perioada de pana in 2032).  

    Tineti minte ce am scris aici.  

    Nu revin cu comentarii si raspunsuri.  

    Va las sa sapati in istoria economica a lumii si ma retrag intre muntii din Arges, in linistea umbroasa de la marginea padurii.  

    Aici , unde sunt acum, doar lupul si ursul ma viziteaza din padure venind....si ma gasesc la o cafea , in gandurile mele, discutand cu Dumnezeu.  

    Pace voua si vedeti ce faceti, ca nebunii astia de conducatori ai lumii o sa dea foc la casa.... la casa economica numita Lume!  

    1. Asemenea.analistii anului 2008,indemnau oamenii sa se protejeze investind in actiuni.Populatia nu mai are incredera in analisti dupa ce s-a ars odata.Concret,ani buni numarul investitorilor activi in actiuni s-a mentinut la cateva mii,in jurul a 10.000.Atunci cand piata creste ,corul analistior prevad scaderi ,iar cand piata e pe rosu ne invita sa cumparam.Analistul are doua sopuri:sa-l multumeasca pe sponsor sau angajator si sa nu fie trass la raspundere pentru ceea ce spune si nu se adevereste.

      Intr-adevar, la cotatiile actuale nu vad ce protectie ar putea asigura actiunile. Cotatiile au luat-o cam mult inaintea profiturilor (cu cel putin 2 ani).

      Trebuie sa fii "foarte incepator" ca sa te uiti in gura "analistilor" si "expertilor". Ar fi bine sa invatam din greseli, adevarul crunt e ca foarte putini reusesc. Realitatea simpla e ca nu putem cunoaste viitorul, si deloc "timing-ul" (care este foarte important pe bursa), degeaba ai 5 previziuni corecte consecutive daca la a 6-a care e incorecta ai facut praf banutii.

      inca nu ai vazut TOTUL .

      mai are de urcat... o sa fie ca la nebuni! :))  

      urmareste sp500 pana ajunge in aria 4800- 4950 (cu focus pe 4850-4878) 

      mai apoi bottom-ul e in aria 1550-1650 cu focus pe 1600-1615 

      cu placere! (daca imi multumesti) 

      "Foarte incepator" esti tu, inclusiv la gramatica.

      Eu sunt doar incepator 

      Pentru straduinta iti multumesc.

      Pentru restul, ramane de vazut (vorbim dupa ce incep scaderile). 

      Cotatiile sunt sus, dar si nebunia este posibil sa nu isi fi atins inca limita. 

      Deocamdata nebunia a invins ratiunea (dar si la scaderi se intampla in mod similar cand panica bate ratiunea).  

      Bafta!

       

      Ce'am scris era o meditatie generala care sustinea ce ai spus tu, nu un atac la persoana, asa cum ai interpretat in mod eronat, probabil pentru ca ti'ai folosit "gandirea rapida".

      In ce priveste licenta poetica "foarte incepator", aceasta a fost semnalizata grafic prin ghilimelele de rigoare, prezente si in vigoare. 

      Pentru asta se folosesc stop-loss-urile. Cred ca nici cei mai buni dintre cei mai buni nu dau 5 previziuni corecte din 6.

      Asa scrie la Carte, dar cati retaileri din piata tin deschise ordine stop loss? Sau cati au puterea sa marcheze pierderile scurt?Studiile arata ca destui de putini. Scaderile sunt de obicei violente si multi raman paralizati pana pierderile se adancesc.

      Ai dreptate. Dar pana la urma trading-ul sau investitiile sunt o meserie pentru care pe langa cunostinte iti trebuie experienta si pentru performante remarcabile - talent, care aici in primul rand tine de partea psihologica. Fara amatori sau greseli ale profesionistilor, pietele ar fi complet eficiente si nu intr-un proces continuu de eficientizare cum de fapt sunt.

    sa compari anii '70 cu perioada actuala e cam aiurea ... ACCA-ul tau suna mai mult a CACA

    1. mana pe istoria economiei sa intelegi ce am scris mai sus, mai urmareste si petrolul si usd intre timp , vezi si cum danseaza inflatia... ca e usor ca arunci cuvinte proaste impotriva cuiva din confortul anonimatului.... mai greu e sa te cultivi in puii mei si sa mentii o doza de respect fata de sine si fata de celalalt in conditiile anonimitatii (aparente).

      Noblesse oblige , panarama!  

      De ce zici ca este cam aiurea?

      Ca sa castige alegerile Nixon a schimbat seful FED si a numit pe unul care a inceput tiparnita banilor ieftini. 

      Nixon a zis: We'll take inflation if necessary, but we can't take unemployment. 

      Mai tarziu, in 72-73, inflatia a ajuns la 8-9% iar pana in 80 a ajuns la 14%. Somajul era in floare. 

      Unde suntem acum? Inflatia CPI este de 4% dar ATENTIE, incepand cu 1983, statisticienii au exclus pretul imobiliarelor din calculul inflatiei si au inclus doar chiriile (pentru care exista un moratoriu de amanare in SUA). 

      Chiar si FT admite ca daca s-ar include preturile caselor in calculul inflatiei, ea ar fi AZI dubla. Peste 8% azi. 

      Concluzia ar fi ca imobiliarele te protejeaza cel mai bine de inflatie.

      corect, se vede ca ai cultura economica (si nu doar economica)!

      Cum au fost protejati de inflatie cei ce cumparau de toate (inclusiv imobiliare) in 2007-2008 ? Au asteptat 13 ani ca sa aiba "protectie".

      Totul trebuie raportat la pret. S-au protejat cei care au cumparat imobiliare pana anul trecut. Acum nu mai sunt de cumparat pentru ca s-au redus chiriile iar ofertele inglobeaza deja cresterea preturilor la materiale (desi locuintele au fost construite cu materialele la preturi vechi!!) asa incat nu mai este loc de cresteri pe termen scurt si mediu. S-au diminuat mult marjele de profit din chirii iar castigurile din revanzari, la actualele preturi de cumparare, nu vor aparea prea curand (cel putin 5 ani). Ba chiar e posibil sa scada preturile (din toamna). Oricum, nu vor mai creste prea curand. 

      Cum spui, totul trebuie raportat la pret (pretul actual) si eventuale perspective (fiecare dupa cum le vede, cine vrea sa cumpere ieftin vede scaderi, cine a cumparat, sau cumpara vede cresteri).

      Sa te raportezi la cresterile si apoi scaderile din perioada 2004-2009 nu este folositor nici daca vezi cresteri sau scaderi in viitor pentru ca atunci a fost o anomalie de dimensiuni greu repetabile prea curand. Pentru mine ideea de protectie la inflatie nu e compatibila cu ideea de profit din revanzari care inseamna doar speculatie. La sume foarte mari nici nu conteaza rata inflatiei calculata dupa preturile cartofilor, oualelor si painii, ci rata randamentelor alternative disponibile, ajustate cu riscul. 

    Bursa e pe varf! Veniti de cumparati ca sa vedeti un crah mai mare decat pierderea din inflatie! Apoi va lecuiti.

    Cel putin BVB-ul e foarte scump in zielele astea. 

    Nu stiu ce protejaza, dar nu cred ca actiunile. Luati niste pamant poate. 

    Probabil că vor fi pierzătoare toate formele de economisire. Cel mai mult vor pierde cei care își tin banii la bancă. Cel mai puțin vor pierde cei care investesc în obiecte de valoare din aur, argint și artă. Pierderea celor care investesc în acțiuni va fi mai mică decât a celor care își țin banii la bancă.

    1. tu ai dreptate in ce zici (in mare parte) dar stii care e smecheria?

      TIMING-ul e smecheria!  

      Deci: cat pica actiunile sa iti tii banii in USD in banca!  

      Cand se atinge un bottom de cadere pe burse (actiuni) sa iesi din USD in RON si sa intri in actiuni - vei capitaliza si variatia valorii de piata dar si dividendele (asumand ca nu iti iesi covrigi de dividende si sa reinvestesti tot in actiuni).  

      Totul e TEMPORIZAREA actiunilor!  

      Nu poti spune ca intr-un moment , intr-o secventa a pietei toate pozitiile sunt pierzatoare.  

      Stii de ce?

      Pentru ca in economie e ca in chimie - nimic nu se pierde totul se transforma. Valoarea circula de la un activ la altul. E treaba ta sa intelegi pe " harta economica" unde se ascunde potentialul cel mai mare de valoare! Si s-o faci in mod dinamic!  

      Depinde de intervalul de timp la care te raportezi. Nu am auzit de dobanzi negative de 15% la banci insa in toamna lui 2007 si mai ales in 2008 am prins zile la bursa cu variantii de 15%/zi si cu scaderi de aproape 90% (pe SIF-uri, de exemplu) fata de maximele din vara lui 2007.

      Sunt bani multi in piete care un mers in speculatii (imobiliare, actiuni) in loc sa ia calea investitiilor autentice si sanatoase pentru dezvoltarea economiilor. Acum, acei bani vor trebui sa mearga catre investitii pentru ca odata cu formarea bulelor speculative, riscul speculativ l-a depasit pe cel investitional.

      Traim vremuri cu oameni saraci (oare?) si cu multi bani care nu isi mai gasesc un loc caldut de multi ce sunt. 

      Vom asista la repetarea marelui crah din 1929 sau a crizei din 2007-2008? În cazul în care sp 500 ajunge la minime istorice de 1500-2000, cum se poate face în concret temporizarea despre care vb.? Ar trebui să înceapă la 4800-4900 sau mai devreme?.

      Un astfel de scenariu sumbru în 2022-23 ar putea arunca în aer economia mondială, ceea ce ar putea avea drept consecință instaurarea de regimuri autoritare cam în toate economiile G20, acolo unde acestea nu există în acest moment, oarecum asemănătoare cu cele de acum un secol în Italia, Germania, Spania, etc.

      De ce îi spuneți atunci Stagflație și nu Marea Criză? 

      ai un comentariu inteligent si concentrat.

      daca ar fi sa raspund punctual si dezvoltat ar iesi o nebunie de comentariu.  

      unul foarte mare...  

      urmeaza marele crah de incredere in state si datoriile de stat. 

      tinta pe termen mediu si lung nu sunt actiunile si imobiliarele (ca in criza 2008-2009) ci datoriile statelor.  

      acesta (crahul bondurilor) va fi mai intai anticipat de un crah pe burse (pentru ca sunt destui care gandesc in regimul ultimei crize din 2008-2009, cu scaderile de actiuni si de imobiliare).... care crah pe burse va fi la randul sau anticipat de un crah al usd (incepand din iulie-august 2021).  

      deja am spus prea multe.

      dar tu fiind un tip inteligent sigur ai inteles.  

      ideea e ca urmeaza niste timpuri interesante , zig-zag-ate in care un activ are un crah si genereaza cresteri bruste in celelalte clase de active ...

      intai sufera usd , apoi bursele (si colateral ,dar intr-o proportie minora ,imobiliarele) si apoi bondurile.  

      ma intelegi Campanella ? 

      Mulțumesc mult pentru lămuriri și pentru aprecierile nemeritate.

      Presupun că am înțeles câte ceva. 

      Colapsul pieței obligațiunilor poate antrena o reacție în lanț de tipul efectului de domino, care poate atrage colapsul fondurilor de pensii și ale celor suverane, care dețin obligațiuni cu rating ridicat. 

      Din păcate, acesta poate fi preambulul unor conflicte sociale, răsturnări de guverne și, mai grav, conflicte între state care pot degenera într-o confruntare generalizată.

      Mă îngrijorează profund soarta României, sărmana colonie condusă din cancelariile puterilor coloniale, într-un context asemănător anilor 20-30 ai secolului XX. 

    Dlor, comentati dar uitați persoanele de la butoane:Powell, Yellen, Lagarde, baroneasa de la UE, prin dezastru datoriilor Italiei important e si Draghi, apoi omul muscă-n-lapte Macron ( cu Merkel pe plecare,singura care mai gândea echilibrat !)

    Uitați ce înseamnă si BLM adică bani ,bani fără muncă! Ăștia nu se vor angaja în veci! Să vedeți câți vor ieși din câmpul muncii! Deci nu somaj ci trantoreala! 

    Uitați si de Bitcoin și restul!Sute de milioane de oameni visează dar cu ochii beliti pe smartphone!

    Concluzie: acțiunile doar sus,tiparnita si BLM la colț! 

    1. Când a avut lumea conducători ca cei pomeniti mai sus? Vă spun eu: niciodată!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb