ANALIŞTI: "Pieţele de acţiuni din SUA şi Europa au încă perspective pozitive"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie 2021

"Pieţele de acţiuni din SUA şi Europa au încă perspective pozitive"

Emmanuel Cau, Barclays: "Acţiunile tind să performeze bine într-un mediu cu inflaţie mai ridicată" Marko Kolanovic, JP Morgan: "Continuarea creşterii preţului petrolului şi a dobânzilor obligaţiunilor nu va pune capăt pieţei bull din Statele Unite" Sectoarele financiar şi energetic, printre recomandările Barclays şi JP Morgan

Pieţele de acţiuni din Statele Unite şi Europa au dezvoltat, în ultima lună, o mişcare de scădere a tendinţei ascendente demarate anul trecut după şocul Covid-19, dar unii analişti sunt de părere că este ceva episodic, iar indicii îşi vor continua traiectoria pozitivă.

Standard & Poor's 500 a încheiat sesiunea de tranzacţionare de la mijolcul săptămânii cu circa 4% sub maximul istoric din 2 septembrie, de 4.536,95 de puncte, în timp ce pentru indicele pan-european Stoxx 600 declinul era de 4,2%, comparativ cu recordul de 475,83 de puncte, de la jumătatea lunii august.

Scăderile vin pe fondul îngrijorărilor că inflaţia ridicată nu este doar un fenomen tranzitoriu, ceea ce a dus randamentele obligaţiunilor la maximele ultimelor luni, conform CNBC. La mijlocul acestei săptămâni, randamentul titlurilor de stat din SUA cu scadenţa de zece ani era de circa 1,53%, faţă 1,34% cu o lună în urmă şi 1,174% în data de 3 august, cel mai scăzut nivel din februarie acest an încoace.

Emmanuel Cau: "În continuare găsim acţiunile mai atractive decât obligaţiunile şi credem că scăderile ar trebui cumpărate"

Într-un material în care actualizează strategia pentru luna octombrie preluat de CNBC, analiştii pieţelor de acţiuni europene de la Barclays avertizează că inflaţia este "lipicioasă", ciclul economic se maturizează, raţiile Price-to-Earnings sunt ridicate, creşterea profiturilor pe acţiune va fi moderată, în timp ce băncile centrale devin mai "hawkish", adică au în vedere ridicarea ratelor de dobândă pentru a tempera inflaţia. Price-to-Earnings este unul dintre cei mai populari indicatori de analiză fundamentală, folosiţi pentru evaluarea unei acţiuni.

Totuşi, echipa de la Barclays îşi menţine perspectiva pozitivă pentru acţiuni, argumentând că principiul "There is no alternative" (TINA) încă prevalează. Dar, banca se aşteaptă ca randamentele viitoare să fie mai reduse, dar totuşi pozitive, conform sursei meţionate.

Emmanuel Cau, şeful departamentului pieţelor de acţiuni europene a spus: "Pe măsură ce primele de risc cresc, randamentele ajustate la risc vor fi mai mici. Cu toate acestea, în continuare găsim acţiunile mai atractive decât obligaţiunile şi credem că scăderile ar trebui cumpărate".

Este vorba despre tactica "buy the dips", ce implică achiziţii când preţurile scad, având convingerea că preţul mai mic reprezintă o oportunitate, deoarece declinul este doar ceva episodic iar activul probabil va creşte. Este o tehnică ce poate fi profitabilă în trendurile ascendente pe termen lung, dar extrem de neprofitabilă sau chiar dezastruoasă în trendurile descendente.

Deşi creşterea economică încetineşte iar inflaţia este tot mai sus, echipa de la Barclays nu mizează pe stagfaţie, deoarece cererea rămâne puternică şi condiţiile financiare sunt încă relaxate. Corelaţia dintre obligaţiuni şi acţiuni este puternică, dar Cau susţine că obligaţiunile par mai deconectate de fundamentale, astfel încât vor fi mai vulnerabile faţă de inflaţie şi riscul politic. În opinia sa, riscurile cheie pentru cel de-al patrulea trimestru al anului includ criza energetică din Europa împreună cu pandemia Covid-19, incertitudinea economică din China şi plafonul datoriei publice din Statele Unite, după cum scrie CNBC.

Investitorii încă au bani, având în vedere că activele administrate de fondurile pieţei monetare sunt de 4,5 trilioane de dolari, a spus Cau, adăugând: "Acţiunile sunt singura clasă de active care produc randamente reale pozitive şi tind să performeze bine într-un mediu cu inflaţie mai ridicată".

În mare, Barclays înclină să creadă că acţiunile europene vor performa mai bine decât cele din Statele Unite, pe care le caracterizează ca fiind la "evaluări ridicate". Cau şi echipa sa se concentrează în special pe acţiunile de tip "value" - cele considerate ieftine în raport cu fundamentele companiilor - pe baza faptului că oferă o bună protecţie faţă de ratele de dobândă mai mari şi nu sunt supra-cumpărate, conform CNBC.

Aici sunt incluse domeniile bancar şi energetic, primul fiind cel mai performant sector din acest an, iar celălalt fiind printre cele mai ieftine, mărfurile oferind, de asemenea, protecţie în faţa unei scăderi a pieţelor de acţiuni, dacă inflaţia persistă, mai spune echipa de la Barclays, potrivit publicaţiei amintite.

Marko Kolanovic: "Nu ne aşteptăm la o vânzare generalizată a acţiunilor, decât dacă randamentele titlurilor de stat pe zece ani vor creşte la peste 250 până la 300 de puncte de bază"

În opinia lui Marko Kolanovic, strateg şef la JP Morgan, continuarea creşterii preţului petrolului şi a dobânzilor obligaţiunilor nu va pune capăt pieţei bull din Statele Unite, scrie Business Insider.

Practic, banca americană consideră că piaţa poate să reziste chiar şi la aproape o dublare a preţului petrolului, la 130 de dolari/baril, împreună cu creşterea randamentului titlurilor de stat pe zece ani, la 2,5%. Preţurile petrolului şi gazelor naturale au crescut în ultimele săptămâni, în condiţiile în care criza energetică din China şi Europa a dus la întreruperi continue, limitări în consum şi închideri temporare de fabrici. Ieri, în jurul orei 14:00, cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu scadenţa în noiembrie era de 76,4 dolari/baril, faţă de un minim de 62,3 dolari în urmă cu o lună jumătate.

Conform JP Morgan, dacă pieţele au reuşit să reziste unor asfel de presiuni în trecut, este posibil să o facă şi acum. Banca subliniază că acţiunile, economia şi consumatorii s-au descurcat bine între 2010 şi 2015, când preţul petrolului a fost în medie de 100 de dolari/baril. De asemenea, susţine că petrolul este ieftin în raport cu alte active şi că OPEC probabil a subvenţionat consumul global în ultimul deceniu, conform Business Insider.

Dar, randamentele titlurilor de stat în creştere au afectat bursele în ultima lună, declinul acţiunilor companiilor de tehnologie imprimând indicelui Nasdaq 100 o scădere de 8% faţă de recordul istoric. Din nou, nu este un aspect care să provoace îngrijorare la JP Morgan, cel puţin deocamdată. "Credem că pieţele pot absorbi rate mai mari şi nu ne aşteptăm la o vânzare generalizată, decât dacă randamentele (n.r. titlurilor de stat pe zece ani) vor creşte la peste 250 până la 300 de puncte de bază, ceea ce nu prevedem să se întâmple pe termen scurt", a spus Kolanovic, citat de publicaţia menţionată.

Pentru a profita de scăderile actuale ale pieţei, JP Morgan îşi sfătuieşte clienţii să cumpere acţiuni ale companiilor ce beneficiază de redeschiderea economiei, sau din sectoare cilice precum cel financiar sau energetic, şi să le evite pe cele din tehnologie, cu evaluări ridicate, mai notează Business Insider.

Ieri, la ora 15:30, indicele Stoxx 600 era în creştere de 1,3%, iar de la începutul anului coşul de acţiuni pan-european are un avans de peste 14%. În Statele Unite, indicele S&P 500 marcase o apreciere de 16,2%, de la debutul anului şi până la mijlocul săptămânii trecute.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb