ANALIŞTII: "Băncile se vor confrunta cu o creştere a creditelor neperformante, în acest an"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 ianuarie 2021

"Băncile se vor confrunta cu o creştere a creditelor neperformante, în acest an"

Dragoş Cabat: "În condiţiile crizei economice care se întrevede, este greu de crezut că va apărea o relansare a creditării sectorului privat, în perioada imediat următoare"

Aurelian Dochia: "Băncile sunt bine capitalizate, dar cred că va fi nevoie să crească provizioanele, în prima parte a anului 2021"

Băncile se vor confrunta cu o creştere a creditelor neperformante cel puţin în prima parte a acestui an, sunt de părere analiştii consultaţi de ziarul BURSA, în condiţiile în care impactul pandemiei Covid-19 asupra economiei este departe de a fi trecut, iar efectele anumitor măsuri luate de autorităţi în 2020, cum ar fi amânarea plăţii ratelor la credite, se vor vedea în 2021.

Este o perspectivă asemănătoare cu cea prezentată în ultimul Sondaj privind riscurile sistemice - septembrie 2020, publicat de Banca Naţională a României (BNR) la finele anului trecut, în care se estima o probabilitate de nerambusare a creditelor acordate sectorului neguvernamental la 9,9%, pentru intervalul iunie 2020 - iunie 2021, totuşi sub nivelul maxim înregistrat în criza precendentă.

Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct în cadrul Tradeville, ne-a transmis: "Există temeri privind o creştere a numărului de împrumuturi aflate în dificultate în prima jumătate a anului.

Cred că acest lucru va depinde inclusiv de înţelepciunea autorităţilor dar şi a băncilor în privinţa gestionării acestui moment. Rămâne deci de văzut cum va fi gestionată pandemia dar şi ce eficacitate vor avea planurile de stimulare economică şi de susţinere a domeniilor care au fost puternic afectate anul trecut".

Şi Dragoş Cabat, tot analist CFA, vede creşterea creditelor neperformante şi chiar o creştere a provizioanelor băncilor în anumite condiţii în acest an, într-un întreg context dificil atât pentru sistemul bancar cât şi pentru economie în general.

Analistul ne-a declarat: "Partea bună pentru bănci este că au resurse foarte ieftine. Depozitele sunt sub inflaţie (n.r. dobânda plătită) şi se pot finanţa prin piaţa interbancară la un cost foarte apropiat sau chiar sub inflaţie. Deci nu au probleme pe partea de finanţare. În schimb sunt lovite pe partea cheltuielilor operaţionale, care sunt fixe, astfel încât sunt nevoite să dea ceva mai multe credite. Or creditarea este afectată în momentul de faţă. Se dau anumite credite ipotecare sau pentru IMM-uri, dar cu garanţii de la stat. Bineînţeles că băncile mai au posibilitatea ca, în anumite limite, să finanţeze direct bugetul prin cumpărarea titlurilor de stat".

Astfel, având la dispoziţie resurse ieftine şi posibilitatea de a finanţa statul, băncile sunt într-un fel protejate în faţa crizei, dar ceea ce le aduce cu adevărat profit este finanţarea mediului privat, în special a companiilor dar şi a persoanelor fizice, spune analistul CFA.

"Or, în condiţiile crizei economice care se întrevede în toată lumea şi implicit în România, este greu de crezut că va apărea o relansare a creditării sectorului privat, în perioada imediat următoare", a punctat Dragoş Cabat, care a adăugat: "Cred că va fi un an dificil pentru sistemul financiar-bancar, în special în situaţia în care criza datoriilor va începe să se vadă în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Iar dacă campania de vaccinare va dura foarte mult, sau nu va fi destul de eficientă, atunci această criză a datoriilor va fi mult înrăutăţită. Personal nu sunt foarte optimist pentru anul 2021, nici pentru bănci nici pentru economie în general".

La rândul său, analistul economic Aurelian Dochia atrage atenţia asupra facilităţilor neobişnuite la care au apelat autorităţile anul trecut pentru a proteja firmele sau populaţia aflată în dificultate în urma închiderii unor sectoare economice.

"Practic, au fost nişte amânări de plăţi ale creditelor care au împins deznodământul pentru 2021 şi nu cred că ştie cineva cu exactitate ce se va întâmpla. Dar este evident că multe astfel de amânări se vor transforma în credite neperformante, anul acesta. Băncile au dat dovadă de precauţie, şi-au mărit provizioanele, dar cred că în continuare trebuie să fie foarte prudente", spune Aurelian Dochia.

Din punctul său de vedere, campania de vaccinare nu va produce efecte decât cel mai devreme în partea a doua a anului, astfel încât mediul rămâne în continuare foarte dificil şi riscant pentru bănci.

"Chiar dacă va fi evitată o criză în sectorul financiar, faptul că se măreşte ponderea creditelor neperformante va fi o povară importantă pentru bilanţul băncilor. Este greu de crezut că tot ce s-a întâmplat în 2020 nu va lăsa urme, iar băncile vor reuşi să treacă de 2021 fără pierderi. Important este ca nivelul acestora să nu fie destabilizator. În momentul de faţă băncile sunt bine capitalizate, dar cred că vor trebui să crească provizioanele, în prima parte a anului 2021", a spus analistul economic, care a conchis: "În continuare există multe semne de întrebare, inclusv în legătură cu modul în care va decurge şi cât de eficace va fi vaccinarea, cum îşi va reveni economia, etc. Rămân multe necunoscute şi cred că prudenţa trebuie să fie pe primul loc".

Până la finalul lunii septembrie a anului trecut, soldul total al creditelor pentru care fuseseră aprobate solicitări de amânare la plată în contextul pandemiei COVID-19 se ridica la 42,9 miliarde de lei, fiind acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar.

Din totalul de 42,9 miliarde de lei reprezentând creditele amânate prin moratoriul legislativ şi cele non-legislative, 32,4 miliarde de lei reprezintă sumele amânate prin moratoriul legislativ şi 10,5 miliarde de lei prin moratoriile non-legislative.

În penultima zi din luna decembrie a anului trecut, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia termenul până la care pot fi depuse solicitările pentru amânarea ratelor bancare pe o perioadă de cel mult nouă luni a fost prelungit până la 15 martie 2021.

Vineri, Consiliul BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021. Totodată, Banca Centrală a hotărât reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1,00% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2,00% pe an.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. cunosc in detaliu acest subiect

    nu se va intampla in primul semestru / 2021 

    din iunie 2021 incolo ? poate....  

    din septembrie 2021 incolo ? SIGUR! 

    e vorba de difuzarea in piata (1-3 - maxim 6 luni) a efectelor ridicarii ajutorului dat de stat cu amanarea ratelor sau cu alte masuri luate in beneficiul clientilor. 

    Sa zicem ca intre august/septembrie 2021 si martie-aprilie/mai 2022 se vor manifesta aspecte economice ale actualei crize (asa-zis) sanitare.

    Si cand auzi ca unii inca sustin cresteri de preturi la imobiliare!

    Urmeaza nota de plata in 8-10 trimestre! 

    Au inceput sa apara imobiliare ce pocnesc deja in unele zone; sa ne tinem tare cand pocneste somajul si rata de defaulturi in creditele acurdate in varf de specula. 

    Oricum foarte multi au fost pur si simplu TEPUITI de creditele la activele supra evaluate! 

    Active ce vor fin necesare ani buni pentru a se genera ratele REALE de recuperare (nu alea nominale). 

    Ii vad ca le tremura chilotii (la economisti) sa declare indicatorii economici.. 

    Catu facea galagie anul trecut "uite ce revenire rapita" ...au aratat indicatorii la nici o saptamana dupa incheierea trimestrului ... iar acum nu stiu prin ce sertare sa il caute de frica ca o sa se blocheze creditarea in piata. 

    Oricum sunt zeci de blocuri noi cu macarale stagnate...

    suta de mii de decese (natalitatea naturala) ce elibereaza alte zeci de imobile in piata (stocuri peste stocuri). 

    1. semnat comenturi "cretine"

      daca era sa cada cadea pana acum

      de ce nu vrea sa cada?  

      eu astept sa cada, o sa cumpar mai mult 

      dar nu cade fir-ar al naibii...  

      CRESTE!  

      uite, am 250 k euro  

      vreau sa iau imobiliare ieftine, cazute-n cap 

      dar nu gasesc (decat cazaturi la parter si ultimul etaj la marginea Bucurestiului).  

      Prietene, tine minte: una e dorinta, alta e realitatea. Nu intotdeauna se intalnesc cele doua.  

      creste npleul creste si rata. si gata. nu plange nimenea. cine poate plateste cine nu "da ce, nu ati consultat contractul inainte de a-l semna?"

      ce se intampla la noi e groasa rau!

      O sa doar si in Republica Moldova si in alte state... 

      Uk, Australia... etc e groasa rau treaba! 

      Vali invata sa faci caluclele in piata si o sa vezi bula giganta din tara. 

      Gen cum a fost in Italia cu preturi la imobiliare de 80000 -90000 mii euro ap 2 camere prin vagauni si campuri (si in ziua de azi nu se mai dau cu 40000-50000 de mii - unde zona e locuita de congolezi si indieni); case ce se dadeau cu 200000 mii euro... nu se mai dau nici azi cu 100000 mii euro. 

      Eu ma refer Pe toata TARA e bula gigantica imobiliara, in zone ce nu exista fluxuri reale de numerar in piata (puterea reala a veniturilor si a muncii de a genera si invartii banii la nivelul cotatiilor cerute - asa a fost in USA, in Italia, in Cipru). 

      De vina este Banca Centrala (Romaneasca), banca centrala FED, banca Mondiala si IMF ce au slabit restrictiile si au coborat dobanzile (exact ca in perioada "29-"40) e groasa treaba. 

      Sunt zone ce au facut salt de 60% in doar 1 an; 1 an va dati seama salt de pret de la 18000 mii euro la 43000 mii euro minim in unele oras in timp ce salariul este deflat sau stagnat. 

      Sa vedem pe cine o sa se dea vina (mare atentie tactica bancilor e sa dea credit mult si prost ca sa recupereze lichiditatea din piata - atentie mare la gradul de supraindatorare). 

      semnat comenturi "cretine" 

      Imobiliarele sunt ca un vapor mare nu sunt "bursa".

      Exista relatii de cauzalitate si piese ce se misca greu pe lantul de cauzalitate. 

      Oricum primul "domino" a fost daramat inca din 2017!!! 

      Sa nu crezi ce zic dezvoltatorii si imobiliarele! 

      In termeni reali nu au mai fost atinse vanzarile din 2017 la nivel (GLOBAL) acu strang cu usa si ultimii aruncati in piata! 

      semnat comenturi "cretine" 

    si neasteptat

    Va recomand sa incepeti sa cumparati "credit defaul swap's " pe urmatorii ani!

    Cine doreste sa faca avere pe urmatoare plesnitura a bulei sustinuta de guver si banci centrale.  

    semnat comenturi "cretine"  

    Vanzarile de apartamente sunt in prabusire inca de prin 2017 unde si 2018 a confirmat aceeasi chestie!

    Per total e prabusire chiar daca se strange cu usa aruncarea in piata a apartamentelor pentru a nu se genera soc de oferta (motiv pentru care cresc preturile caci in cantitate se vinde cu mult mai putine fata de trecut).  

    Romania se afla in plina BULA IMOBILIARA ce o sa devina o criza si o teapa de proportii pentru multi investitori ce au speculat.  

    Cine nu crede sa se uite la Turcia!!!!  

    Acolo o sa ajungem si noi (caci avem moneda nationala si o putem devaloriza) in timp ce Italia, Cipru si Grecia au fost lipite de euro si s-au supus ciclului financiar de reducere a bulei creditare in piata.  

    Sa ne tinem frateste de mana si sa jucam hora bulii imobiliare Romane!  

    Au cazut Chiriile cu 10-15 % in unele zone.  

    semnat comenturi "cretine"  

    1. De ce dacă ai un credit la o banca care ai facut aminare în 2020 pentru 9 luni acum vreau sa l achit ma ajuta fiica mea nu aplica robor de 1, 25 cum este acum a crescut cu 400 rata pe luna sunt i corecți au băgat dobinda la greu

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb