ANALIŞTII CFA ROMÂNIA Prin încetarea negocierilor pentru pachetul de stimulare economică, Trump vrea să câştige voturi

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie 2020

Prin încetarea negocierilor pentru pachetul de stimulare economică, Trump vrea să câştige voturi

Adrian Codirlaşu: "Cred că mişcarea lui Trump trebuie citită în notă politică, un semnal că dacă va fi votat va oferi un suport mai mare economiei"

Dragoş Cabat: "Donald Trump a văzut că pierde alegerile şi recurge la ultimul instrument pe care-l mai are în momentul acesta, care este şantajul"

"În special pentru piaţa americană, văd posibilitatea unei scăderi brutale în următoarele trei-patru luni", este de părere Dragoş Cabat

Creşteri pentru indicii din Statele Unite ieri, după prima jumătate de oră de tranzacţionare

Actualizare

Principalii indici din Statele Unite au crescut ieri, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat pe Twitter unele măsuri de stimulare, între care suport pentru companiile aeriene, dând speranţe că un pachet mai mic de susţinere a economiei este posibil să fie adoptat, notează CNBC.

Indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 1,9%, cea mai bună evoluţie din 14 iulie, în timp ce S&P 500 a avansat cu 1,74%, iar indicele tehnologiei Nasdaq Composite a urcat cu 1,88%. Raliul de ieri s-a manifestat la nivelul întregii pieţe, toate cele unsprezece sectoare ale S&P 500 încheind sesiunea în creştere.

Nancy Davis, fondator şi manager de portofoliu la Quadratic Capital, a spus la CNCB: "Chiar dacă acum există incertitudine cu privire la negocierile privind măsurile de stimulare fiscală, indiferent cine câştigă alegerile, probabil vom avea stimul fiscal suplimentar. Având în vedere această incertitudine, cred că este important ca investitorii să aibă un portofoliu diversificat, cu investiţii necorelate între ele. Ar trebui să ne aşteptăm la şi mai multă incertitudine în viitor".

---

Preşedintele american Donald Trump a redus puternic speranţele pentru un nou pachet de stimulare economică înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie spunând, marţi, că şi-a instruit echipa să nu mai negocieze cu democraţii până după alegeri.

Mişcarea i-a luat prin surprindere pe mulţi investitori de pe Wall Street, economişti şi politicieni de la Washington, analiştii subliniid că economia Statelor Unite rămâne totuşi fragilă după recesiunea de la începutul acestui an.

"Le-am cerut reprezentanţilor mei să înceteze negocierile până după alegeri când, imediat după ce voi câştiga, vom adopta un proiect major de ajutor pentru muncitorii americani şi întreprinderile mici", a scris Donald Trump pe Twitter, conform CNBC.

Dar, ieri, preşedintele american a cerut Congresului să aprobe acordarea unui sprijin salariaţilor companiilor aeriene, spunând că banii şi ajutorul pentru alte companii mici, pot proveni din fondurile neutilizate ale pachetului anterior de stimulare economică. De asemenea, Trump a solicitat Congresului să aprobe cecuri de 1.200 de dolari pentru americani, ambele cereri fiind făcute prin Twitter.

Nu este clar dacă acest lucru însemna că Trump revine asupra deciziei de a opri discuţiile de stimulare cu democraţii, ceea ce a făcut ca indicele Dow Jones Industrial Average să scadă, marţi, cu peste 300 de puncte, notează CNBC.

Analiştii CFA România sunt de părere că, prin decizia de încetare a negocierilor pentru un nou pachet de stimulare a economiei, Donald Trump vrea să câştige voturi la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, din 3 noiembrie.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei crede că mişcarea lui Trump trebuie citită în notă politică fiind un semnal că, dacă va fi votat, va oferi un suport mai mare economiei.

"Dar trebuie să începem să ne gândim din nou la echlibrele macroeconomice. Deja s-a furnizat extrem de multă lichiditate în piaţă şi cred că, un stimul prea mare, ar putea să facă rău pe termen lung, prin inflaţie. Dolarul este o monedă globală şi există percepţia că Fed-ul poate să îi asigure stabilitate în timp. Iar tipărirea în neştire poate face ca invesitorii să îşi piardă încrederea în moneda americană. Dar, pe altă parte, nu au în ce altceva să se ducă, pentru că toate băncile centrale au tipărit mult", a spus analistul.

Impulsul dat până acum economiei Statelor Unite a fost foarte mare, a punctat Adrian Codirlaşu, adăugând că, din punctul său de vedere, stimulentele ar trebui utilizate mai chibzuit.

"Cred că ar fi mai bine ca următoarea administraţie să vină cu un plan, pentru că va fi mult mai credibil şi va fi asumat pentru o perioadă mai lungă. Acum suntem pe final de mandat şi ar fi mai bine ca deciziile importante să fie lăsate pe următorul", a conchis vicepreşedintele CFA.

Dragoş Cabat, de asemenea analist CFA, este de părere că Donald Trump a văzut că pierde alegerile şi recurge la ultimul instrument pe care-l mai are în momentul acesta, care este şantajul.

"Îi şantajează pe oameni spunându-le că, dacă nu iese preşedinte, nu o să propună niciun pachet de stimulare a economiei, ceea ce înseamnă foarte mult pentru cei cu venituri foarte mici şi pentru companiile mici. Şi poate să facă asta până în ianuarie pentru că, chiar dacă pierde alegerile în noiembrie, este încă preşedinte până atunci. Până în ianuarie sunt patru luni în care mulţi americani cu venituri foarte mici vor suferi. De asemenea, sunt companii care se pot închide", ne-a spus Dragoş Cabat.

Din punctul său de vedere, impactul unei asemenea decizii asupra bursei este posibil să fie foarte mare pentru că, cele peste două mii de miliarde de dolari din primul pachet de susţinere a economiei lansat în primăvară s-au cam epuizat.

"Pieţele se bazau pe un nou pachet de stimulare, probabil tot de două-trei mii de miliarde, care să ajute companiile. Or, prin această încetare a negocierilor, performanţa companiilor va fi mică, recuperarea mai redusă şi tot ce înseamnă economie se va duce în jos", a punctat analistul CFA.

Din punctul său de vedere, în special pentru piaţa" americană, există posibilitatea unei căderi brutale în următoarele trei-patru luni.

În general, pieţele au tendinţa de a scădea la începutul unei noi administraţii democrate. Se consideră că un democrat la Casa Albă probabil va mări taxele, va adopta politici pentru o economie verde etc. Sunt elemente puţin împotriva marilor companii americane. La asta mai adăugăm şantajul preşedintelui american şi criza din sănătate care, odată cu venirea iernii, poate să devină mai grea. Sunt trei elemente care cred că ar trebui să ducă la o scădere brutală a pieţei americane. Dar sigur că, una este ce cred eu şi altceva este ce vor spune pieţele", a detaliat Dragoş Cabat.

Cel puţin deocamdată, pieţele nu resimt impactul deciziei preşedintelui Statelor Unite, ieri, după prima jumătate de oră de tranzacţionare, în condiţiile noilor mesaje ale lui Trump, indicele Dow Jone Industrial Average afişa o creştere de 1,23%, în timp ce pentru S&P 500 avansul era de 1,09% iar pentru Nasdaq Composite, aprecierea se situa la 1,1%,

În Europa, la ora 17:00, indicele STOXX avea un declin de 0,31%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt avea o retragere de 0,4%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze deprecierea se situa la 0,08%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e o pasiune si asta sa vorbesti zi si noapte despre trump, in plina campanie electorala, lucru nemaintilnit prin romania la presedintii americani anteriori. zici ca prin romania le-a rezolvat iohannis, orban, pesede si restul toate pb si acum suntem chemati la alegeri in sua sa ii ajutam si pe amaratii aia..domle, iata efectul propagandei antitrumpiste, chemati, nechemati, scriu si isi dau cu parerea tot felul de oameni de carton, evident in moda antitrump, de zici ca sunt pe statele de plata ale democratilor, iar pe la noi, problemele sunt evident mai multe si mai mari, dar poate astia au semnat vreun acord cu biden ca ne rezolva ala durerile dc vbim si noi pe aicea prostii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb