ANALIŞTII ESTIMEAZĂ PENTRU SĂPTĂMÂNA ÎN CURS: Preţul porumbului şi al boabelor de soia va scădea

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august 2006

Preţul porumbului şi al boabelor de soia ar putea să scadă în această săptămânâ, ca urmare a înlăturării temerilor legate de distrugerea culturilor din cauza secetei din SUA. În regiunea Midwest, afectată de secetă în ultimele săptămâni, au venit ploile, astfel că vremea s-a răcit.

Un sondaj realizat de agenţia Bloomberg, la finele săptămâ-nii trecute, arată că 12 din cei 18 specialişti chestionaţi au recomandat vânzarea contractelor futures pe porumb, iar 11 - a celor pe boabe de soia.

În intervalul 31 iulie - 4 august, preţul porumbului a urcat cu 3,5% dat fiind că regiunea Midwest a fost grav afectată de valul puternic de căldură. În schimb, preţul boabelor de soia a scăzut cu 0,2%, aces-ta fiind al patrulea declin săptămânal consecutiv. Preţul porumbului cu livrare în decembrie a încheiat sesiunea bursieră de vineri, de la Chicago Board of Trade cu 2,6225 dolari/ buşel. Totuşi, cotaţia este cu 7,8% mai mică decât nivelul maxim al ultimilor doi ani, înregistrat la data de 12 iulie.

Soia cu livrare în noiembrie a încheiat săptămâna trecută cu 5,97 cenţi/buşel, la Chicago.

Meteorologii au anunţat că, în această săptămână, temperaturile din Midwest se vor încadra între 25 şi 30 de grade Celsius, cu mult sub recordurile atinse săptămâna trecută în Iowa şi Illinois, unde se află cele mai mari culturi de porumb şi soia.

O vreme mai rece va fi pe placul fermierilor americani, care încep să strângă recolta de porumb şi soia în luna septembrie. La data de 31 iulie, Departamentul american al Agriculturii a anunţat că aproximativ 56% din culturile de porumb se aflau în condiţii bune sau excelente, faţă de 59% cu o săptămână în urmă. În privinţa culturii de soia - 53% se află în condiţii bune, faţă de 54% cu o săptămână în urmă. Fermierii americani vor recolta10,74 miliarde de buşeli de porumb în acest an, după cum anticipau, în iulie, autorităţile SUA, ceea ce înseamnă cu 1,8% mai mult decât preconizau în luna iunie. În schimb, cantitatea estimată este cu 3,3% mai mică faţă de cea obţinută anul trecut. Pentru soia, guvernul SUA aşteaptă o recoltă de 3,01 miliarde de buşeli, în scădere faţă de cea de 3,086 miliarde din 2005.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb