Analiştii financiari, îngrijoraţi de creşterea deficitului comercial

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 aprilie 2007

Analiştii financiari, îngrijoraţi de creşterea deficitului comercial

După ce în cursul zilei de ieri In­stitutul Naţional de Statistică a anunţat un deficit comercial de 8,711 miliarde lei, adică 2,566 miliarde de euro şi o creştere medie a preţurilor de 0,07% în luna martie, analiştii financiari s-au arătat îngrijoraţi de evoluţia economiei româ­neşti.

Matei Păun, managing partner al "BAC Investment Bank", ne-a declarat că deficitul comercial alimentează deficitul de cont curent, iar creşterea acestor doi indicatori va atrage după sine o criză, care va fi resimţită de întreaga economie. Şi Radu Crăciun, economist-şef al "ABN AMRO Bank" crede că deficitul comercial a ajuns la un nivel ameninţător, iar acest lucru nu poate avea urmări bune. Domnul Crăciun ne-a spus: "Balanţa comercială este îngrijorătoare. De mai mulţi ani, toată lumea spune că deficitul comercial se datorează importului de tehnologie. Importul de tehnologie ar fi trebuit să se regă­sească în majorarea exporturilor, dar în ţara noastră deficitul co­mercial creşte din ce în ce mai mult".

Analiştii consideră că aprecierea leului în defavoarea valutelor internaţionale duce la scăderea exporturilor şi creşterea deficitului comercial. Acest lucru a fost subliniat de economistul şef al "ING Bank Româ­nia", Florin Cîţu. Domnul Cîţu ne-a spus că deficitul comercial este cauzat şi de aprecierea monedei naţionale, care a făcut ca exporturile să nu mai fie rentabile. Domnul Cîţu este de părere că, în situaţia în care leul se va aprecia în continuare în raport cu dolarul şi euro, deficitul comercial va ajunge la un nivel periculos, care, împreună cu politica monetară relaxată promovată de BNR, vor reprezenta riscuri foarte mari pentru economia ţării noastre. În contradicţie cu declaraţiile acestora, Bogdan Baltazar a afirmat "Cifrele comunicate de INS sunt în regulă. Inflaţia este mai mult decât bună, iar deficitul comercial se înscrie în ceea ce a prezis BNR pentru acest an. Importul de tehnologie contribuie în mare măsură la deficitul co­mercial al ţării noastre."

Atât domnul Baltazar, cât şi ceilalţi specialişti, au declarat că inflaţia va ajunge la sfârşitul anului la 4,5-5%. Matei Păun ne-a mai spus că ascensiunea preţurilor este "ciudat de mică", iar ea nu se vede în viaţa de zi cu zi, astfel că inflaţia nu are nicio legătură cu realitatea. Domnia sa crede că, deşi ţinta BNR în ceea ce priveşte inflaţia este de 4%, dacă la sfârşitul anului ţara noastră va înregistra o inflaţie de 5%, putem spune că am înregistrat un succes. Radu Crăciun estimează că vom avea o inflaţie de 4,5% în 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb