ANALIŞTII FINANCIARI: Satisfacerea doleanţelor exportatorilor ar însemna eşecul BNR în ţintirea inflaţiei

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 octombrie 2007

Satisfacerea doleanţelor exportatorilor ar însemna eşecul BNR în ţintirea inflaţiei

Solicitarea adresată BNR de reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România pentru reducerea dobânzii de politică monetară este considerată lipsită de fundamente economice de către analişti. Ei spun că Banca Naţională ar trebui să acţioneze prin instrumentele de politică monetară în folosul întregii economii şi nu pentru favorizarea unui anumit grup, deşi deficitul din balanţa comercială a adâncit deficitul de cont curent la 13% din produsul intern brut, consideră economiştii.

Reprezentantul ANEIR, Mihai Ionescu a atras atenţia analiştilor bancari că majorarea dobânzii va determina intrări de capital speculativ în ţară şi, implicit, aprecierea monedei naţionale, fapt ce ar reprezenta un dezastru pentru exporturi.

Acuzele exportatorilor au stârnit reacţii din partea economiştilor care susţin că satisfacerea doleanţelor ANEIR ar însemna eşecul Băncii Centrale în ţintirea inflaţiei.

Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, consideră că pericolul intrării în ţară a speculatorilor a fost eliminat datorită turbulenţelor de pe pieţele internaţionale, precum şi de creşterea primei de risc pentru activele din ţara noastră.

Exportatorii ar trebui să fie mai preocupaţi de îmbunătăţirea productivităţii şi să nu se mai gândească la faptul că sunt dezavantajaţi de cursul de schimb, consideră Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank. De aceeaşi părere este şi economistul Călin Rechea care apreciază că o îmbunătăţire a competitivităţii la nivelul exporturilor nu se poate realiza numai prin cursul de schimb.

Deşi exportatorii sunt împotriva contractelor swap şi forward, considerându-le speculaţii, ei se pot folosi de aceste instrumente financiare pentru protejarea de fluctuaţiile cursului de schimb, consideră analiştii financiari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb