Analiştii ING: "BNR trebuie să explice situaţia actuală a politicii monetare"

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 9 septembrie 2008

Piaţa monetară se confruntă cu o lipsă de lichiditate care este posibil să se accentueze în perioada următoare, mai ales pentru că Banca Naţională nu face demersuri pentru controlarea lichidităţii, avertizează analiştii ING într-un recent raport al băncii.

Lipsa de lichiditate a apărut odată cu creşterea rapidă a creditului, cu valoarea ridicată a rezervelor impuse băncilor, respectiv operaţiunile prin care BNR a vândut valută în primul trimestru din acest an, consideră Nicolaie Alexandru, senior economist al ING.

"Piaţa monetară din ţara noastră se confruntă cu o lipsă de lichiditate de mai mult de o lună, iar Banca Naţională a avut doar două intervenţii pentru gestionarea acestei situaţii, prin operaţiunile repo realizate în luna august", atenţionează analiştii ING în ultimul raport.

BNR nu a intervenit pentru gestionarea lipsei de lichiditate aşa cum era de aşteptat, lăsând ratele dobânzii din piaţa monetară să se situeze deasupra dobânzii de politică monetară, menţionează analiştii, cu toate că în ultimele comunicate ale băncii era menţionat faptul că aceasta va gestiona în mod ferm lichiditatea din piaţă.

Prin prima operaţiune repo realizată în 12 august, BNR a injectat în piaţă doar 1,37 miliarde de lei, spre deosebire de 1,5 miliarde cât intenţionase, susţin analiştii. Acest lucru indică faptul că titlurile de stat sunt concentrate la bănci sau, o altă variantă a analiştilor, este aceea a lipsei titlurilor de stat din portofoliul băncilor.

Următoarea operaţiune repo realizată de BNR a fost pe 18 august, când ratele dobânzilor continuau să crească, în ciuda situaţiei de până atunci, când aceastea scădeau odată cu finalizarea perioadei de rezervă a băncilor. BNR a injectat atunci, 499 de milioane de lei în piaţă, comparativ cu 500 de milioane cât intenţionase, susţin analiştii ING.

Aceştia explică faptul că lipsa de lichiditate cu care se confruntă băncile, determină o "luptă" pentru atragerea depozitelor, existând astfel o diferenţă considerabilă între dobânzile de pe piaţa monetară şi dobânda cheie.

Analişii consideră că o asemenea abordare de către Banca Naţională nu este potrivită deoarece participanţii la piaţă nu ştiu la ce să se aştepte de la aceasta. Mai mult decât atât, economistul ING consideră că situaţia ar putea duce la o creştere rapidă a dobânzilor pe piaţa monetară, situaţie care ar putea fi periculoasă pentru economie şi pentru activitatea investitorilor străini pe această piaţă.

Factorii sezonieri care ar putea explica lipsa de lichiditate din piaţă (plata taxelor către buget în jurul date de 25 ale lunii) nu sunt valabili în această situaţie, conisderă analiştii, deoarece problemele au început mult mai repede.

"Dacă BNR ar reduce diferenţa dintre dobânzile de pe piaţa bancară şi dobânda-cheie, printr-o strategie clară şi transparentă în ceea ce priveşte gestionarea lichidităţii, cererea pentru titluri de stat ar putea creşte", susţine Nicolaie Alexandru. În situaţia de faţă, băncile nu sunt atrase să inves­tească în titluri de stat deoarece dobânzile oferite de BNR sunt mai mici comparativ cu cele de pe piaţă (BNR oferă o rata fixă de 11.25% pentru şase luni respectiv un an, comparativ cu 12-14% pe piaţa monetară), explică analiştii ING.

O altă modalitate prin care BNR ar putea rezolva problema de lichiditate, o constituie acceptartea de către aceasta şi a altor tipuri de garanţii, cum ar fi, de exemplu, obligaţiunile străine, se menţionează în raport, care subliniază că o volatilitate mai scăzută pe piaţa monetară ar favoriza managementul lichidităţii de către bănci.

Analiştii ING nu pretind injectarea de lichiditate pentru ca băncile să continue creditarea agresivă, dar susţin că aceasta ar trebui să fie mai explicită în ceea priveşte politica băncii privind gestionarea lichidităţii din piaţă. "BNR ar trebui să explice ce modificări consideră necesare pentru ges­tionarea acesteia şi motivele pentru care consideră ca fiind în regulă menţinerea unui decalaj mare între nivelul ratelor de pe piaţa monetară şi a dobânzii-cheie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb