Analiştii nu estimează câştiguri "forte" pentru cei cu economii în valută

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 februarie 2012

Analiştii nu estimează câştiguri "forte" pentru cei cu economii în valută

Investitorii care au preferat să îşi ţină banii în valută nu au obţinut randamente ridicate din variaţia cursului de schimb, de la începutul anului şi până în prezent. Dintre principalele valute, raportate la moneda naţională, francul elveţian s-a deteşat uşor la capitolul câştiguri. Moneda elveţiană s-a apreciat, faţă de leu cu circa 1,5%, în timp ce euro a adus investitorilor o apreciere a economiilor de numai 0,73%. În schimb, cei care au preferat să economiseas-că în dolari au suferit o scădere a câştigurilor de 0,91%.

Perspectiva de mărire a randamentelor la deţinerile în valută, pentru următorul trimestru este posibilă pentru cei care-şi ţin banii în dolari, în timp ce euro şi francul ar putea să se deprecieze faţă de moneda naţională, potrivit analiştilor.

Melania Hăncilă: "Nu mă aştept la câştiguri pentru clienţii care îşi ţin economiile în valutele forte"

Melania Hăncilă, economist şef la Volksbank, ne-a declarat că în prima parte a anului, leul s-a depreciat uşor în raport cu principalele monede, datorită acutizării problemelor zonei euro, fapt ce a afectat în principal monedele emergente.

Domnia sa a adăugat: "În lunile următoare, mă aştept ca leul să fie stabil în raport cu euro, datorită determinării de care a dat dovadă BNR (n.r. Banca Naţională a Româ-niei) pentru a reduce volatilitatea de pe piaţa valutară locală, însă există şi riscuri de depreciere dacă se deteriorează radical situaţia în interiorul Uniunii Europene. Leul ar putea chiar să se aprecieze în raport cu evoluţia francului, care momentan se menţine în vecinătatea pragului de 1,2 stabilit de Banca Centrala a Elveţiei la cotaţia CHF/EUR, deci sunt şanse ca francul elveţian să se deprecieze în raport cu euro şi, prin urmare, şi comparativ cu leul, mai ales dacă zona euro reuşeşte să îşi îmbunătăţească imaginea în faţa investitorilor".

Melania Hăncilă nu se aşteaptă la câştiguri pentru clienţii care îşi ţin economiile în valutele forte în perioada următoare, ci mai degrabă la randamente inferioare activelor în lei, datorită diferenţialului de dobândă. Totuşi, este foarte greu de estimat ce se va întâmpla în perioada următoare, mai ales pe piaţa valutară, pe fondul gradului ridicat de incertitudine în legătură cu "deznodământul problemelor Uniunii Monetare", potrivit domniei sale.

Cristian Cochinţu: "Beneficiari vor fi valutele de refugiu - dolarul în special"

Cristian Cochinţu, analist financiar în cadrul "Admiral Markets", susţine că apetitul pentru risc a fost la înălţime, în prima parte a anului, ce a consemnat creşteri record pentru indicii bursieri şi metale pre-ţioase.

Domnia sa ne-a precizat că aces-te condiţii favorizează aprecierea leului în special faţă de dolar, care a fost principala monedă de îm-prumut la nivel global în această perioa-dă, dar şi faţă de euro pentru că, în perioade de optimism, valutele emergente sunt favorizate. Însă, avansul leului a fost temperat de perspectivele negative de politică monetară, iar zlotul şi forintul au fost mai performante, a adăugat analistul financiar.

Cristian Cochinţu ne-a declarat: "Momentan francul este ancorat de euro şi cursurile Euro/RON şi CHF/RON au o corelaţie directă aproape maximă. În ciuda interesului speculativ exagerat din prima parte a anului, evoluţia pozitivă a trendurilor de risc prezintă şanse ridicate de corecţie şi în curând un nou val de panică va lovi pieţele financiare. În aceste condiţii, leul va fi mai afectat decât euro, iar beneficiari vor fi valutele de refugiu - dolarul în special, pentru că francul şi yenul sunt controlate de propriile bănci centrale, ce încearcă devalorizarea cu orice preţ".

Băncile oferă celor care optează pentru depozite bancare în valută dobânzi care pornesc de la 0,85% la depozitele la o lună şi ajung la 3,75% la depozitele pe un an.

În timp ce pentru investitorii care-şi ţin banii în valută, perspectivele de câştig din perioada următoare nu sunt mari, pentru cei care au credite în monede străine situaţia arată mai bine.

Melania Hăncilă ne-a declarat că prognoza Volksbank indică o stabilizare a ratei creditelor neperformante.

"Astfel nu ne aşteptăm la deteriorarea suplimentară a portofoliului de credite de retail în lunile următoare, datorită reducerii volatilităţii cursului şi stabilizării pieţei muncii", potrivit domniei sale.

Cristian Cochinţu ne-a precizat că, pentru cei cu credite, riscul de curs valutar este singurul momentan, pentru că dobânzile vor rămâ-ne la nivel minim pe termen lung la euro, dolar şi franc, iar la leu vor fi în scădere.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs oficial de 4,3535 lei/euro, în creştere cu 0,02 bani faţă de valoarea din şedinţa precedentă. Pentru dolarul american Banca Centrală a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 3,2903 lei/dolar, mai puţin cu 1,97 bani faţă de nivelul anterior. De asemenea, francul elveţian a înregistrat o uşoară depreciere faţă de leu, coborând ieri la 3,6031 lei/franc, de la 3,6039 lei/franc.

Potrivit analiştilor, perspectiva de mărire a randamentelor la deţinerile în valută, pentru următorul trimestru este posibilă pentru cei care-şi ţin banii în dolari, în timp ce euro şi francul ar putea să se deprecieze faţă de moneda naţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb