• Situaţia economică actuală necesită, în schimb, relaxarea politicii monetare
Analiştii contactaţi de ziarul "Bursa" se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să menţină dobânda de politică monetară la nivelul actual, de 6,25% pe an.
Consiliul de Administraţie al BNR se va întâlni mâine pentru a dis-cuta probleme de politică monetară, iar în cadrul şedinţei va decide nivelul dobânzii cheie şi cel al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută.
"Consider că Banca Centrală va păstra dobânda cheie neschimbată în sedinţa de mâine, chiar dacă s-a ajuns la rate de dobândă real negative în urma majorării TVA-ului, deoa-rece măsurile de austeritate şi amplitudinea recesiunii economice ar necesita din contră, relaxarea politicii monetare", ne-a declarat Melania Hăncilă, economistul şef al "Volksbank".
Domnia sa a mai spus că, totuşi riscurile sporite privind situaţia politică şi incertitudinea fiscală trebuie compensate printr-o politică monetară prudentă şi printr-un control adecvat al lichidităţii din sistem, pentru a preveni eventuale atacuri speculative dar şi creşterea dobânzilor interbancare:
"Ne aşteptăm ca inflaţia anualizată să crească la 7,9% în septembrie (+0,7 % lună/lună), pe fondul amâ-nării până în septembrie a majorării preţurilor la unele bunuri nealimentare şi deprecierii leului în raport cu euro (0,6 % lună/lună)".
De asemenea, Rozalia Pal, economistul şef al "UniCredit Ţiriac Bank", spune că se aşteaptă ca BNR să păstreze dobânda cheie la nivelul de 6,25%. "Dacă ne uităm la nivelul inflaţiei, există presiuni în sensul creşterii dobânzii cheie, însă indicele preţurilor de consum aferent lunii august a arătat că efectele de runda a doua (n.r. de creştere a preţurilor ca urmare a majorării TVA) nu s-au materializat", ne-a spus economistul şef al al "UniCredit Ţiriac Bank".
Domnia sa a mai arătat că, de asemenea, dobânzile interbancare în lei, de la cele pe termen scurt, la cele pe o lună se plasează la niveluri suficient de joase, astfel că nu există o nevoie suplimentară de lichiditate. "Prin urmare, Banca Centrală va menţine nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei. Acelaşi lucru şi pentru pasivele în valută", a precizat doamna Pal.
Domnia sa a mai spus că, în ultimele luni, ca urmare a măsurilor de austeritate şi a majorării TVA, marja de manevră a BNR s-a redus. "Ceea ce BNR asigură în continuare este stabilitatea cursului de schimb, menţinerea credibilităţii, printr-o volatilitate redusă şi un dialog bun cu Fondul Monetar Internaţional", opinează doamna Pal.
Şi economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, este de părere că BNR nu va modifica, mâine, dobânda de politică monetară. "Efectele de runda a doua nu s-au concretizat şi economia are nevoie în continuare de o susţinere", a declarat domnia sa.
La şedinţa precedentă, din 4 august, Consiliul de Administraţie a decis să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.
Banca centrală a scăzut rata dobânzii în primele patru şedinţe de politică monetară din acest an, de la 8% la 6,25%, dar a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută.
• IONUŢ DUMITRU: BNR VA AVEA O ATITUDINE DE AŞTEPTARE
"TIND SĂ CRED CĂ BNR VA LUA O ATITUDINE DE AŞTEPTARE SĂ VADĂ CARE ESTE IMPACTUL CREŞTERII TVA ÎN CONTINUARE. NU SUNT INFORMAŢII PENTRU A JUSTIFICA O MIŞCARE. TREBUIE ŢINUT CONT ŞI DE FAPTUL CĂ BNR TREBUIE SĂ SE CONSULTE ŞI CU FMI CÂND VA LUA O DECIZIE. PROBABIL CĂ DUPĂ VIZITA DIN OCTOMBRIE A FONDULUI VOR EXISTA MAI MULTE INFORMAŢII, IAR LUCRURILE S-AR MAI PUTEA LĂMURI", A SPUS ECONOMISTUL-ŞEF AL RAIFFEISEN BANK, IONUŢ DUMITRU, CITAT DE MEDIAFAX.
LA ÎNCEPUTUL LUNII IULIE, ŞEFUL MISIUNII FMI ÎN ROMÂNIA, JEFFREY FRANKS, DECLARA CĂ INSTITUŢIA FINANCIARĂ INTERNAŢIONALĂ SE AŞTEAPTĂ CA MAJORAREA TVA SĂ AIBĂ UN SINGUR IMPACT ASUPRA PREŢURILOR, CARE SE VA DISIPA GRADUAL, ASTFEL CĂ NU VOR EXISTA PRESIUNI INFLAŢIONISTE PERSISTENTE.
• NICOLAE CHIDESCIUC: ESTE PREA DEVREME PENTRU CREŞTEREA DOBÂNZII
ECONOMISTUL-ŞEF AL ING BANK ROMÂNIA, NICOLAE CHIDESCIUC, SPUNE CĂ ESTE PREA DEVREME PENTRU CREŞTEREA DOBÂNZII.
"TEORETIC, ACTIVITATEA ECONOMICĂ S-A DETERIORAT DUPĂ ANUNŢAREA MĂSURILOR DE AUSTERITATE ŞI AR FI FOST LOC DE O REDUCERE, DAR ECONOMIA SE CONFRUNTĂ ÎN CONTINUARE CU PRESIUNI INFLAŢIONISTE", A SPUS CHIDESCIUC.
EL SPUNE CĂ NU POATE FI VORBA ACUM DE SCĂDEREA RATEI DOBÂNZII DE POLITICĂ MONETARĂ ŞI DIN CAUZA FAPTULUI CĂ POLITICA FISCALĂ ESTE DEPARTE DE A FI ECHILIBRATĂ.
"DACĂ AI O REDUCERE ACUM S-AR PUTEA SĂ REGREŢI. TREBUIE SĂ ADOPŢI O ATITUDINE DE WAIT AND SEE (AŞTEAPTĂ ŞI VEZI). BNR NU ARE INFORMAŢII DISPONIBILE ÎN ACEST MOMENT ŞI NU ESTE ÎN SITUAŢIA DE A LUA O DECIZIE", A MAI SPUS CHIDESCIUC.