Analiştii UBS mizează pe acţiunile din Zona Euro şi Japonia, în 2016

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 decembrie 2015

Analiştii UBS mizează pe acţiunile din Zona Euro şi Japonia, în 2016

Analiştii băncii elveţiene de investiţii UBS văd un portofoliu ideal format din acţiuni, într-o pondere mai mare, faţă de obligaţiuni, în 2016, potrivit raportului "UBS House View Year Ahead 2016".

"Având în vedere că economia globală este în revenire faţă de încetinirea modestă de anul acesta, profitabilitatea companiilor este pe şine şi că dobânzile rămân probabil reduse, în general, previziunea noastră pentru acţiuni este pozitivă", se arată în raportul citat, care precizează: "Pieţele noastre preferate sunt Zona Euro şi Japonia, în timp ce suntem mai prudenţi cu privire la acţiunile britanice".

Potrivit UBS, acţiunile din Zona Euro şi Japonia ar trebui să beneficieze de creşterea veniturilor, de costuri reduse de refinanţare şi de monedele slabe.

Analiştii UBS notează că sunt optimişti cu privire la acţiuni, pentru 2016, din trei motive: "În primul rând, economia globală probabil se va îmbunătăţi, în acest an. Accelerarea consumului pe pieţele dezvoltate şi stabilitatea mai bună de pe pieţele emergente ar trebui să permită companiilor să îşi crească veniturile mai uşor în 2016 faţă de 2015.

În al doilea rând, în timp ce Fed (banca centrală a SUA) şi Banca Angliei probabil vor creşte ratele dobânzilor, acest lucru se va întâmpla gradual, menţinând reduse costurile de refinanţare.

La nivel global, politica monetară se menţine extraordinar de relaxată, Banca Japoniei şi Banca Centrală Europenă derulând programe de relaxare cantitativă.

În cele din urmă, perspectivele pentru profiturile companiilor rămân bune. Cu venituri în creştere, costuri de refinanţare reduse şi cu presiuni relativ mici pe salarii şi pe preţurile mărfurilor, ne aşteptăm ca profiturile globale să urce cu 4-9% şi să impulsioneze scumpirea acţiunilor, în 2016".

În ce priveşte obligaţiunile, UBS propune o pondere mai mare pentru cele europene cu randamente mari şi americane pe termen scurt cu investment grade, întrucât ambele ar trebui să fie relativ imune la trecerea SUA la dobânzi mai mari.

Raportul arată: "Pe măsură ce lumea trece la un pas de creştere mai alert, niveluri mai ridicate de inflaţie şi dobânzi mai mari în SUA, ne aşteptăm ca randamentele obligaţiunilor să crească. Într-un mediu dificil pentru obligaţiuni, am redus ponderea clasei de active per ansamblu, dar vedem oportunităţi în titlurile cu randamente mari din Europa şi cele pe termen scurt cu rating de investiţie".

UBS notează că randamentele la cele mai sigure obligaţiuni rămân foarte reduse, într-un an în care Fed probabil va creşte dobânzile.

Raportul mai notează: "În scenariul de bază, ne aşteptăm ca titlurile cu rating mare să se întoarcă la 0%-2%, în următoarele şase luni.

Deşi faptul că politicile monetare din zona Euro, Japonia şi Elveţia sunt relaxate ar putea să prevină randamentele să ajungă negative, nu credem că obligaţiunile sigure oferă un randament atractiv faţă de risc, per total.

Dobânzile mai mari probabil vor limita şi randamentele pentru titlurile corporative cu investment grade (la 1-2%).

Perspectiva pentru obligaţiunile mai riscante este mai bună, dar randamentele probabil vor rămâne limitate la nivelurile actuale, întrucât creşterea dobânzilor şi a numărului defaulturilor compensează impactul pozitiv al spreadurilor mai înguste".

Stabilizarea preţurilor mărfurilor

Analiştii UBS se aşteaptă ca preţurile mărfurilor să se stabilizeze în 2016, cu o mişcare generală de creştere, cu o singură cifră. Petrolul nerafinat va avea probabil cea mai mare creştere, în ciuda faptului că decelerarea economiei chineze ar trebui să ţină jos preţurile metalelor de bază.

"Ne aşteptăm ca perspectiva pentru aur să se îmbunătăţească anul viitor, pe măsură ce dobânzile reale din Statele Unite se afundă în teritoriu negativ", precizează analiştii citaţi.

UBS: "Nu sunt prezenţi catalizatorii pentru o piaţă în scădere"

Analiştii UBS se întreabă dacă 2015 a fost vârful unui ciclu pentru activele riscante, însă apreciază că nu sunt prezenţi catalizatorii pentru o piaţă în scădere ("urs").

Raportul precizează: "Pe măsură ce intrăm în 2016, acţiunile globale şi obligaţiunile cu randamente mari rămân sub vârfurile din 2015. Suntem pe cale să luăm drumul corecţiei, a fost acest an unul de tranziţie de la creştere la scădere? Pe scurt: Nu. Recomandăm o pondere mai mare pentru acţiuni, pe măsură ce ne apropiem de 2016. Nicio piaţă "taur" (în creştere) nu poate dura la nesfârşit, iar temerile că ascensiunea activelor riscante a rămas fără vlagă au scaladat în 2015.

Durata raliului a ridicat suspiciuni că este posibil să ajungem la declin: acţiunile americane sunt în al şaptelea an de creştere, cea mai mare perioadă de urcare neîntreruptă de o scădere de peste 20%, de la al Doilea Război Mondial. Încrederea a fost zdruncinată în august şi septembrie de temeri referitoare la creşterea Chinei, în ciuda faptului că, cel puţin potrivit datelor oficiale, creşterea este conform aşteptărilor.

Raliurile activelor riscante nu se încheie fără motiv, iar astăzi, nici unul dintre factorii catalizatori pentru o piaţă «urs» nu pare să fie prezent:

- Recesiune economică? Nu. Creşterea globală a dezamăgit, în ultimii ani. Dar ratarea ţintelor a fost marginală (3,1% creştere, faţă de 3,5% aşteptată iniţial). Aşteptăm o reaccelerare modestă în 2016, la 3,4%, de la 3,1%, determinată de stabilizarea în pieţele emergente (chiar dacă China continuă să încetinească) şi de creşteri modeste în cheltuielile de consum, în majoritatea economiilor dezvoltate.

-Reducere a profiturilor corporaţiilor? Nu. Veniturile companiilor din Statele Unite au scăzut temporar în 2015 din cauza dolarului puternic şi a loviturii asupra companiilor energetice, din cauza preţurilor reduse la petrol şi gaze. Aceste frâne probabil se vor diminua în 2016 (vedem un dolar mai slab şi preţuri mai mari la petrol pe parcursul anului), iar cheltuilelile de consum rămân robuste. Aşteptăm o creştere de 6-10% a profiturilor.

Creşterea mai bună din Zona Euro şi Japonia, acompaniată de politica monetară ultra-relaxată vor susţine veniturile şi creşterile economice mai stabile, iar preţurile mărfurilor ar trebui să limiteze durerea din pieţele emergente.

- Majorări agresive de dobândă? Nu. Federal Reseve şi Banca Angliei probabil vor creşte dobânzile, dar gradual. Ambele au demonstrat, în 2015, că rămân receptive la condiţiile economice şi, chiar dacă inflaţia este probabil să crească în 2016, băncile centrale probabil nu vor răspunde agresiv, având în vedere forţele deflaţionare.

-Bule? Nu. Indicele MSCI All Country World Index se tranzacţionează la un raport price-to-earnings (PER - numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) de 16,6, faţă de media pe termen lung de 17.6. Este scump? Puţin, dar departe de evaluările asociate de obicei cu o vânzare. Evaluarea indicelui a avut un vârf la 30,6, în 2000. Vom continua să monitorizăm datele îndeaproape. Este dificil să previzionezi recesiunile, iar profiturile corporaţiilor ar putea fi vulnerabile la scăderea marjelor, în special în SUA, dacă reîncepe creşterea salariilor.

Similar, o creştere abruptă a preţurilor mărfurilor ar putea fi suficientă să forţeze mâna băncilor centrale".

Suntem aproape de punctul de jos în declinul pieţelor emergente/de mărfuri?

În timp ce pieţele dezvoltate au subperformat, iar Brazilia şi Rusia au fost în recesiune puternică, jalea a pătruns uneori pe pieţele emergente în 2015, mai notează UBS. Potrivit analiştilor, mărfurile au atins minime multi-anuale.

"Este acesta întunericul dinanintea zorilor?", se întreabă analiştii, adăugând: "Pe scurt: Da. Dar efervescenţa din pieţele emergente este puţin probabil să revină. Pieţele emergente au pierdut mult din strălucirea din 2010.

Acţiunile au fost în spatele pieţelor dezvoltate cu aproape 60% în această perioadă, iar creşterea PIB s-a înjumătăţit de atunci.

O combinaţie între descreşterea entuziasmului investitorilor şi ieşiri de bani ale rezidenţilor înseamnă că pieţele emergente se îndreaptă spre prima ieşire netă de capital, în ultimii 27 de ani, potrivit Institute

for International Finance.

Având în vedere încetinirea Chinei, căderea preţurilor mărfurilor şi crizele politice şi economice din Rusia şi Brazilia, evaluările acţiunilor din pieţele emergente au rămas aproape de cele mai joase niveluri din 2008, iar slăbirea extremă a monedelor în 2015 a îmbunătăţit semnificativ competitivitatea".

Potrivit UBS, dacă 2016 va marca un punct de cotitură depinde de câţiva factori:

"-China să evite o aterizare forţată: Dacă guvernul Chinei reuşeşte o încetinire graduală, încrederea în pieţele emergente va beneficia. China are o pondere de 24% în MSCI EM Index. De asemenea, este destinaţia de export de top pentru Brazilia şi Malaezia şi al doilea client pentru companiile ruseşti.

-O revenire a creşterii profiturilor: Profiturile companiilor din pieţele emergente s-au contractat cu 26% din 2011, în dolari, şi cu 2% în monedele locale. În condiţiile dure de pe pieţe, în ultimii ani, multe companii s-au concentrat mai mult pe păstrarea cotei de piaţă, decât pe păstrarea profiturilor. O revenire a profiturilor ar aduce o dovadă că ce a fost mai rău a trecut pentru investitorii din pieţele emergente.

-Înăsprirea moderată a politicii Federal Reserve: O acumulare rapidă a datoriilor a făcut firmele din pieţele emergente mai vulnerabile la dobânzile din Statele Unite. Fondul Monetar Internaţional calculează că această povară a urcat acum la 18 trilioane de dolari, de patru ori faţă de nivelul din 2004.

-O stabilizare a preţurilor mărfurilor: În timp ce pieţele emergente de top, inclusiv importatorii neţi, precum China şi India, beneficiază de preţurile mai scăzute ale mărfurilor, multe ţări dezvoltate se bazează pe exporturile de materii prime. Preferinţele Braziliei, Rusiei, Indoneziei şi Africii de Sud au fost afectate de scăderea cotaţiilor mărfurilor.

Toate acestea sunt consistente cu scenariul nostru de bază. Ne aşteptăm la o încetinire în China, dar nu la o aterizare forţată.

Ne aşteptăm la o creştere a profiturilor de 2-6% pentru companiile din pieţele emergente.

Fed probabil va rămâne prudentă şi credem că mărfurile se vor scumpi, per total, în 2016. Acest lucru sugerează că ce a fost mai rău probabil a trecut.

Provocările rămân dure, precum nevoia de a găsi stimuli pentru creştere şi dezintermediere a sectorului privat. Deşi ce este mai rău a trecut, nu ne mai aşteptăm la exuberanţa din mijlocul anilor 2000 asupra ţărilor BRICS - Brazilia, Rusia, India şi China.

Concluzia: Am crescut ponderea pentru acţiunile din pieţele emergente de la una redusă la neutră, pentru a reflecta perspectiva mai favorabilă".

Creşteri în locuri neaşteptate

UBS se aşteaptă ca în 2016 creşterea economică să fie reluată, după o scădere în 2015.

"Păstrăm perspectiva noastră de ansamblu a unei lumi în tranziţie care are un ritm de creştere ok, dar încet", arată analiştii, adăugând: "Ne aşteptăm ca acesta să fie al patrulea an din ultimii cinci cu o creştere de exact 3,4%.

Într-un an în care temerile privind un «Grexit» şi o aterizare forţată în China au fost pe prima pagină a ziarelor, atât China, cât şi Zona Euro au crescut mai repede decât se aştepta în 2015.

China a încetinit, dar estimarea noastră de 6,8% s-a dovedit pesimistă, acum aşteptarea fiind este la 6,9%.

Creşterea Zonei Euro de 1,5% probabil va depăşi proiecţia iniţială de 1,2%, în timp ce Statele Unite au dezamăgit (+2,5% faţă de aşteptarea de 2,9%), în special din cauza vremii nefavorabile în primul trimestru. Creşterea în SUA pentru perioada care a rămas din an a întrunit aşteptările pozitive.

Japonia a dezamăgit puternic (+0,5%, faţă de aşteptarea de 1,2%), având în vedere că economia nu a reuşit să recupereze după creşterea taxei pe consum, anul trecut.

Aşteptările noastre pentru creştere apropiată de zero în Rusia şi Brazilia au fost întâmpinate de recesiune în ambele ţări - în Rusia de -3,7%, iar în Brazilia de -3%".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb