Analiştii văd potenţial de creştere pentru acţiunile One United Properties

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 mai 2023

Sursa foto: facebook / One United Properties

Sursa foto: facebook / One United Properties

BT Capital Partners are o ţintă de preţ de 0,998 lei pentru un titlu al dezvoltatorului imobiliar, în următoarele douăsprezece luni Goldring vede un interval de preţ situat între 0,97 lei şi 1,2 lei Acţiunile One s-au tranzacţionat în ultimele şedinţe bursiere între 0,835 lei şi 0,85 lei

Analiştii văd potenţial de creştere pentru acţiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties (ONE), după cum reiese din ultimele rapoarte de analiză.

BT Capital Partners, parte a Grupului Banca Transilvania, are un preţ ţintă de 0,998 lei pentru titlurile One, în următoarele douăsprezece luni, cu 17,7% peste preţul acţiunii de ieri, de la ora 13:00, de 0,848 lei. Obiectivul de preţ este indicat într-un raport semnat de Vlad Podea, publicat luni seara pe portalul BVB Research Hub.

BT Capital Partners: "Anticipăm că venitul net al segmentului rezidenţial va creşte cu 28%, în primul trimestru"

One United îşi va publica rezultatele aferente primului trimestru vineri, 12 mai, iar analistul anticipează că venitul net al companiei pentru segmentul rezidenţial va creşte cu 28%, în dinamică anuală, conform documentului.

"Ne aşteptăm ca dezvoltatorul imobiliar să fi vândut 414 apartamente în primul trimestru din 2023, semnificativ mai multe decât în primul trimestru din 2022 (când s-au vândut 120 de apartamente), şi uşor mai multe decât cele vândute în trimestrul al patrulea a anului trecut (363 de apartamente), datorită începerii vânzărilor pentru proiecte precum One High District, One Floreasca Towers şi One Mamaia Nord - Faza II", se arată în raport. "Prin urmare, avem în vedere venituri din vânzări de locuinţe de 304 milioane de lei (+54% în dinamică anuală şi +77% în dinamică trimestrială), în timp ce costul vânzărilor va urca cu 66% an/an şi 42% trimestru/trimestru. Acestea implică un venit net pentru segmentul rezidenţial de 106,9 milioane de lei, cu 28% peste cel din primul trimestru al anului trecut, şi o marjă a profitului brut de 35%".

În ceea ce priveşte venitul net din chirii, analistul se aşteaptă ca One să ajungă în primul trimestru la 35,1 milioane de lei, de opt ori mai mare decât cel din primele trei luni ale lui 2022.

Per ansamblu, se estimează că venitul net al dezvoltatorului imobilar în primul trimestru se va ridica la 103 milioane de lei, cu 38% sub cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, dar cu 26% peste cel din trimestrul al patrulea 2022. "Totuşi, estimarea venitului net pentru primul trimestru din 2023 este de patru ori mai mare decât câştigurile din primul trimestru din 2022 şi de 4,2x profitul net din trimestrul al patrulea al anului trecut, dacă acestea din urmă sunt ajustate prin scăderea câştigurilor din investiţii imobiliare, permiţând o comparaţie mai bună, din moment ce noi nu am estimat câştiguri. Mai mult, anticipăm că venitul net atribuibil acţionarilor companiei va ajunge la 80,5 milioane lei, în scădere cu 51% an/an şi în creştere cu 26% trimestru/trimestru (faţă de cifrele istorice neajustate)", se arată în raport.

BT Capital Partners a iniţiat acoperirea acţiunii One United Properties în data de 6 martie a acestui an, cu un preţ ţintă pentru următoarele douăsprezece luni de 0,998 lei. Preţul a fost obţinut folosind o evaluare de tipul Însumarea Părţilor (SOTP), ce are la bază o o combinaţie între metoda Discounted Cash Flows (a fluxurilor de numerar actualizate - DCF) şi o metoda comparaţiei în funcţiei de multiplul Price to Book Value (P/B)

Potenţial de apreciere între 14% şi 41% pentru acţiunile ONE, conform Goldring

Echipa de analiză de la Goldring are un preţ ţintă pentru titlurile One United în următoarele douăsprezece luni situat între 0,97 lei şi 1,2 lei pe acţiune, echivalentul unei creşteri situate între 14,3% şi 41,5% faţă de preţul titlului de ieri de la ora.

Rezultatul este obţinut din două abordări utilizate în modelul de evaluare, respectiv metoda comparativă, prin multiplii companiilor listate în pieţe internaţionale relevante pentru One United, şi prin metoda însumării părţilor (SOTP), după cum se arată în raportul semnat de Roxana Stejerean şi Claudiu Demian.

"Actualizarea preţului-ţintă, stabilit în raportul iniţial la 1,69 lei/acţiune, respectiv 1,17 lei/acţiune - preţ ajustat ca urmare a majorării capitalului social şi implicit a creşterii numărului de acţiuni, s-a realizat pe baza rezultatelor anuale şi a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli propus, integrate în perspectivele financiare ale emitentului, dar şi în condiţiile economice şi de piaţă actuale", se arată în document.

Conform raportului, datele anuale publicate de companie arată că, în pofida mediului economic incert, în 2022 s-a obţinut un profit net de 502,47 milioane de lei, apropiat de nivelul celui din 2021, respectiv o cifră de afaceri de 1,16 miliarde lei, cu 4,17% mai mare decât anul anterior. La 31 decembrie 2022, compania deţinea 138.000 metri pătraţi de spaţii de birouri, în timp ce portofoliul de retail cuprindea un spaţiu de închirieri cu o suprafaţă de aproximativ 50.000 metri pătraţi.

Prin metoda comparaţiei, bazată pe evaluarea prin multiplii de piaţă, au fost selectate companii din pieţele europene ce îşi desfăşoară activitatea atât în segmentul rezidenţial, cât şi în cel comercial, precum One United Properties. Preţul pe acţiune rezultat (prin folosirea unei game largi de multiplii de evaluare - PER, P/S, P/BV, EV/REVENUE, EV/EBITDA), este de 0,972 lei, conform raportului.

În cazul metodei însumării părţilor, într-o primă etapă a fost estimată valoarea de piaţă pentru fiecare dintre proiectele grupului, generatoare de venituri. "În cazul clădirilor de birouri şi a noilor achiziţii One Carpathian Lodge şi One Athenee a fost utilizată metoda capitalizării directe, iar pentru proiectele rezidenţiale şi cele comerciale, actualizarea fluxurilor de numerar. Pachetul de 54,4% din acţiunile Bucur Obor a fost evaluat prudent considerând valoarea de piaţă a acestora", se menţionează în raport.

Conform calculelor Goldring, valoarea de piaţă a deţinerilor One United Properties în proiectele de birouri la sfârşitul anului 2023 va fi de 1,26 miliarde lei. Valoarea de piaţă estimată pentru segmentul rezidenţial se ridică la 2,69 miliarde lei, în vreme ce pentru segmentul comercial este anticipată o valoare de 322,1 milioane de lei. Valoarea întregii companii este estimată la 4,42 miliarde de lei, echivalentul unui preţ pe acţiune de 1,2048 lei, potrivit celor prezentate în document.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bula imobiliara se va sparge curand,inflatia e acul ce o strapunge si ramane inca ascutit ,nu vad sa se toceasca prea curand vezi cresteri de dobanzi pe glob, nu stagnari nu reduceri.

    1. cam asa!

    Așa e, ONE se poate duce la 0,9 RON IN 12 luni asta după ce viziteaza

    și prețul de 0,7-0,5 RON pe acțiune …. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb