Numărul tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare, pe segmentul rezidenţial din Bucureşti, a scăzut cu 30-35% în ultimele luni, însă deprecierea imobilelor nu a fost mai mare de 4%, arată datele 24 REAL.
Potrivit specialiştilor 24 REAL, cererea de spaţii rezidenţiale a fost impactată major încă de la debutul războiului din Ucraina, când, în primul trimestru din 2022, tranzacţiile au stagnat.
"La debutul războiului din Ucraina, de la începutul anului trecut, s-a creat o incertitudine pe piaţă, la nivel regional, iar în primele luni totul a intrat într-un stand-by total. Piaţa şi-a revenit uşor spre a doua parte a anului, iar cursul normal pentru nevoile imobiliare s-a reluat din trimestrele 2 şi 3, dar pe un ritm mai scăzut faţă de aceeaşi perioadă din 2021", a declarat Oscar Răceanu, Head of Residential Division în cadrul 24 REAL.
Potrivit reprezentantului 24 REAL, creşterea dobânzilor bancare a pus o mare presiune pe accesul la finanţare. Totuşi, scăderea cererii şi apetitului românilor pentru achiziţia de proprietăţi imobiliare este surprinzătoare, în condiţiile în care volumul lucrărilor de construcţii din 2022 a crescut cu 12,9% faţă de anul precedent, potrivit datelor INS, în timp ce construcţiile de clădiri rezidenţiale au crescut cu circa 5%.
"Începutul acestui an a fost mai lent decât aşteptările, iar acest lucru este datorat şi creşterii dobânzilor bancare, lucru care a pus mare presiune pe posibilitatea de a contracta un credit. ROBOR a debutat în 2022 la 3% şi a ajuns până la 7-8% în decursul anului, indicele IRCC este şi el în creştere, cu o perioadă de întârziere de 3 luni pentru recalculare, momentan fiind la 5%. Sperăm că piaţa se va repozitiona din punct de vedere al preţurilor. La nivelul UE există chiar o uşoară tendinţă de creştere a acestora", a mai punctat Oscar Răceanu.