ANALIZĂ A COMISIEI EUROPENE ŞI BCE Economia slabă şi scăderea creditării - riscuri pentru băncile spaniole

V. Ribana
Internaţional / 1 octombrie 2013

FMI: "Băncile din Spania trebuie să-şi consolideze solvabilitatea fără să taie creditarea"

Un program de reforme economice şi bancare în Spania este în ţinta autorităţilor, însă economia naţională slăbită şi scăderea creditării reprezintă riscuri pentru băncile din ţară, conform unei analize a Comisiei Europene şi Băncii Centrale a Europei (BCE).

Economia Spaniei, a patra ca mărime din zona euro, a atras 41 de miliarde euro dintr-un posibil pachet de 100 de miliarde euro de la zona euro, ca să sprijine băncile slabe, lovite puternic de declinul pieţei imobiliare.

Comisia Europeană şi BCE sunt de părere că accesul băncilor spaniole la finanţarea pieţelor s-a îmbunătăţit, însă riscurile se menţin. Conform raportului celor două autorităţi, există semne că declinul economiei spaniole a atins "punctul cel mai de jos", dar situaţia slabă a ţării a continuat să afecteze băncile.

"Creditarea economiei este încă în scădere substanţială, în special pe fondul cererii slabe", notează raportul, adăugând că nevoia de reducere a datoriei publice şi private va afecta, în continuare, profiturile băncilor.

Un raport separat, realizat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), arată că băncile din Spania ar trebui să-şi consolideze solvabilitatea fără să taie creditarea. Potrivit FMI, capitalul şi lichiditatea din sectorul bancar spaniol s-au mai îmbunătăţit după ce acesta a primit sprijin financiar european. În plus, FMI - care monitorizează programul de asistenţă de la zona euro -, consideră că implementarea reformelor solicitate de creditorii ţări se derulează conform planului, iar eficienţa băncilor s-a îmbunătăţit.

Dar, FMI avertizează că ajustarea economică după recesiune este ameninţată de riscurile la adresa sectorului bancar, astfel că îmbunătăţirea capacităţii acestora de a credita reprezintă o prioritate. "Instituţiile de credit din Spania ar trebui să limiteze dividendele în numerar şi să emită acţiuni în loc să reducă creditarea pentru consolidarea solvabilităţii lor", menţionează raportul FMI.

În opinia specialiştilor FMI, mai trebuie îmbunătăţită supravegherea sectorului bancar spaniol, respectiv promovată buna guvernare a acestuia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb