Instrumentele viitorului, bazate pe tehnologii avansate, sunt tot mai mult în atenţie în această perioadă. Potrivit unei analize realizate de Forumul Economic Mondial (WEF), trebuie să adoptăm la scară largă aceste instrumente ca să ne asigurăm securitatea viitorului nostru, iar acolo unde acest lucru nu este posibil deocamdată, trebuie stabilit un leadership bun, solid, care acum este mai necesar ca oricând.
Conform WEF, a patra revoluţie industrială ne oferă instrumentele de care avem nevoie în lupta împotriva actualei ameninţări globale - pandemia de coronavirus (Covid-19).
"Capacitatea noastră de a crea un cadru dinamic şi interconectat de date despre sănătate nu a fost niciodată mai necesară", punctează WEF, adăugând: "Taiwanul, care a reuşit să stopeze cu succes îmbolnăvirile cu Covid-19, a avut o abordare bazată în principal pe date, pentru combaterea bolii.
Profitând de «big data», această ţară a creat baze de date solide cu resurse pentru a urmări şi anticipa riscul de infectare. Totodată, Taiwanul a utilizat protocoalele extinse de screening în aeroporturi. Urmărirea mobilă a fost folosită pentru persoanele cu risc ridicat, plasate în carantină acasă, aplicând astfel efectiv distanţarea socială.
Instrumente similare, care presupun cartografierea potenţialilor transmiţători, au fost utilizate în Singapore şi Coreea de Sud. În aceste condiţii, şi alte ţări sunt îndemnate să ia în considerare utilitatea tehnologiei în criza actuală".
Analiza precizează că şi inteligenţa artificială (IA) a fost de mare folos pentru a le permite statelor să gestioneze problema. În pofida preocupărilor legate de confidenţialitate, analiza datelor personale, de călătorie şi clinice permite crearea unui model predictiv, precis, care poate da informaţii privind evaluările riscurilor de infectare şi mortalitate. Mai mult, IA poate fi un instrument valoros folosit la triaj, prin intermediul chatbot-urilor virtuale, o resursă importantă în scenarii care presupun o cerere mare de servicii clinice.
Spre exemplu, notează WEF, mai multe modele de IA au fost utilizate în China pentru a creşte ratele de diagnosticare prin interpretarea rezultatelor radiografice într-o fracţiune doar din timpul care ar fi fost necesar în cazul intervenţiei umane. IA a completat, astfel, lacunele din expertizele clinice.
China a exploatat, de asemenea, puterea roboţilor şi a dronelor, care au redus contactul interpersonal prin facilitarea livrării de alimente şi medicamente, respectiv dezinfectarea spaţiilor publice.
Aceste instrumente ale viitorului au permis şi au sporit considerabil eforturile menite să stopeze pandemia, scrie analiza WEF, care subliniază că ţările care nu sunt capabile să valorifice imediat a patra revoluţie industrială trebuie să se bazeze pe acţiuni strategice rapide.
• "Dacă nu dispunem de instrumentele viitorului, trebuie să avem un leadership solid"
Realitatea noastră actuală solicită o conducere responsabilă, potrivit WEF, care menţionează că pandemia de Covid-19 a modificat rapid modul în care trăim, lucrăm şi ne raportăm la tot ce ne înconjoară, iar capacitatea de a ne adapta, a ne implica şi a inspira într-o criză este mai importantă ca niciodată. "Conducerea, leadership-ul, în perioada pandemiei de Covid-19 a luat adesea forma unei acţiuni sensibile şi decisive", menţionează analiza WEF, precizând: "Ca şi China, Republica Cehă, spre exemplu, a implementat rapid utilizarea universală a măştilor, împreună cu eforturile de carantină, înregistrând cu succes o aplatizare a curbei îmbolnăvirilor. Jamaica, la rândul său, a implementat măsuri rapide şi strategice pentru a ţine în frâu virusul prin sensibilizarea timpurie a publicului şi urmărirea pe deplin a informării în masă. În plus faţă de măsurile sociale stricte şi luate din timp, resursele clinice au fost obţinute rapid, iar identificarea cazurilor a fost masiv prioritizată printr-un nivel lăudabil de previziune".
Totodată, mai multe insule din Caraibe (în special Insulele Cayman şi St. Vincent şi Grenadine) au implementat rapid carantina ca să atenueze transmiterea virusului la nivelul comunităţii şi au comunicat rapid, transparent şi minuţios, potrivit WEF. Analiza subliniază că aceste măsuri au pus Jamaica pe harta globală în lupta împotriva Covid-19.
WEF aduce în atenţie faptul că mai multe ţări din Africa continentală au fost deosebit de proactive în răspunsul la Covid-19. Senegalul şi Nigeria, spre exemplu, care au în memoria lor recentă cicatricile focarului de Ebola, au răspuns rapid, prin prioritizarea strategică a testării în masă. Africa de Sud a adoptat testarea continuă ca un mijloc inteligent de a accelera eforturile de diagnosticare.
WEF mai susţine că Australia a demonstrat un nivel ridicat de proactivitate în implementarea protocoalelor de izolare, care au avut un mare succes în împiedicarea răspândirii bolii în masă. Astfel de măsuri au fost implementate rapid în Singapore şi Coreea de Sud, care, deşi sunt ţări susţinute de niveluri ridicate de capacitate tehnologică, sunt exemple de leadership puternic.
Conform WEF, a patra revoluţie industrială a echipat societatea cu instrumente extrem de puternice, ale căror capacităţi trebuie valorificate pentru a câştiga această luptă. Cu toate acestea, sursa concluzionează că ele nu pot înlocui un leadership solid, care este vital în statele care au infrastructuri tehnologice nedezvoltate în domeniul asistenţei medicale şi sunt nevoite să facă "ceea ce pot, cu ceea ce au".
• Bloomberg: "Lumea se îndreaptă rapid spre un viitor tehnologic"
O analiză publicată recent de Bloomberg arată că, deşi societatea pare că stă în loc din cauza carantinei impuse de pandemia de Covid-19, lumea se îndreaptă mai rapid spre un viitor tehnologic.
Sursa precizează că schimbările în materie, care ar fi avut loc de-a lungul mai multor ani, se întâmplă acum în doar câteva săptămâni.
"Pandemia globală este un catalizator. În SUA, spre exemplu, cumpărătorii care se tem de virus efectuează în sfârşit plăţile contactless. Timp de un deceniu, industria americană de retail, care este fragmentată, a opus rezistenţă noilor tehnologii de plată care s-au răspândit deja în Europa şi Asia. Acum, în condiţiile în care oamenii se tem că vor lua coronavirusul prin manipularea banilor sau prin atingerea tastelor de pe un touchpad, sunt realizate tot mai multe tranzacţii prin sistemele care le permit cumpărătorilor să treacă doar cardurile sau telefoanele inteligente prin faţa cititoarelor. Lanţurile alimentare grăbesc lansarea terminalelor contactless şi introducerea de servicii precum Apple Pay şi Google Pay".
În acelaşi timp, spune analiza, acasă, revoluţia din domeniul de video-streaming este galopantă. Traficul pe canalele Netflix, Hulu, YouTube, Amazon Prime şi serviciul de jocuri Twitch al Amazon.com Inc. a înregistrat o creştere uriaşă şi, în unele cazuri, companiile au fost nevoite să diminueze calitatea video pentru descongestionarea traficului de internet.
În domeniul medicinei, pacienţii atenţi la sănătatea lor au îmbrăţişat noţiunea de vizită virtuală, pe care odinioară nu o agreau.
"Actuala epidemie determină pacienţii să facă «saltul» şi pot accelera o schimbare a obiceiurilor", spune Olivier Thierry, director executiv al Qare, serviciu francez care oferă consultaţii medicale online.
Potrivit Bloomberg, oriunde am privi, ritmul de utilizare a tehnologiei se accelerează. Utilizarea aplicaţiilor de videoconferinţe este tot mai extinsă: serviciul Microsoft Teams a stabilit un nou record zilnic de 2,7 miliarde de minute de întâlniri, iar Zoom a crescut de la 10 milioane de utilizatori la peste 200 de milioane, în ciuda preocupărilor legate de securitatea cibernetică.
Pe de altă parte, ponderea livrărilor în domeniul comerţului electronic este în creştere rapidă.
Multă lume se întreabă dacă totul va reveni la normal când pandemia se va estompa şi măsurile de carantină se vor ridica, iar Paul Saffo, profesor din Silicon Valley, specializat în viitorul ingineriei şi impactul schimbărilor tehnologice asupra viitorului, consideră că multe dintre schimbările impuse de situaţia actuală - precum telemunca - vor deveni permanente, pe măsură ce companiile văd beneficiile lor.
1. A patra revolutie va fi una violenta
(mesaj trimis de Cristian în data de 11.05.2020, 09:52)
A patra revolutie industriala va fi revolta populatiei (clasei muncitoare) imptriva sistemului cu 3 capete - banci, guverne, corporatii, toate pozitionate impotriva cetateanului in aceasta globalizare ticaloasa.
Imperialismu va fi pus la pamant pentru ca nu creaza bunastare decat pentru corporatii si banci, in niciun caz pentru omul simplu care e mai vulnerabil ca niciodata (nici pana acum nu a trait bine, dar i se pregateste ceva mortal).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 18:02)
F yu stupid beeaach...violent de dureros e creierul tau...
2. Dom'le, sunt extraordinari chinezii astia...
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 11.05.2020, 15:51)
Le-au facut pe toate - Inteligenta Artificiala (neaparat cu majuscule, altfel nu), roboti, drone, big data, screening, leadership, retele nu stiu de care...
Un singur lucru nu reusesc, dom'le, sa faca. Sa inchida pietele alea ilegale (!!!) de animale vii, de unde iese chinezu' cu sobolanul/pangolinul/pisica/li lacul viu in dinti, inca zbatandu-se...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2020, 18:04)
Au copiat tot vrusesi de zisesi, Prostu' satului.
La comanda paste au probleme mari si asa a aparut virusul.