Nevoia de digitalizare este în continuare mare în Europa, iar aproximativ o treime dintre investitorii în ecosistemul tech caută să îşi lărgească portofoliul, în 2023, restul manifestând un nivel crescut de prudenţă, arată o analiză publicată, astăzi, de grupul de investitori TechAngels, potrivit Agerpres.
"Lucrurile sunt deocamdată în aceeaşi zonă de incertitudine în care au fost ultimele trimestre ale lui 2022, ceea ce va favoriza startup-urile deja investite (dacă sunt suficient de capitalizate), în dauna investiţiilor noi, deci mă aştept să vedem mai degrabă runde follow-up decât noi investiţii. Şi în România şi în Europa, apetitul de investiţii noi a scăzut, dar am remarcat, în schimb, o creştere a interesului pentru evenimente de profil, pentru creşterea comunităţilor şi dialog. Din păcate, cred în continuare că majoritatea startup-urilor care nu-şi doresc să crească dincolo de graniţele ţării sunt mai degrabă neinvestibile într-o logică de angel investment/venture capital", a subliniat Mălin Ştefănescu, preşedintele celei mai extinse reţele de investitori de tip angel din România.
Conform specialiştilor, pentru mai puţin de 15% dintre investitori anul trecut a fost unul bun. Astfel, s-au înregistrat deschideri de runde de peste 300 de milioane de euro (din surse publice, anunţuri ale startup-urilor, platformelor sau fondurilor de investiţii), însă "s-a întâmplat ca acestea să nu se materializeze, sau să se închidă la valori mai mici decât cele estimate".
"Războiul din Ucraina nu s-a terminat, criza energiei continuă, nevoia de digitalizare este în continuare mare, AI a luat caimacul atenţiei încă de la începutul anului, securitatea tech şi personalizarea serviciilor sunt tendinţe care se bat uneori cap în cap. Predicţiile, ca de obicei, sunt riscante, cu atât mai mult în acest mediu. Dacă totuşi bursele de valori îşi vor reveni şi vor arăta că economiile se înscriu pe o direcţie bună, atunci şi apetitul de investiţii în startup-uri va creşte pentru toate categoriile. O analiză a opiniilor individuale exprimate de membrii TechAngels arată că aproximativ o treime din investitori caută să îşi lărgească portofoliul, restul manifestând un nivel crescut de prudenţă, în sensul că, fie îşi vor diminua volumul de investiţii, fie vor rămâne în expectativă în următoarea perioadă. În privinţa evoluţiilor din ecosistemul tech, percepţia este că relaţia dintre grupurile de angels locale este una foarte bună şi probabil va continua să se îmbunătăţească", se menţionează în analiza de specialitate.
O altă tendinţă a anului 2022 care a fost remarcată de investitori a fost scăderea numărului şi calităţii startup-urilor faţă de anii anteriori, probabil din cauza pandemiei şi a incertitudinilor economice generate de aceasta.
TechAngels este un grup deschis de investitori privaţi interesaţi să susţină dezvoltarea start-up-urilor din domeniul tehnologiei din România şi din regiune. În acest moment, asociaţia are 128 membri, iar investiţiile grupului în ecosistemul local de startup-uri au fost de aproximativ 30 de milioane de euro, în ultimii cinci ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 18:03)
tehnologia este fumata ca pondere! treceti pa "mancare" pe anii urmatori!
Si B G a facut exit si a trecut pe terenuri /macare, si Elon a facut exit, ai Apple..... toti insiderii au facut exit pa tech.... deci stau linistiti acum cu cash pe dreapta si isi vad de treaba in timp ce institutionalii aburesc cumparatorul de rand final ca ce vine e sa cumpere etc acum - depinde.
s c cret
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 18:04)
mancare si arme si tot ce se asocieaza in jurul lor.
s c cret