ANALIZĂ BLOOMBERG Incertitudinea criptomonedelor în sistemul financiar

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 decembrie 2019

Incertitudinea criptomonedelor în sistemul financiar

Bitcoin a crescut din nou, în prima jumătate a anului 2019, ajungând la o valoare mai mult decât triplă faţă de cea de la finalul anului trecut, după care s-a prăbuşit cu peste 40%. Noutatea anului a fost că Bitcoin, prima criptomonedă lansată în piaţă, ar fi urmat să împartă lumina reflectoarelor cu moneda digitală Libra, propusă de Facebook.

Pe măsură ce timpul a trecut, inves­titorii şi autorităţile de reglementare îşi ridicau întrebarea: "Sunt criptomonedele viitorul banilor?" Însă acum, după şase ani de mediatizare puternică a Bitcoin, întrebarea este: "Care este moneda virtuală care va înlocui banii?"

De ce imaginea Bitcoin s-a deteriorat?

Adică, de ce legendarul investitor Warren Buffett a numit-o "otravă de şobolan?" Există o lungă listă de motive. Pe lângă modificările masive ale preţurilor, Bitcoin şi alte criptomonede au fost asociate cu escrocherii, spălare de bani, evaziune fiscală, speculaţii excesive şi multe altele, potrivit unei analize Bloomberg. Riscurile de genul acesta ar fi putut fi mai uşor de ignorat de către autorităţi atunci când, atât Bitcoin, cât şi restul derivatelor şi criptomonedelor s-au aşezat la "graniţa" finanţelor, dar se apropie din ce în ce mai mult de mainstream, în special în cele mai noi forme ale criptomonedelor.

Care sunt cele mai noi forme ale criptomonedelor?

Cele mai proeminente forme ale criptomonedelor se numesc stablecoins- monede digitale a căror valoare este de obicei legată de o monedă cu volatilitate limitată. Cel mai mare este Tether (n.r. Tether este o criptomonedă controversată cu jetoane emise de Tether Limited. Aceasta a susţinut anterior că fiecare token a fost susţinut de un dolar american, dar la 14 martie 2019 a modificat suportul pentru a include împrumuturi pentru companiile afiliate). Libra a fost descrisă ca fiind un Bitcoin stabil, unul despre care Facebook spune că ar putea permite mai mult de un miliard de tranzacţii online fără să fie nevoie de o instituţie bancară în acest sens. Scara potenţială a Libra a ridicat îngrijorari în rândul autorităţilor de reglementare care consideră că o astfel de criptomonedă ar putea lua puterea de la guverne şi băncile centrale. JPMorgan este un alt exemplu care a aplicat propriul stablecoin pentru tranzacţiile dintre clienţii săi, această metodă fiind investigată şi de alte bănci, fără a declanşa genul de alarme pe care Libra le-a declanşat.

Retrospectiva anului 2019

Bitcoin este încă în prim-plan, în 2019, an marcat de cote şi valori dramatice - adesea legate de aceleaşi ştiri. Preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat susţinerea tehnologiei de evidenţă digitală care stă la baza criptomonedelor, cunoscută sub numele de blockchain, dar cel puţin momentan guvernul său a clacat în afacerile cu cripto. Lansarea Libra a dus la o bulversare generală, deoarece investitorii sărbătoreau că monedele digitale se vor răspândi mai repede şi mai departe, însă autorităţile de reglementare au început să se întrebe dacă jetonul ar trebui să existe, iar Libra a fost blocată de la lansare. Drept urmare, ceea ce începe ca o ploaie torenţială se poate transforma în furtună. Atunci când preţurile cad, investitorii care pariază greşit se pot confrunta chiar şi cu falimentul, reducând preţurile din ce în ce mai mult, consideră specialiştii citaţi.

Cum răspund autorităţile de reglementare?

Abordările autorităţilor de reglementare au fost diverse, de la un sistem "hands-off" în Elveţia, până la duritatea Chinei, care a interzis schimbul de active-cripto în 2017 şi a blocat accesul la platformele de tranzacţionare internaţioanle. Majoritatea ţărilor, în special Statele Unite, sunt în proces de a formula o strategie de reglementare de amploare. Procurorii americani investighează manipularea preţului monedelor digitale. Procurorul general din New York, Letitia James, a deschis în aprilie un dosar împotriva Bitfinex (n.r. este un schimb de criptomonede deţinut şi operat de iFinex Inc., cu sediul central în Hong Kong), susţinând că a ascuns pierderea a peste 850 de milioane de dolari din fondurile clienţilor şi ale unor companii. La scurt timp, Financial Action Task Force (n.r. Grupul de Acţiune Financiară) a emis noi reguli pe care majoritatea ţărilor din lume le vor urma pentru a împiedica spălarea banilor şi finanţarea terorismului folosind active virtuale.

Care este opinia actuală despre criptomonede?

Este încă departe de a fi conturată o opinie exactă despre criptomonede şi despre rolul pe care acestea l-ar putea juca, în cele din urmă, în sistemul financiar. Născut din amărăciunea care a urmat crizei financiare din 2008, Bitcoin şi imitatorii săi nu sunt facturi sau monede tipărite sau administrate de un guvern sau o bancă. Sunt active electronice create şi monitorizate de o comunitate de utilizatori care acţionează în mod descentralizat.Viziunea din spatele Bitcoin, prezentată într-un manifest pseudonim din 2008, a susţinut că nu vor fi creaţi niciodată mai mult de 21 de milioane de Bitcoin. Acest lucru înseamnă că această monedă digitală este uneori comparată cu mărfuri rare cum ar fi aurul, unde valoarea este determinată doar de cât sunt oamenii dispuşi să plătească. Dar unele active virtuale au caracteristici asemănătoare cu o piaţă de capital, cum ar fi proprietatea comună într-un efort comun şi oferirea iniţială de acţiuni către public. În SUA, Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare a amendat sau închis acele entităţi care administrează aşa-numitele oferte iniţiale de monedă care încalcă regulile oferind titluri de valoa­re ca o bursă adevărată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Acest articol e copia si traducerea mot-a-mot a celui aparut pe bloomberg amu doua zile. E ceva in neregula cu acest fapt?

    1. Hai sa nu ne mai prostim și sa recunoaștem ca subiectul tratat in articol este unul străin pentru noi (România). Deci articolul îl plasez in rubrica foarte bun.

      Da, hai sa nu ne mai prostim...cei carora le este strain tema articolului sa nu se prosteasca. Cei care suntem deja familiarizati, am observat aceasta chestie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb