ANALIZĂ:  Ce se întâmplă cu chiriaşii de la 1 ianuarie 2023?

Dumitru Chisalita
Miscellanea / 15 decembrie 2022

Ce se întâmplă cu chiriaşii de la 1 ianuarie 2023?

Legea plafonării preţului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023, stabileşte limitarea obţinerii unui preţ plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh de obligativitatea consumatorului de a transmite până la 31 decembrie 2022 a unei solicitări către furnizorul de energie electrică prin care declară pe proprie răspundere că se încadrează în una din situaţiile prevăzute de lege.

Având în vedere că multe din proprietăţile închiriate sunt deţinute de persoane fizice care mai au cel puţin o locuinţă, iar proprietarii probabil vor face o solicitare către furnizori astfel încât, aceştia să beneficieze de eventualul preţ plafonat pentru locuinţa unde şi locuiesc, chiriaşul urmează să achite 1,3 lei/kWh indiferent cât consumă (adică o creştere cu 60-90% a preţului la gaze faţă de situaţia în care ar fi avut preţ plafonat).

Pentru a nu se găsi într-o astfel de situaţie chiriaşii pot să-şi încheie singuri contracte de furnizare energie electrică.

Pentru încheierea contractului de furnizare sunt necesare:

1.Cerere pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice;

2.Declaraţiei pe propria răspundere a solicitantului: privind deţinerea unui drept locativ, în situaţia în care nu există documente care să ateste dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra spatiului cu precizarea calităţii sale (proprietar/coproprietar, unic moştenitor, comoştenitor, soţ, chiriaş, beneficiar rentă viageră de client, dar fără a se limita la acestea.etc.) şi privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spaţiul pentru care se solicită încheierea contractului, obligaţiile sale pe piaţa de energie electrică aferente furnizării, iar în cazul în care se dovedeşte contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declaraţiei, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanţă, cât şi prin acord tacit.

3.Actul de identitate.

Astfel, furnizorii acceptă ca Declaraţia pe proprie răspundere să înlocuiască un contract de închiriere vizat de ANAF şi eventuala mutaţie la acest nou loc de reşedinţă.

Concret un chiriaş poate încheia printr-o simplă declaraţie pe proprie răspundere un contract de furnizare energie electrică. Această situaţie simplă poate rezolva cazul prin care aceştia să beneficieze dacă se încadrează în prevederile legii privind plafonarea preţului la energie.

În situaţia foarte prezentă în România de a închiria locuinţe fără un contract scris şi înscris la ANAF, o eventuală neînţelegere între proprietar şi chiriaş, ar determina multiple probleme în situaţia existenţei unui contract de furnizare încheiat de chiriaş mergând până la a lăsa proprietarul fără energie electrică la acel loc de consum.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pt ce cerere & co? Nu exista contoare ce inscriu consumul? Nu arata ele clar in ce limite se inscrie consumul si deci plata? Alt consum de timp si nervi adaugat stresului cotidian? Alte birocratii? Dvs nu ganditi? MULTUMIRI!!!

    Adicatelea se intervine peste un contract cu un proprietar cu un alt contract cu un tert, ca si cum firma de utilitati este proprietar si face "ce vrea". Noaptea mintii. Poate adauga si o litera de lege prin care firmele de utilitati pot da afara proprietarul ca au un contor la capatul firelor.

    In lege se stipuleaza ca doar persoanele vulnerabile trebuie sa trimita cereri (cele cu aparate medicale, cu un singur parinte, etc).

    Sau gresesc? 

    1. problema este cu cei care au mai multe proprietati

    Haos creat intentionat ? Ca sa mai scada compensarile de la stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb