Analiză - Ce se întâmplă cu preţul gazelor naturale?

A.F.
Miscellanea / 17 ianuarie

Analiză - Ce se întâmplă cu preţul gazelor naturale?

Temperaturile diurne pozitive prognozate pentru urmatoarele trei luni, cantitatea foarte mare de gaze din depozitele de înmagazinare ale Europei, costurile ridicate care ar urma să fie aplicate gazelor din depozite (existând cantităţi care ar urma să li se aplice al treile tarif de înmagazinare), vor determina în următoarea perioadă, o bătălie acerbă pentru vânzarea gazelor stocate în depozite, în singura perioadă în care va mai exista o cerere mare, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, aceste elemente arată că preţul gazelor naturale de pe pieţe urmează să se aşeze în prima parte a anului 2024 la nivelul de dinainte de anul 2021, respectiv vor exista şi intervale cu preţuri sub nivelul de 20 euro/MWh.

Analizând datele de extracţie a gazelor naturale în ultimii 3 ani la nivelul Europei, se poate desprinde că în a doua jumătate a lunii ianuarie 2024, cantitatea de gaze din depozite este la un nivel de 78,58%, peste nivelul din anul 2022 şi mult peste nivelul din anul 2021. Având în vedere că o mare parte din aceste gaze ar urma să rămână în depozitele de înmagazinare încă un sezon, respectiv că vor adăuga nişte costuri care le-ar face greu vandabile în perspectiva preţurilor din anul 2024, probabil furnizorii vor veni cu preţuri, mai mici pentru a putea vinde cât mai multe gaze în perioada următoare.

Urmărind evoluţia preţului gazelor tranzacţionate pe bursa TTF din Olanda, se poate desprinde că în ultimii 15 ani, excepând o perioadă de 3 ani (2020 - 2022), preţul gazelor naturale a variat între 16 - 25 euro/MWh. Urmărind în aceşti ultimi 15 ani volumele tranzacţionate, putem observa că în momentele cu preţuri maxime volumele tranzacţionate nu au fost unele ridicate. Volumele tranzacţionate în ultima perioadă, aproape s-au dublat determinând obţinerea de preţuri corecte pentru gaze.

Analiză - Ce se întâmplă cu preţul gazelor naturale?

Extrapolând datele tranzacţionate în ultimii 5 ani se poate desprinde că în următoarele 6 luni preţurile se vor stabiliza la un nivel similar al preţurilor din anul 2019-2020.

Analiză - Ce se întâmplă cu preţul gazelor naturale?

Sursa: TTF, AEI

La întrebarea: Dacă evoluţia acestor cotaţii va aduce preţuri mai mici în facturile românilor? Răspunsul este: Într-o foarte mică măsură, deoarece România are un sistem semireglementat al preţului la gaze, ceea ce face ca trendurile din piaţă să influenţeze foarte puţin preţurile din facturile românilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In facturi se reflecta intotdeauna numai cresterile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb