ANALIZĂ CITR: Companiile aflate în dificultate au la îndemână opţiuni pentru a limita efectele crizei asupra afacerilor

J.P.
Miscellanea / 13 octombrie 2020

Companiile aflate în dificultate au la îndemână opţiuni pentru a limita efectele crizei asupra afacerilor

După 6 luni de la declanşarea pandemiei, mediul de afaceri a traversat o perioadă de optimism precaut, s-a înregistrat o scădere cu 10% a insolvenţelor faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, iar nivelul NPL-urilor se află la un minim istoric de 4,3%. În acelaşi timp, începând cu luna martie 2020 s-au acumulat 14 mld. lei taxe amânate la plată, ceea ce reprezintă 1,3% din PIB, iar adevăratele efecte ale pandemiei asupra economiei vor fi cel mai probabil vizibile doar în următoarele 6 luni, conform unui comunicat trimis redacţiei.

România are aproape 30.000 de companii de impact, fiecare cu active imobilizate de peste 1 milion de euro. Un stress test efectuat de CITR, liderul pieţei de insolvenţă, cu 20 de ani de experienţă în domeniu, arată că procentul companiilor de impact aflate în dificultate (restructurabile şi insolvabile) ar creşte de la 51% (cât era la începutul anului 2019) la 70% în situaţia unei crize financiare. Asta înseamnă 21.000 de companii care s-ar putea afla într-o stare de dificultate în perioada următoare.

Pe de altă parte, cea mai recentă analiză CITR, parte a Impetum Group, realizată pe un eşantion de 150 de companii de impact din portofoliu, arată că 57% dintre afacerile aflate în insolvenţă au amânat în medie 3 ani luarea unei decizii de a accesa o măsură de restructurare, care le putea salva. Amânarea a dus la scăderea cu 50% a cifrei de afaceri, creşterea datoriilor cu 30% şi pierderea a peste 3.000 de locuri de muncă.

Andra Olar-Caragea, CEO CITR: "Menţinerea acestui comportament de amânare a luării unor decizii în contextul creşterii numărului de companii de impact ce se vor afla în dificultate pe fondul înrăutăţirii climatului economic va avea consecinţe fără precedent asupra mediului de afaceri românesc. Dacă ar fi să extrapolăm analizele noastre, ar rezulta că din cele 21.000 de companii de impact ce s-ar putea confrunta cu starea de dificultate - dacă 57% dintre ele în loc să amâne luarea unei decizii - ar ieşi din acest tipar al amânării şi ar accesa una dintre opţiunile existente pe piaţă, rezultatele ar fi impresionante. Pe o perioadă de trei ani, am putea vorbi de aproape 400.000 de locuri de muncă salvate, de o evitare a creşterii datoriilor cu 20 mld. euro şi de 40 mld. euro CA păstrată în economie. Oricât de optimişti sau pesimişti am fi privind viitorul mediului de afaceri românesc, e înţelept să avem planuri de acţiune adaptate pentru toate scenariile de revenire economică, iar momentul cel mai bun pentru a acţiona este acum".

Chiar şi în cazul companiilor care au amânat doar 1 an, respectiv 24% din companiile analizate, efectele asupra economiei sunt îngrijorătoare: se înregistrează o scădere cu 5% a cifrei de afaceri, o creştere a datoriilor cu 8-10% şi pierderea a 500 de locuri de muncă. În cazul acestora, gradul de lichiditate a scăzut cu 25%, iar pierderile de profit operaţional s-au ridicat la 5% din cifra de afaceri. Totuşi, companiile care nu amână mai mult de un an luarea unei decizii, au opţiunea de a aplica măsuri de prevenţie sau un plan de reorganizare, ceea ce le creşte şansele de recuperare a întregului business.

Andra Olar-Caragea, CEO CITR: "În 20 de ani de experienţă, CITR a dobândit expertiză în toate tipurile de opţiuni pe care companiile aflate în dificultate le au la dispoziţie în România. Atât măsurile urgente de protecţie, care se adresează companiilor insolvabile, care aveau dificultăţi şi înainte de declanşarea pandemiei cât şi cele preventive de protecţie, care se adresează companiilor ce se află într-o dificultate temporară, pot fi soluţii salvatoare. Fie că vorbim de salvarea ad literam a companiei sau de salvarea unor valori din companie, e important ca antreprenorii să nu amâne accesarea acestor opţiuni şi să beneficieze de acestea cât mai aproape de momentul în care întâmpină dificultăţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb