ANALIZĂ COFACE: Creştere moderată a economiei româneşti în acest an

Andrei Stan
Macroeconomie / 17 octombrie 2015

După o încetinire bruscă a economiei anul trecut, va putea fi observată o uşoară îmbunătăţire a activităţii economice şi o creştere moderată în acest an, arată o analiză Coface trimisă redacţiei.

În 2015, cererea internă va fi stimulată de relaxarea politicii fiscale că urmare a reducerii contribuţiilor sociale, a reducerii TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare în iunie şi de o reevaluare a pensiilor şi a salariilor din sectorul public. Consumul va fi impulsionat de veniturile din sectoarele private, de gospodăriile care, deşi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare.

"Totuşi, în ciuda performanţei mai bune a sectoarelor dependenţe de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvenţe în 2015. Astfel, ponderea acestora în totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul că acest procent este şi un rezultat al numărului mare de unităţi care vând cu amănuntul în structura de ansamblu a companiilor româneşti. Sectorul de business din România, la fel că industria de retail, suferă din cauza termenelor lungi de plata a facturilor, de până la 90 de zile", arată analiza.

În ceea ce priveşte sectorul de bancar, Banca Centrală păstrează politica ratei dobânzii la un nivel scăzut, la 1,75%, în timp ce inflaţia va rămâne sub nivelul-ţintă de 2,5%, ceea ce ar putea reduce şi mai mult rată rezervelor obligatorii pentru credit.

În acest context, reducerea continuă a datoriei în valută (mai mult de jumătate dintre creditele restante sunt în valută) a jucătorilor economici ar trebui să se încheie printr-o compensare a creşterii datoriei exprimate în lei.

"Băncile locale, care sunt în proporţie de 90% filiale ale băncilor austriece, franceze, greceşti, olandeze, vor continua să îşi ramburseze datoriile către companiile mama, în acelaşi timp crescându-şi şi depozitele interne", susţine Coface.

Conform analizei, investiţiile în sectorul public vor continua să fie destul de scăzute, din cauza complicaţiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile şi a lipsei unei structuri locale adecvate.

Totuşi, este anticipată o creştere într-un ritm moderat a exporturilor de lemn, cereale, culturi oleaginoase, fertilizatori, metale, medicamente, maşini, îmbrăcăminte.

"O îmbunătăţire a situaţiei economiei României va depinde şi de reducerea evaziunii fiscale care este legată de economia subterană, estimată la 30% din PIB şi de o gestionare mai bună a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi. În 2014, s-a inregistat şi o scădere a insolvenţelor, cu 27,9%, faţă de 2013. Cu toate acestea, rata insolvenţelor din România, de 4,5%, rămâne cea mai mare din regiunea CEE. Media insolvenţelor în regiunea CEE este de 1,1%", se mai arată în analiza citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb