ANALIZĂ COFACE ROMÂNIA: Vulnerabilitatea mediului de afaceri în contextul pandemiei Covid-19

Comunicate de presă / 22 aprilie 2021

Vulnerabilitatea mediului de afaceri în contextul pandemiei Covid-19

Coface România a lansat o analiză a mediului de afaceri în contextul Covid-19 cu ocazia Conferinţei de Risc de Ţară, eveniment de business cu tradiţie, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, desfăşurat pe 21 aprilie. Potrivit datelor, 4 din 10 companii active de pe piaţa autohtonă erau deja vulnerabile înainte de impactul economic negativ cauzat de pandemia Covid-19 pe parcursul anului 2020, conform unui comunicat remis redacţiei.

În contextul scăderii vânzărilor, discontinuităţii afacerii şi încasării mai tardive a facturilor, aproximativ 11% dintre firmele active, cu o situaţie favorabilă înainte de pandemie, puteau intra în incapacitate de plată pe parcursul anului 2020, ducând la dublarea şomajului şi adâncirea recesiunii economice cu încă 6pp, amplificând scăderea economică aproape de -10%. Această situaţie a fost evitată datorită lichidităţii semnificative adusă în piaţă de schemele de ajutor de stat.

Criza din 2008 vs criza din 2020

Companiile active în România se regăseau la începutul anului 2020 într-o situaţie mai vulnerabilă raportat la criza financiară precedentă. Oglindirea situaţiei financiare consolidate de la finalul anului 2019 prin comparaţie cu cea din 2007 (anii care au precedat crizele economice din 2008, respectiv 2020) pentru companiile active în România reflectă cinci probleme ale acestora:

Capital de lucru pozitiv (2007) = > Capital de lucru negativ (2015 - 2019)

Scăderea gradului de capitalizare, de la 35% (anul 2007) la 28% (anul 2019)

Creşterea ponderii datoriilor pe termen scurt în total datorii, de la 58% (2007) la 75% (2019)

Dezinvestiţii nete, activele fixe scăzând de la 63% (anul 2007) la 48% (anul 2019)

Creşterea duratei de încasare a creanţelor la 115 zile (2019) comparativ cu 60 de zile (2007)

Mediu de afaceri vulnerabil în contextul Covid-19

Pentru a înţelege mai bine situaţia companiilor în 2020 şi impactul lipsei masurilor de sprijin a guvernului, au fost aplicate două şocuri negative generalizate, respectiv, scăderea cifrei de afaceri şi creşterea creanţelor companiilor. S-a estimat o scădere de 6% a cifrei de afaceri la nivel de economie şi o potenţială creştere cu 14% a creanţelor companiilor active din România în lipsa măsurilor de sprijin oferite de autorităţi.

Aplicând aceste variabile asupra companiilor active în România, rezultă un eşantion de firme cu o situaţie favorabilă înainte de pandemie, dar care au întâmpinat dificultăţi pe parcursul anului 2020, de 25.837 afaceri, acestea concentrând cca. 390.000 de angajaţi şi 11% din veniturile întregului mediu de afaceri. Vulnerabilitatea companiilor a crescut direct proporţional cu dimensiunea acestora.

Sectoarele cel mai grav afectate de acest fenomen sunt comerţul cu ridicata şi retail, industria extractivă, transporturi şi HoReCa. La polul opus, sectoarele cel mai puţin vulnerabile sunt sănătatea şi asistenţa socială, IT-ul, industria alimentară şi a băuturilor sau agricultura.

"Deşi modul în care evoluează lucrurile în prezent indică o revenire mai bună decât am fi putut anticipa în cursul anului 2020, nu trebuie să ignoram riscurile ascunse. Analizele Coface arată că urmare a deteriorării reale a situaţiei financiare a unei părţi a mediului de afaceri, există în economie un număr de companii care au un risc iminent de insolvenţă. Aceste insolvenţe "ascunse" nu s-au concretizat datorită lichidităţii semnificative puse în piaţă de guverne, însă, în funcţie de evoluţiile economice din perioada următoare se pot concretiza, pe un termen mai scurt sau mai lung. Este esenţial să rămânem realişti şi capabili să ne adaptăm în permanenţă, ţinând cont atât de riscuri, cât şi de oportunităţi," a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Conferinţa de Risc de Ţară Coface

Cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei de Risc de Ţară a adus în atenţia celor peste 350 participanţi, principalele evoluţii şi tendinţe ale economiei de azi, precum şi posibilele scenarii ale revenirii post Covid-19. La dezbateri au participat:  Declan Daly, Chief Operating Officer, Grupul Coface, Daniel Dăianu, Preşedintele Consiliului Fiscal, Economist, Membru al Academiei Române, Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România, Grzegorz Sielewicz, Economist Şef, Coface Europa Centrală şi de Est, Dumitru Nancu, Director General, FNGCIMM, Ionuţ Dumitru, Economist Şef, Raiffeisen Bank, Ciprian Dascălu, Economist Şef şi Director de Cercetare, BCR, Adrian Tănase, CFA, Director General, Bursa de Valori Bucureşti, Mihai Nichişoiu, Global Senior Macro Strategist, Tradeville, Iulian Stanciu, Preşedinte Executiv, eMAG, Iancu Guda, CFA, EMBA, Services Director, Coface România.

Roger Bootle, Autoritate marcantă în Economia mondială şi Pieţe financiare, a prezentat, într-o intervenţie specială, situaţia economiei după Covid.

Conferinţa de Risc de Ţară Coface a reunit şi anul acesta experţi în riscul de ţară, specialişti din domeniul academic, bancar, investitori români şi străini, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb