ANALIZĂ CSSPP: Investiţiile în depozite au crescut ca pondere în total activ
IOANA POPA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 ianuarie 2012
• CSSPP estimează că activele fondurilor de pensii vor creşte până la finele anului la 1,66% din PIB
Tendinţa care se manifestă la nivelul administratorilor de fonduri de pensii cu privire la investiţii este de menţinere, pe cât posibil, a randamentelor obţinute în trecut, este de părere analistul financiar Liviu Ionescu, într-o analiză a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Raportul mai spune că administratorii vor gestiona mai mulţi bani ai participanţilor ca urmare a calendarului de creştere a contribuţiei de la 3% cât este în prezent la 3,5%, începând cu martie 2012.
În analiza CSSPP se mai arată: "Portofoliile au rămas conservatoare şi pe parcursul anului 2011, lucru de înţeles în condiţiile economice actuale. Astfel, investiţiile în titluri de stat deţin în continuare o pondere de peste 65% din activele fondurilor de pensii, cele în depozite au crescut ca pondere în total activ, iar cele în acţiuni au scăzut".
Rezultatele înregistrate de fondurile de pensii administrate privat de la lansare sunt real pozitive. Totuşi, în anul 2011, se remarcă o diminuare a profiturilor acestora faţă de anii precedenţi (2008-2010), pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale. Raportul CSSPP mai spune: "În acest context, trebuie menţionat faptul că atunci când pieţele de capital şi preţul titlurilor de valoare deţinute de fondurile de pensii scad, sunt afectate şi rezultatele acestora în sens negativ, putându-se ajunge până la înregis-trarea pierderilor. Deşi într-un ciclu economic sunt şi astfel de perioade (iar, din păcate, perioada de acumulare în care se regăseşte sis-temul de pensii românesc nu a făcut excepţie), nu trebuie să uităm că fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, prudenţi, cu apetit scăzut faţă de risc, unul din obiectivele acestora fiind optimizarea veniturilor de înlocuire ale participanţilor la retragerea din activitate".
• Sistemul pensiilor private în contextul economic naţional
Valoarea activelor totale administrate în sistemul pensiilor private a ajuns, la finalul lunii decembrie 2011 la 6,857 miliarde lei (6,421 miliarde lei Pilon II şi 0,436 miliarde lei Pilon III), astfel că ponderea activelor fondurilor de pensii în PIB a ajuns la 1,25%. Liviu Ionescu, analist financiar, spune, într-un raport al CSSPP: "Această creştere faţă de ultima previziune, de 1,22% din PIB, făcută la sfârşitul trimestrului al treilea, a fost determinată de o uşoară stabilizare a pieţelor financiare pe final de an, ceea ce a dus la un rezultat investiţional pozitiv, în condiţiile în care valoa-rea contribuţiilor brute din trimestrul IV au fost cu 1,2% mai mici faţă de trimestrul anterior. Pentru previzionarea ponderii pe care o vor deţine la finalul lui 2012 activele totale în PIB s-a pornit de la premiza conform căreia valoarea contribuţiilor brute se va păstra şi în primul trimestru din 2012, după care, din luna martie, va creşte contribuţia brută de la 3% la 3,5%. S-a luat în calcul şi un randament investiţional cu un scenariu neutru din punct de vedere al optimismului din pieţele financiare (acţiunile vor creşte cu un procent cuprins între 0-5%, randamentul titlurilor de stat emise de România va fi de 7-7,5% etc), iar pentru finalul anului 2012 a reieşit că ponderea activelor totale în PIB este preconizată să ajungă la 1,66%".
• Factori de risc pentru fondurile de pensii
Printre riscurile posibile identificate cu impact asupra fondurilor de pensii se numără riscul de contagiune, riscul deteriorării activelor şi riscul de ţară.
1. Riscul de contagiune
Trimestrul IV a determinat o agravare a problemelor din regiune, spune Liviu Ionescu, amintind de deprecierea forintului, solicitarea de către Ungaria de asistenţă financiară din partea FMI şi UE, precum şi de retrogradarea Ungariei de către agenţia Moody's în afara categoriei "investment grade". Domnia sa apreciază: "Având în vedere probleme economice întâmpinate de ţara vecină, fondurile de pensii private sunt supuse riscului de contagiune şi prin alte canale decât finanţările suverane, respectiv prin intermediul sectorului bancar, prin volatilitatea activelor şi pieţelor de capital, prin evoluţii bruşte ale ratelor de schimb şi ratelor de dobândă".
2. Riscul deteriorării activelor
O consecinţă a turbulenţelor financiare ar putea fi deteriorarea activelor. Analistul Liviu Ionescu declară: "Preţurile acestora sunt caracterizate de o volatilitate ridicată, lucru ce contribuie la diminuarea averii gospodăriilor şi a consumului, ceea ce scade şi mai mult profitabilitatea firmelor şi, implicit, conduce la scăderea valorilor activelor. Având în vedere că ponderea acţiunilor tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti în totalul activelor fondurilor de pensii este de 8,26% la data de 31.12.2011, variaţia indicilor BET-C şi BET-FI are un impact semnificativ asupra VUAN-ului mediu al fondurilor de pensii administrate privat. Din analiza datelor se constată faptul că există o corelaţie directă între indicii bursieri şi evoluţia activului unitar al fondurilor de pensii administrate privat, totuşi impactul volatilităţii preţului acţiunilor fiind diminuat de diversificarea portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private".
3. Riscul de ţară
Deşi se spera într-un reviriment al economiei globale în 2011, finalul anului a determinat multe agenţii de monitorizare şi analişti financiari să-şi reducă drastic previziunile privind creşterea economică pentru întregul an. În plus, în ultimul trimestru al anului 2011, atenţia investitorilor şi a agenţiilor de rating s-a mutat în zona Europei de Est.
Liviu Ionescu declară: "Astfel, în viitor, reducerea ratingului de ţară al Ungariei este posibil să afecteze, pe lângă valoarea activelor fondurilor de pensii locale, ris-cul de ţară al României, şi va determina creşterea costurilor de împrumut, mai ales pe pieţele externe, unde percepţia investitorilor se formează şi pe zone geografice. Un risc de ţară crescut poate duce la o volatilitate crescută a pieţei de capital şi la o slăbire a cursului valutar. Reevaluarea activelor în monedă străină poate duce la creşterea volatilităţii capitalurilor şi ar face finanţarea externă mai scumpă şi mai volatilă pentru toate instituţiile financiare".
• Structura investiţiilor fondurilor de pensii private la 31 decembrie 2011
Valoarea activelor totale administrate în sistemul pensiilor private a cunoscut o creştere importantă faţă de anul anterior. Astfel, faţă de 31.12.2010, creşterea a fost de 47,06%, iar structura claselor de active a suferit modificări pe parcursul anului 2011. Astfel, ponderea obligaţiunilor în total active a înregistrat următoarele modificări: ponderea obligaţiunilor corporative a scăzut continuu, de la 10,69% la finalul anului 2010 la 7,13% la 31.12.2011, obligaţiunile municipale scad ca pondere de la 1,30% la 1,05%, iar obligaţiunile supranaţionale (BERD, BEI, BM) înregistrează o scădere de la 1,79% la 1,37%.
Pe de altă parte, ponderea acţiunilor în total active a avut o perioadă de creştere la începutul anului, când se spera la o revenire a economiei globale, însă ulterior, pe fondul revenirii în atenţia investitorilor a crizei datoriilor suverane, ponderea acţiunilor în total active începe să cunoască o descreştere treptată, 15,08% la finalul trimes-trului I 2011 la 10,83% la final de an. O tendinţă diferită au avut-o titlurile de participare în organis-mele de plasament colectiv, în special cele monetare, la care adminis-tratorii au cumpărat titluri de participare mai ales după primul trimes-tru - de la 0,53% la începutul anului până la 1,29% la 31 decembrie 2011.
Pe acelaşi fond al agravării crizei, în anul 2011, nivelurile depozitelor au înregistrat şi ele o creştere puternică, atingând, la finele trimes-trului IV, un procent de 11,88% din totalul activelor faţă de 4,74%, cât se înregistra la sfârşitul trimestrului I. Prin comparaţie cu sfârşitul trimestrului I, când depozitele cu maturitate de până în 31 de zile reprezentau 74,61% din totalul depozitelor înregistrate în sis-tem, la sfârşitul anului 2011, aces-tea reprezintă 57,14%, lucru ce denotă o lipsă de oportunităţi pe termen scurt prognozată de adminis-tratori.
Factorii actuali ce pot influenţa evoluţia pieţei pensiilor private autohtone sunt:
- inflaţia: impact asupra rentabilităţii reale a portofoliului;
- cursul valutar: impact asupra activelor portofoliului;
- piaţa bursieră: impact asupra activelor portofoliului;
- nivelul dobânzilor: impact asupra activelor portofoliului;
- şomaj, populaţie activă ocupată şi şomeri indemnizaţi: impact asupra contribuţiilor către fonduri;
- nivelul salariului mediu: impact asupra contribuţiilor către fonduri.
Dintre factorii care ar putea influenţa pozitiv piaţa ar fi: inflaţia - în scădere, ducând la o rentabilitate reală pozitivă a portofoliilor; cursul valutar - ţinut în frâu de Banca Naţională, în ciuda costurilor relativ ridicate; dobânzile - aşteptate să scadă, datorită relaxării politicii monetare dată de BNR, ceea ce ar conduce la o apreciere a acţiunilor şi a altor instrumente asociate tradiţional cu un grad ridicat de risc.
Dintre factorii care ar putea influenţa negativ piaţa ar fi: piaţa bursieră - volatilă, în ton cu pieţe din Europa; şomajul - încetinirea economică sau chiar recesiunea în ţările partenere afectează negativ exporturile, principalul motor de creştere în 2011.