ANALIZĂ DARIAN: "Valoarea locuinţelor, la nivelul minim în a doua parte a anului trecut"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 5 februarie 2015

Evoluţia pieţei imobiliare din cea de-a doua jumătate a anului 2014 arată o tendinţă de stabilizare a preţurilor, valoarea locuinţelor fiind aproape de nivelul minim, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Darian.

Studiul precizează că preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi la nivel naţional a fost de 678 euro/mp, în 2014, în scădere cu 0,9% faţă de 2013.

Pe primul loc într-un clasament al preţurilor medii de tranzacţionare la apartamentele vechi, se află Bucureşti (965 euro/mp), urmat de Cluj-Napoca (932 euro/mp) şi Timişoara (860 euro/mp).

Adrian Crivii, preşedintele Darian, a declarat "Această mică scădere a preţurilor s-a simţit extrem de puţin pe piaţa liberă, opinia agenţilor care acţionează pe piaţa rezidenţială fiind de stabilitate a preţurilor. La nivel naţional, acestea au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până astăzi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%".

Totodată, domnia sa a precizat că preţurile medii de tranzacţionare aferente caselor au înregistrat o uşoară scădere, de aproximativ 0,17% la nivel naţional, în timp ce în Bucureşti au crescut cu 3,1%, până la 1.070 euro/mp.

În ceea ce priveşte terenurile pentru dezvoltare, consultanţii Darian arată că tranzacţiile s-au intensificat în ultimele şase luni, fiind atins un nivel de aproximativ 300 milioane euro pentru acest segment, în semestrul al doilea.

Documentul mai arată: "Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, cele agricole au înregistrat o creştere a preţurilor de peste 50% de la începutul anului 2012. Este cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare. În comparaţie cu perioada similară a anului trecut, preţurile s-au depreciat cu aproximativ 4%. Însă, faţă de anul 2008, preţurile au scăzut cu 63%".

În a doua parte a anului trecut, au fost livraţi aproape 65.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, la nivel naţional, în creştere cu 12% faţă de primul semestru, conform sursei citate.

Pe de altă parte, sectorul spaţiilor comerciale a înregistrat o activitate în creştere în ultimul semestru al anului 2014, mai puţin intensă decât segmentul birourilor, dar peste segmentul industrial. Consultanţii Darian consideră că investitorii au acţionat cu prudenţă şi preferă achiziţia unor centre comerciale existente, pe care să le extindă şi să le modernizeze, abandonând dezvoltarea unor proiecte noi de centre comerciale în ţara noastră.

Dintre sectoarele pieţei imobiliare locale, activitatea de închiriere a spaţiilor este singura care a înregistrat o scădere în al doilea semestru, potrivit analizei Darian, care mai arată că trendul este reprezentat de renegocieri de contracte pentru locaţiile existente, în timp ce relocările şi închirierile de spaţii noi sunt mai slab reprezentate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb