ANALIZĂ DELOITTE:  Sectorul imobiliar a fost cel mai activ de pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii din 2022

G.D.
Companii #Construcţii / 26 ianuarie 2023

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Sectorul imobiliar a fost cel mai activ de pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii (mergers and acquisitions - M&A) din 2022, cu aproape 60 din cele 157 de tranzacţii cu valori de peste 5 milioane de euro înregistrate (36%) şi cu o valoare de peste 1,7 miliarde de euro din totalul estimat al pieţei de 6,5-7,5 miliarde (26%), conform unei analize efectuate de Deloitte România, informează un comunicat remis redacţiei. Următoarele sectoare notabile din punctul de vedere al numărului de tranzacţii sunt energia (11%), produsele de consum, tehnologia şi sănătatea (câte 10%). Din punctul de vedere al valorii, însă, topul sectoarelor este uşor diferit, pe locul al doilea situându-se tot energia (22%), urmată de industrie (12%), automobile şi comerţ cu amănuntul şi distribuţie (câte 7%).

Potrivit sursei citate, dintre tipurile de investitori care au fost activi pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în România în 2022, cei strategici au continuat să domine, cu 83% din numărul total de tranzacţii, în creştere semnificativă faţă de anul 2021, când ponderea lor a fost de 63%. Aceştia au fost urmaţi anul trecut de firmele de private equity (15%) şi de investitorii instituţionali şi privaţi, a căror pondere a scăzut la 2% (faţă de 20%, în 2021), cel mai mic nivel din 2018 încoace.

În ceea ce priveşte ţara de provenienţă, investitorii români au fost implicaţi în 2022 în 30% din numărul total al tranzacţiilor, care au avut o valoare totală de 1,9 miliarde de euro. Dintre investitorii străini activi, cei care provin din SUA au investit cele mai mari sume (1,4 miliarde de euro - 37% din valoarea pieţei), urmaţi de francezi (peste 500 de milioane de euro), belgieni (275 de milioane de euro), italieni şi austrieci (peste 180 de milioane de euro fiecare). Şi investitorii din Israel, Germania şi Ungaria au fost activi pe piaţa locală din 2022, deşi în tranzacţii de valori mai mici.

"Anul 2022 a marcat creşterea valorii medii a tranzacţiilor la 34 de milioane de euro, după o scădere la 27 de milioane, în 2021, ceea ce menţine România în categoria pieţelor de dimensiune medie. Ne bucură să vedem faptul că tot mai mulţi investitori locali au planuri de creştere prin achiziţii şi că unii investitori deja prezenţi în România îşi continuă planurile de dezvoltare prin achiziţii, aceştia fiind implicaţi în aproape o treime din tranzacţiile analizate. Ne aşteptăm ca şi în 2023 să avem tranzacţii de valori semnificative, în special în zona de energie, poate chiar o creştere în zona investiţiilor realizate de către investitori locali, atât strategici, cât şi instituţionali sau fonduri de investiţii locale care se formează în acest moment. Cred că există în continuare lichiditate în zona investitorilor financiari şi că acesta este un moment oportun pentru ca investitorii strategici să îşi consolideze prezenţa în România pentru creşteri sustenabile viitoare", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Piaţa de M&A din România a atins în 2022 niveluri record, cu o valoare totală estimată de aproximativ 6,5-7,5 miliarde de euro (incluzând tranzacţiile cu valori nedivulgate), pentru cele 157 de tranzacţii cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte România.

Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică, ce include linii de business precum Consultanţă M&A, Servicii Suport Tranzacţii, Consultanţă Fiscală şi Consultanţă Juridică. Astfel, echipele de profesionişti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacţii, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb