Cele mai multe dintre băncile europene sunt încrezătoare că nu vor fi nevoite să-şi majoreze capitalul după ce Banca Centrală Europeană (BCE) va anunţa rezultatele testelor de stres pe care le derulează, potrivit unui studiu publicat ieri de firma de consultanţă "Ernst & Young" LLP (EY).
Analiza precizează că numai 22 din cele 294 de bănci intervievate de "Ernst & Young" consideră că vor fi nevoite să atragă capital după verificarea BCE, iar alte 43 - că "ar putea fi nevoite" să se finanţeze. Totodată, deşi două treimi din bănci sunt optimiste cu privire la perspectivele economiei şi performanţele lor, una din trei instituţii de credit susţine că îşi va majora provizioanele pentru creditele neperformante, în următoarele şase luni.
"La o primă vedere, este dificil de pus în concordanţă optimismul băncilor cu privire la relansare şi creştere cu estimările lor cu privire la necesitatea de a strânge noi fonduri. Însă, dacă te uiţi mai atent la rezultate, este clar că există o divergenţă mare între cei puternici şi cei slabi".
Potrivit E&Y, băncile germane sunt cele mai încrezătoare că nu vor fi nevoite să-şi majoreze capitalul după testele BCE, doar 4% din acestea declarând că se aşteaptă să-şi majoreze capitalul şi 2% - că nu pot exclude această posibilitate. La polul opus se află băncile spaniole, una din trei apreciind că va fi nevoită să-şi majoreze capitalul, iar una din patru - că nu poate exclude această posibilitate.
În anticiparea rezultatelor testelor de stres ale BCE, băncile au derulat deja majorări totale de capital de 104 miliarde euro din iulie anul trecut până în prezent, potrivit afirmaţiilor vicepreşedintelui BCE, Vitor Constancio.
Rezultatele testelor de stres derulate de BCE sunt aşteptate pentru luna octombrie, în condiţiile în care aceasta urmează să preia în noiembrie activitatea de supraveghere bancară în zona euro.