ANALIZĂ ERSTE ASUPRA PETROLULUI Cotaţiile nu reflectă încă pe deplin situaţia din Orientul Mijlociu

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 martie 2011

Cotaţiile nu reflectă încă pe deplin situaţia din Orientul Mijlociu

Analiştii preconizează un preţ mediu de 124 dolari pe baril pentru petrolul Brent în 2011

Presiunile asupra cotaţiei petrolului se menţin ridicate, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Potrivit lui Ronald Stöferle, analist materii prime în cadrul Erste Group, evenimentele politice care au loc în unele ţări arabe reprezintă cel mai important factor al instabilităţii. "Deocamdată, acesta nu se reflectă încă pe deplin în preţuri. Nu cred că situaţia se va stabiliza prea curând", a declarat domnia sa în cadrul unui raport al instituţiei.

Lăsând la o parte situaţia haotică din Libia, condiţiile din alte ţări importante producătoare de petrol se înrăutăţesc pe zi ce trece, prin urmare nu putem ignora efectul unei reacţii în lanţ, se arată în analiza citată: "Nu trebuie să subestimăm tensiunile sociale latente. Creşterea preţului petrolului alimentează nemulţumirile şi determină o şi mai mare creştere a inflaţiei. Dacă vor apărea şi alte întreruperi ale producţiei de petrol în Libia sau Algeria, chiar şi de scurtă durată, acestea vor duce la epuizarea de facto a rezervelor din Arabia Saudită. În plus, petrolul din Libia are un conţinut de sulf mai scăzut şi este mai uşor decât petrolul saudit, motiv pentru care nu poate fi înlocuit fără probleme. Arabia Saudită prezintă cel mai mare risc de declanşare a unei creşteri abrupte a preţului petrolului. Pe de o parte, nu există certitudinea că Arabia Saudită şi-ar putea extinde capacităţile suficient de rapid în cazul unei înrăutăţiri mai clare a situaţiei şi, pe de altă parte, există riscul latent al unui blocaj pe cele mai importante rute de transport al petrolului (Strâmtoarea Hormuz şi Malacca). În cazul unor blocaje pe oricare dintre cele două rute, preţul petrolului ar depăşi 200 dolari pe baril".

Preţul petrolului, ameninţare pentru creşterea economică

"Preţul ridicat al petrolului este în mod clar o ameninţare la adresa creşterii economice", precizează Stöferle. De îndată ce preţul unui baril de ţiţei depăşeşte 100 dolari pe o perioadă mai îndelungată, se poate presupune că OPEC va intensifica puternic operaţiunile de extracţie pentru a evita sufocarea economiei, arată analiştii "Erste": "Prin urmare, credem că majoritatea riscurilor se află la un punct maxim în ceea ce priveşte preţul petrolului". Chiar dacă oferta de pe piaţă nu este încă suficientă, scânteia revoluţiei s-ar putea întinde şi mai mult şi ar putea determina noi creşteri ale preţului petrolului, în special în prima jumătate a anului. Analiştii departamentului de Cercetare al Erste Group preconizea-ză un preţ mediu de 124 dolari pe baril pentru petrolul Brent în 2011.

Atingerea nivelulul maxim de extracţie a petrolului va îndrepta atenţia către gazul de şist

Potrivit Erste, în curând vom atinge rata maximă de extracţie a petrolului pentru petrolul convenţional, aproximativ 64 de ţări atingând deja rata sustenabilă maximă de extracţie a petrolului.

Gazele naturale, în special gazul de şist, vor deveni combustibilul fosil al viitorului cu cea mai mare rată de creştere, conform analiştilor Erste Group: "Deoarece arderea acestuia este mai ecologică decât cea a cărbunelui sau petrolului, oferind si avantaje în ceea ce priveşte limita de emisii CO2, gazele naturale pot înlocui cu uşurinţă petrolul. În următorii trei până la cinci ani, se preconizează preţuri situate în intervalul de cel puţin 7 - 10 dolari pe mmBTU (milioane de unităţi termice britanice)".

Astfel, exploatarea rezervelor de gaz de şist din Europa va dobândi o importanţă enormă, estimează Stöferle.

Se preconizează activităţi intense de explorare si achiziţie, în special în Polonia şi Ucraina în anii care urmează.

Şi China intenţionează să depăşeas-că dublul ponderii gazului în următorul deceniu. În prezent, 80% din necesarul energetic este acoperit de cărbune, în timp ce gazul reprezintă doar 1%. Gazele neconvenţionale vor avea un rol important, iar în 2020 ar trebui să acopere 30% din nevoile de gaz ale Chinei. În acest sens, analiştii Erste consideră gazele - dar mai ales gazul de şist - drept una dintre cele mai atractive opţiuni de investiţii în sectorul energetic.

Conform unei metode de estimare empirică, o creştere de 10% a preţului petrolului determină o scădere de aproximativ 25 de puncte de bază a PIB-ului economiei SUA. Conform AIE3, în 2010 ponderea cheltuielilor în sectorul petrolului a fost de 4,1% din PIB-ul global. Dacă preţul petrolului va depăşi 100 USD o perioadă îndelungată în 2011, raportul ar creşte la aproape 5%, adică un nivel critic pentru economie. La un preţ mediu de 120 USD/baril pentru Brent, ar fi echivalentul a 6% din PIB, iar la 150 USD, ponderea ar creşte la 7,5% din PIB. Deoarece OPEC intenţionează în mod evident să menţină cursul economiei orice s-ar întâmpla, se poate presupune că producţia va creşte într-un astfel de scenariu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb