ANALIZĂ ERSTE GROUP: România va avea anul acesta o creştere economică de 3%

A.C.
Macroeconomie / 7 aprilie 2014

Economia României va creşte cu 3%, în 2014, după Polonia, care va înregistra cea mai bună performanţă a PIB, de 3,1%, între ţările Europei Centrale şi de Est, potrivit unei analize emise de Grupul Erste.

Economia României a crescut cu 3,5% în 2013, "în principal datorită producţiei agricole neobişnuit de mari", se arată în comunicat.

Analiza estimează că Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia ar trebui să înregistreze creşteri mai mari decât anul trecut, în timp ce Serbia ar putea raporta o creştere mai lentă decât în 2013, de 1%.

"Croaţia nu poate decât să stagneze, pe fondul restricţiilor fiscale, precum şi al problemelor privind competitivitatea şi piaţa exporturilor. Turcia ar trebui să crească cu 2,3%, după avansul de 3,8% din 2013, având în vedere incertitudinea economică internă, mediul mai puţin favorabil al pieţei externe şi rata de politică monetară mai ridicată", potrivit analiştilor Erste.

Analiştii Erste consideră că revenirea va continua, în contextul în care se estimează că economiile din ECE vor creşte pe ansamblu cu 2,4%, în 2014.

Henning Esskuchen, Director pentru divizia europeană şi de est (CEE) Equity Research la Erste Group explică: "Îmbunătăţirea situaţiei economiei reale spre finalul anului trecut a fost o surpriză plăcută. Aproape toate ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) unde are operaţiuni Erste Group au înregistrat o creştere a PIB peste aşteptări. După creşterea de 1,2% înregistrată în 2013, economiile ECE ar trebui să avanseze cu 2,4% anul acesta. Creşterea din ECE ar trebui susţinută de măsurile mai reduse de consolidare fiscală şi de avansul pieţelor partenere de export".

Conform studiului, exceptând un anumit risc fundamental iminent prin intermediul expunerii corporate, efectul cel mai dăunător al crizei din Crimeea pentru pieţe a fost impactul asupra sentimentului şi riscul de intensificare a conflictului.

"Odată cu atenuarea acestor factori, un sprijin al pieţei determinat de detensionare ar trebui să fie unul dintre principalele motive pentru performanţa din trimestrul al doilea. Cu toate acestea, avântul revenirii pe baza unei posibile soluţii diplomatice (sau cel puţin evitarea unei intensificări) privind situaţia ucraineană nu va dura pe tot parcursul celui de-al doilea trimestru", se mai arată în studiu.

Statutul de piaţă de frontieră al României "nu mai este la fel de favorabil ca şi până acum, prin urmare analiştii Erste atenuează recomandarea de neutru spre sub-pondere. Principalul motiv este reprezentat de faptul că în timp ce tumultul politic s-a calmat uşor, continuarea procesului de liberalizare a pieţei - un factor de creştere până acum - s-a mai temperat pentru moment".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb