ANALIZĂ FORTIM T1 2022:  Chiriile spaţiilor de birouri sunt mai flexibile decât la începutul anului

G.D
Companii / 31 martie 2022

Chiriile spaţiilor de birouri sunt mai flexibile decât la începutul anului

Chiriile birourilor de clasă A, ale clădirilor premium, care au spaţii libere la închiriere în Bucureşti se situează între 12,5 euro/mp/lună, în zona de sud şi 18,5 euro/mp/lună, în CBD, cea mai bine cotată zonă de birouri, potrivit unei analize realizate de Fortim T.A., membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate, conform unui comunicat remis redacţiei. În zona Pipera-Voluntari, chiriile la spaţiile de birouri de clasă A coboară punctual şi până la 8 euro/mp/lună.

Potrivit sursei citate, în primele trei luni din 2022, chiriaşii de birouri din Bucureşti au preferat fie clădiri de birouri premium (top ca zonă şi calitate superioară a spaţiilor, recent inaugurate sau în curs de livrare), fie birouri la care proprietarii au oferit mai multe beneficii.

"Piaţa de birouri este stabilă în zonele premium, cum sunt Central Business District (CBD) şi Floreasca-Barbu Văcărescu, unde nu sunt prevăzute a se livra clădiri noi de birouri în viitorul apropiat. Proprietarii menţin chiriile din anii trecuţi, dar oferă pachete suplimentare de beneficii. În aceste condiţii, chiria netă poate scădea şi cu 10-15%. Pe de altă parte, livrările de spaţii noi îşi încetinesc ritmul în acest an, estimându-se a se da în folosinţă cu 40% mai puţine spaţii decât în 2021, ceea ce înseamnă că la sfârşitul anului e posibil să avem un alt raport între cerere şi ofertă şi implicit un alt nivel al chiriilor", declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner- Head of Advisory, Fortim T.A., membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

În top, pe primul loc la nivelul chiriilor se află zona CBD (Central Business District), în jurul Pieţei Victoriei, până la Piaţa Charles de Gaulle, unde chiria netă, la care se închid contracte pentru spaţiile de birouri de clasă A este cuprinsă între 16,5 euro/mp/lună şi 18,5 euro/mp/lună, în 2022. Pentru spaţiile de birouri de clasă B din această zonă, chiriile scad şi până la 12 euro/mp/lună.

Pe locul doi se află zona centrală (delimitată de inelul central), unde se găsesc de regulă clădiri de birouri tip boutique şi unde chiriile birourilor de clasă A sunt cuprinse între 16,5 euro/mp/lună şi 18 euro/mp/lună.

Pe locul trei ca nivel al chiriilor în Bucureşti este zona Floreasca - Barbu Văcărescu, unde chiriile spaţiilor de birouri de clasă A sunt cuprinse între 15,5 euro/mp/lună şi 17,5 euro/mp/lună.

De menţionat, că în toate aceste trei zone din Top 3, stocul de birouri se află în clădiri moderne, subliniază sursa citată.

Zona de nord a cunoscut o revigorare în 2021 şi continuă să genereze un interes crescut şi în 2022. Deschiderea de noi poli de business în subzonele Expoziţiei şi Jiului a dus la creşterea ofertei de clădiri de birouri de clasă A în zona de nord a Capitalei, care a condus la o uşoară creştere a chiriei în această zonă, până la 15,7 euro/mp/lună, pentru spaţii de clasă A. În aceste subzone, Expoziţiei şi Jiului au închiriat companii mari, atrase de calitatea clădirilor şi apropierea de metrou, cele mai multe migrând din zona Pipera-Voluntari sau alte zone fără acces direct la metrou.

Şi zona de vest este într-un plin boom imobiliar, dar numărul mare de clădiri de birouri aflate în lucru sau livrate recent pun o uşoară presiune asupra chiriilor, astfel încât nivelul chiriilor nete este mai scăzut cu două procente în această zonă, comparativ cu zona Floreasca-Barbu Văcărescu. Acum însă, concurenţa dintre dezvoltatori, a stabilit chiriile nete ale spaţiilor de birouri de clasă A din zona de vest între 13,5 euro/mp/lună şi 15,3 euro/mp/lună, iar pentru cele de clasă B între 8 euro/mp/lună şi 13 euro/mp/lună.

Nivelul chiriei prime la spaţiile de birouri din Bucureşti s-a menţinut constant la începutul acestui an, atât în ceea ce priveşte clasa A, cât şi ceea ce priveşte clasa B, potrivit unei monitorizări realizate de Fortim T.A., membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

La nivelul Europei, birourile de clasă A din Bucureşti sunt cele mai ieftine, potrivit unui raport realizat la nivelul Alianţei BNP Paribas Real Estate, cu informaţiile unde sunt prezente companiile membre. Astfel, dacă în Bucureşti la începutul acestui an chiria prime la spaţiile de birouri este de 18,5 euro/lună/mp, în Praga şi Varşovia chiria prime este de 24 euro/mp/lună, în Viena şi Budapesta de 26 euro/mp/lună.

De cealaltă parte, pe primele locuri în topul centrelor de afaceri din Europa cu cele mai chirii prime se află Londra, cu 124 euro/mp/lună, Paris cu 77,5 euro/mp/lună, Milano cu 50 euro/mp/lună, Berlin şi Frankfurt, cu 43 euro/mp/lună, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb