ANALIZĂ GLOBALDATA, PE FONDUL PANDEMIEI DE COVID-19: Sectorul mondial al construcţiilor va scădea cu 1,4%, în 2020

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 16 iunie 2020

Sectorul mondial al construcţiilor va scădea cu 1,4%, în 2020

Unul dintre sectoarele afectate de criza generată de pandemia de coronavirus, mai precis de blocarea economiei din cauza carantinei, este cel al construcţiilor, iar o analiză realizată luna trecută de GlobalData anticipează că producţia globală din construcţii va scădea cu 1,4% în 2020.

"Deşi industria construcţiilor a fost, în unele cazuri, scutită de restricţii asupra activităţii, doar câteva pieţe majore vor reuşi să înregistreze o creştere a producţiei, în 2020", potrivit lui Danny Richards, economist-şef la GlobalData, care adaugă: "În pofida pachetelor uriaşe de stimulare acordate de guverne, a reducerilor semnificative ale ratelor dobânzii şi a altor măsuri fără precedent - luate pe toate pieţele majore -, industria construcţiilor va fi puternic afectată de perturbarea pe scară largă a activităţii economice şi de o scădere probabilă a investiţiilor, proiectele planificate fiind amânate sau anulate".

GlobalData se aşteaptă ca, în domeniul construcţiilor, sectoarele comercial şi industrial să fie cel mai puternic lovite de efectele pandemiei, deşi segmentul rezidenţial va avea la rândul său probleme, pe măsură ce activitatea economică slăbeşte, iar şomajul creşte (în pofida dobânzilor scăzute şi a pachetelor de sprijin guvernamental).

"Există un risc major ca o proporţie considerabilă din proiectele aflate în stadiu incipient din aceste sectoare să fie anulate sau cel puţin puse în aşteptare, urmând să fie lansate doar câteva proiecte noi începând din al doilea trimestru al anului 2020, pe măsură ce firmele îşi revizuiesc planurile de extindere", subliniază GlobalData.

Înaintea pandemiei de Covid-19, estimările arătau că industria globală a construcţiilor va creşte cu 3,1% anul acesta. La finele lunii martie, previziunea a fost modificată în sens negativ, la un declin de 0,5%, pe fondul impactului pandemiei estimat la momentul respectiv. Pe măsură ce evoluţia pandemiei a fost una rapidă, iar guvernele din întreaga lume au luat măsuri severe ca să împiedice răspândirea virusului, GlobalData şi-a ajustat din nou previziunea, anticipând un declin de 1,4% pentru 2020.

Danny Richards mai spune: "Pe termen scurt, există un risc major ca proiectele aflate în execuţie să fie oprite din cauza carantinei, a lipsei materialelor şi altor întreruperi din lanţul de aprovizionare. Proiectele aflate în etapa de pre-construcţie vor fi amânate o perioadă lungă de timp, din cauza întreruperii operaţiunilor de procesare a autorizaţiilor de construire, a licitaţiilor şi atribuirilor de contracte".

În baza celor mai recente actualizări ale "mega-proiectelor" urmărite de GlobalData, indicele ajustat care măsoară evoluţia sectorului mondial al construcţiilor a încetinit considerabil (CPMI) la 0,39 puncte, de la 0,46 în ultimul trimestru din 2019. Indicele neajustat a scăzut la un minim de 0,22, reflectând severitatea impactului pandemiei de Covid-19 asupra pro­iectelor de construcţii.

Danny Richards mai afirmă: "Având în vedere măsura în care criza s-a intensificat în toată lumea în luna martie şi faptul că multe pieţe majore au încetinit, scorul CPMI global a scăzut în teritoriu negativ, ajungând la -0,05".

Producţia din sectorul construcţiilor din Europa de Est va scădea cu 1,4% anul acesta, cea din Europa de Vest - cu 5,1%

Analiza citată menţionează că activitatea din sectorul construcţiilor din Europa de Est a încetinit semnificativ în 2019, iar în 2020 va fi afectată sever de impactul pandemiei de Covid-19. GlobalData preconizează că declinul din regiune va fi de -1,4% în 2020.

Moustafa Ali, economist la GlobalData, spune: "Perspectivele pentru industria construcţiilor din Europa de Est sunt, totuşi, mai puţin severe decât pentru Europa de Vest, întrucât regiunea nu a suferit în aceeaşi măsură precum pieţele majore - Italia, Franţa şi Spania. Deşi impactul virusului a fost până în prezent limitat, situaţia din sănătate se aşteaptă să se deterioreze în următoarele luni. Principalele pieţe de construcţii din Europa de Est vor suferi o perturbare severă în prima jumătate a anului 2020".

Analiza preconizează că sectorul construcţiilor din Polonia va suferi perturbări, deoarece mai mulţi contractanţi care operează în ţară au anunţat închideri ale şantierelor, ca răspuns la focar. GlobalData notează că producţia din sectorul construcţiilor din Rusia se va reduce, deoarece pandemia şi preţurile scăzute ale petrolului vor genera întârzieri şi anulări ale proiectelor, în lunile următoare. În Turcia, sectorul construcţiilor va fi afectat în primele şase luni din 2020, conform sursei citate.

Moustafa Ali mai declară: "Sectorul construcţiilor industriale a fost până în prezent cel mai afectat, în condiţiile în care numeroşi producători auto, spre exemplu, au anunţat închiderea uzinelor".

Potrivit sursei, producţia din sectorul construcţiilor din Europa de Vest va scădea cu 5,1% în 2020, faţă de un avans de 0,7% în ultimul trimestru din 2019.

Moustafa Ali afirmă: "Guvernele din această regiune au răspuns la pandemia de coronavirus prin impunerea unor măsuri stricte de carantină, inclusiv închiderea şantierelor în sectoarele considerate neesenţiale. Mai mulţi antreprenori majori au emis avertismente de profit, au suspendat plata dividendelor către acţionari şi au redus salariile personalului, pe fondul întârzierilor proiectelor şi al închiderilor şantierelor".

Sursa citată menţionează că măsurile impuse au generat întreruperi majore în regiune. În Marea Britanie, spre exemplu, unul din cinci şantiere au fost închise de la mijlocul lunii martie, iar în Franţa, deşi industria construcţiilor a fost exceptată de la carantină, proiectele au fost perturbate semnificativ.

(Articol preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb