Donald Trump a declarat anterior că nu este în favoarea unui dolar puternic. Cu câteva luni înainte de alegeri, acesta reiterează aici: el şi JD Van, candidatul său la funcţia de vicepreşedinte, doresc să deprecieze dolarul pentru a sprijini exporturile americane, a reduce importurile şi a consolida industria americană. Este acest lucru fezabil fără o acţiune colectivă şi globală? Care va fi reacţia pieţei în cazul unei victorii a lui Trump sau a Kamalei Harris, candidata susţinută de Joe Biden?
Alin Latu , Country Manager iBanFirst România şi Ungaria vorbeşte despre perspectivele dolarului în contextul alegerilor din Statele Unite şi despre impactul monedei asupra companiilor româneşti implicate în comerţul internaţional.
În ciuda intenţiei anunţate a lui Trump de a devaloriza dolarul, piaţa se aşteaptă în mod unanim la o apreciere a dolarului american în cazul revenirii republicanului la Casa Albă. Care este motivul?
Taxele vamale legate de fundamentul gândirii economice a lui Donald Trump şi al abordării sale tranzacţionale în afaceri internaţionale. Iar atât teoria economică, cat şi experienţa practică arată că taxele vamale tind să conducă la aprecierea monedei. Pe frontul importurilor, există două elemente care pot contribui la întărirea dolarului în acest an şi în 2025.
Protecţionismul este adesea însoţit de o monedă naţională puternică
Studiile arată că, pentru a contracara inflaţia importată, băncile centrale trebuie să majoreze ratele dobânzilor. Cu toate acestea, în cazul Rezervei Federale a SUA (Fed), un astfel de pas pare puţin probabil în viitorul apropiat, deoarece instituţia se pregăteşte să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzilor.
Un alt factor care contribuie la creşterea dolarului american este impactul taxelor vamale. Acestea reduc volumul importurilor americane, ceea ce diminuează cererea de valoare străină comparativ cu dolarul. Această dinamică ar putea deveni evidentă încă de anul viitor, în condiţiile în care politicile protejate vor fi implementate.
Dolarul, Graalul Modern al Economiei Globale
Dolarul american este considerat Graalul modern al economiei mondiale, având statutul de monedă de rezervă globală. Acest rol privilegiat creează o cerere constantă din partea investitorilor, instituţiilor financiare, companiilor şi băncilor centrale din întreaga lume. Stabilitatea şi influenţa dolarului sunt susţinute, în special, de putere militară a Statelor Unite. Un studiu recent al Fed din 2023 relevă că trei sferturi din rezervele de dolari americani sunt deţinute de ţări cu legi militare puternice cu SUA.
În prezent, mărfurile sunt cotate în dolari americani, comerţul mondial este facturat în această monedă, iar lanţurile globale de aprovizionare sunt finanţate în USD. Lumea doreşte şi are nevoie de dolar, iar acest lucru explică existenţa pieţelor offshore masive pentru titlurile de valoare în dolari americani, cunoscute sub numele de eurodolari.
Toate eforturile de a diminua influenţa dolarului pe scena globală au eşuat până în prezent. Un exemplu notabil este moneda euro, la lansare, mi-am propus să concureze cu dolarul. Însă, în ciuda acestor ambiţii, euro nu a reuşit să devină un rival semnificativ. De fapt, în loc de o de-dolarizare a lumii, observăm o de-euroizare, manifestată prin scăderea ponderii euro în schimburile internaţionale, conform celor mai recente date Swift. Aşadar, dolarul rămâne la putere şi nu dă semne de slăbiciune.
Ce ar putea face Trump pentru a deprecia dolarul?
Presupunând că Donald Trump doreşte cu adevărat sau de apreciare structurală a dobânzii, opţiunile sale sunt limitate şi complexe. În primul rând, ar putea încerca să submineze încrederea în statutul de monedă de rezervă globală al dolarului.
Un exemplu de astfel de acţiune ar fi tolerarea unei creşteri semnificative a deficitului bugetar, ceea ce ar putea provoca îngrijorare în rândul investitorilor. Cu toate acestea, este puţin probabil ca acest lucru să fie suficient pentru a genera îndoieli serioase cu privire la rezistenta dolarului.
Dacă ar reuşi să deprecieze dolarul, consecinţele ar putea fi semnificative pentru pieţele financiare globale. În prezent, nu există o alternativă clară la dolar ca monedă de rezervă (yuanul chinezesc nu este o opţiune viabilă), iar un nou acord monetar internaţional similar cu cel din anii 1980 pare puţin probabil. Însă probabilitatea unui astfel de scenariu este scăzută. Este important să distingem între retorica politică şi acţiunile concrete ale lui Trump.
"Suntem de părere, la fel ca majoritatea pieţei, că o preşedinţie Trump ar beneficii dolarului. Estimăm că indicele dolarului ar putea creşte cu 10% pe o perioadă de cinci ani, consolidând astfel valoarea monedei americane în comparaţie cu principalele sale valori concurente. Şi în cazul unei victorii a Kamalei Harris, dolarul ar trebui să se menţină puternic, deşi într-o măsură mai mică decât sub o administraţie Trump, unde se anticipează politic care ar putea genera o supraperformanţă economică a SUA în comparaţie cu restul lumii", afirmă Alin Latu.
Un dolar american mai puternic poate avea atât efecte pozitive, cât şi negative asupra companiilor româneşti implicate în comerţul internaţional.
Impactul pozitiv
Un dolar puternic poate aduce beneficii companiilor româneşti de comerţ, în special prin creşterea competitivităţii exporturilor. În contextul unui dolar, leul românesc tinde să se deprecieze, ceea ce face ca produsele şi serviciile româneşti să fie mai ieftine pentru cumpărătorii străini. This ajustare a cursului de schimb poate stimula cererea pentru exporturile româneşti, oferind o oportunitate de creştere a veniturilor şi extindere pe pieţele internaţionale. De asemenea, companiile care operează tranzacţii denominate în dolari pot beneficia de condiţii de schimb valutar mai avantajoase, sporindu-şi astfel profitabilitatea.
Impactul negativ
Pe de altă parte, un dolar mai puternic poate crea provocări pentru companiile româneşti, mai ales pentru cele care depind de importurile de bunuri şi servicii evaluate în dolari. Creşterea valorii dolarului face ca aceste importuri să devină mai costisitoare, ceea ce va mări cheltuielile operaţionale. This majorare a costurilor poate reduce marjele de profit, în special pentru companiile care nu pot transfera aceste costuri suplimentare către consumatori. În plus, creşterea costurilor de import poate diminua competitivitatea şi potenţialul de creştere al firmelor care depind de lanţurile internaţionale de aprovizionare.