Analiză LEKTRI.CO: Peste 16.800 de maşini electrice au fost înmatriculate anul trecut în România, cu 35% peste 2022

T.B.
Companii / 18 ianuarie

Analiză LEKTRI.CO: Peste 16.800 de maşini electrice au fost înmatriculate anul trecut în România, cu 35% peste 2022

LEKTRI.CO, unul dintre jucătorii din domeniul mobilităţii electrice din România, prezintă indexul de e-mobilitate şi o retrospectivă a pieţei pentru anul 2023, se arată într-un comunicat al LEKTRI, remis redacţiei.

Potrivit analizei, România a depăşit 42.000 de maşini electrice, după ce doar anul trecut au fost înmatriculate peste 16.800 de vehicule, cu 35% mai multe faţă de 2022. În acelaşi timp, infrastructura de încărcare a ajuns la aproximativ 5.000 de încărcătoare publice, informează sursa citată.

Conform datelor analizate, în luna decembrie 2023 s-au înregistrat 1.454 de maşini electrice, dintre care 84 autovehicule LCV, în scădere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, relatează sursa. Cea mai bună lună din 2023 în domeniul e-mobilităţii a fost iulie - cu 2.134 de înmatriculări, iar la polul opus s-a clasat aprilie - cu doar 962, potrivit comunicatului.

Conform sursei indicate "Anul acesta România a rămas constantă în ceea ce priveşte e-mobilitatea. Am avut lunar, cu o singură excepţie, peste 1.000 de unităţi înmatriculate şi ne apropiem cu paşi rapizii de borna de 5.000 de puncte de încărcare. Maşinile viitorului vor fi cele electrice şi sunt de părere că tot mai mulţi români se îndreaptă spre e-mobilitate, iar piaţa va creşte tot mai mult. Noi vom continua să ne dedicăm misiunii de a face ca mobilitatea electrică să fie la îndemâna tuturor, oferind produse de înaltă calitate şi soluţii tehnologice inovatoare", a declarat Claudiu Suma, CEO LEKTRI.CO.

În rândul maşinilor electrice, Dacia Spring a depăşit pragul de 16.000 vehicule înmatriculate, per total, păstrându-şi poziţia de lider, cu 6.877 unităţi înregistrate doar anul trecut. Locurile 2 şi 3 sunt ocupate de modelele Tesla, devenind al doilea cel mai popular model după Dacia, cu 2.156 înmatriculări pentru Model Y şi 1.149 pentru Model 3. Primele trei clasate reprezintă peste 60% din totalul înmatriculărilor realizate anul trecut.

Comparativ cu anul precedent, Renault ZOE a ieşit de pe podium, în 2023 fiind înregistrate doar 169 de unităţi, arată datele comunicatului. Pe de altă parte, modelul care a surprins în 2023, cu aproximativ 500 de vehicule înmatriculate, a fost Volkswagen eUP!, ce se menţine pe poziţia a cincea, fiind urmat de Hyundai Kona şi VW iD3, informează LEKTRI. Renault Megane E-Tech se apropie de 1.000 de unităţi, iar Top 10 este încheiat de BMW i3 (locul 9) şi Nissan Leaf (locul 10), precizează sursa.

De asemenea, segmentul high-end, unde sunt centralizate modele ale mărcilor Audi, BMW, Mercedes-Benz şi Porsche, a înregistrat cele mai multe înmatriculări în luna noiembrie, cea mai populară marcă premium fiind BMW, cu 70 unităţi din 143, relatează sursa citată.

România are aprox. 5000 de încărcătoare electrice publice

La capitolul infrastructurii de încărcare contabilizăm doar încărcătoarele publice, fără restricţii, iar cele mai utilizate sunt încărcătoarele AC Type 2 şi cele de tip fast-charger CCS/CHAdeMO, menţionează sursa. Conform portalului PlugShare, în luna ianuarie 2024, pe teritoriul României se regăsesc 4.967 încărcătoare publice. Dintre acestea, 1.509 sunt CCS/CHAdeMO şi 3.396 Type 2, distribuite în 2.067 locaţii, potrivit comunicatului. Reţeaua Tesla Supercharger a ajuns la 62 puncte de încărcare rapidă, distribuite în opt locaţii din ţară, acestea fiind disponibile şi pentru utilizatorii altor mărci de automobile, conform LEKTRI.

Infrastructura de încărcare a prezentat şi ea o dezvoltare rapidă, inaugurându-se tot mai multe hub-uri de încărcare cu mai multe puncte în diferite locaţii din ţară, atât în interiorul oraşelor cât şi pe principalele căi de tranzit, precizează sursa. Operatori precum Renovatio E-Charge, EnelX, EON Drive, Mol Plugee, EVConnect, Plugpoint, Eldrive, EvGoSmartCharge şi alţii investesc constant în dezvoltarea reţelei de încărcare, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb