ANALIZĂ REUTERS Acţiunile tranzacţionate la Bursa din Moscova îşi vor reduce pierderile până la sfârşitul anului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2022

Acţiunile tranzacţionate la Bursa din Moscova îşi vor reduce pierderile până la sfârşitul anului

Indicii majori - MOEX şi RTS - vor urca cu aproape 12% până la finele lui 2022, faţă de nivelul actual Elena Kojuhova, Veles Capital: "Principalul risc pentru bursa rusă este o posibilă revenire a nerezidenţilor din ţările «prietenoase»"

Bursa de Valori din Moscova îşi va diminua până la sfârşitul anului curent pierderile majore suferite în 2022, conform unui sondaj Reuters care aminteşte că piaţa rusă a scăzut brusc după ce Kremlinul a trimis trupe în Ucraina, în februarie, declanşând un proces de impunere de sancţiuni din partea Occidentului.

Sursa precizează că acţiunile ruseşti erau în creştere din al doilea trimestru al anului 2020 şi au atins un nivel record în octombrie 2021, după care vânzările masive din 2022 au şters 56% din capitalizarea bursieră în ruble în primele două luni ale anului.

Până la sfârşitul lui 2022, indicele de referinţă MOEX denominat în ruble este aşteptat să ajungă la 2.500 de puncte, cu 12,5% peste nivelul de circa 2.222 atins vineri, dar cu mult sub nivelul de 4.350 anticipat de un sondaj Reuters publicat în decembrie. MOEX a atins un record de 4.292,68 puncte la jumătatea lunii octombrie a anului trecut.

Pentru indicele RTS, denominat în dolari, prognoza arată un nivel de 1.279 de puncte la sfârşitul anului, în creştere cu aproximativ 12% faţă de nivelul de vineri, de circa 1.145 de puncte.

Sondajul realizat recent în rândul experţilor din piaţă menţionează că, anul acesta, "peisajul" s-a schimbat drastic după ce Moscova a lansat ceea ce numeşte "operaţiunea militară specială" în Ucraina, pe 24 februarie. Aversiunea faţă de risc a crescut, dar există elemente fundamentale, precum preţul ridicat al petrolului (principalul bun de export al Rusiei) care susţin piaţa.

Rusia le-a interzis investitorilor străini să tranzacţioneze acţiuni pe piaţa sa, blocând lichiditatea externă, astfel că tot mai mulţi investitori locali de retail au devenit principala putere motrice a bursei lovite de sancţiuni occidentale fără precedent.

Moscow Exchange are în plan să le permită investitorilor din ţările "prietenoase" să revină pe piaţă

Moscow Exchange, cea mai mare bursă din Rusia, ia în considerare acum să le permită investitorilor din ţările desemnate "prietenoase" (care nu au impus sancţiuni împotriva Moscovei) să revină pe piaţă. Analiştii avertizează însă că acest lucru ar putea afecta dinamica acţiunilor.

Elena Kojuhova, analist la casa de brokeraj Veles Capital, afirmă conform Reuters: "Principalul risc pentru bursa rusă este, în următoarele luni, o posibilă revenire a nerezidenţilor din ţările «prietenoase», care sunt mai puţini decât investitorii din ţările «neprietenoase», şi pot începe să vândă acţiuni blocate din luna februarie a acestui an".

Sondajul Reuters realizat luna aceasta plasează indicele MOEX la un nivel cuprins între 2.400 şi 3.700 de puncte la sfârşitul anului 2023.

Erik DePoy, strateg de piaţă la Gazprombank, este de părere că probabilităţile unor noi vânzări majore de acţiuni sunt scăzute, deoarece piaţa din Rusia este în esenţă deconectată de sentimentul general de pe piaţa globală, cu excepţia sectoarelor petrolului şi metalelor.

"Presupunând că nu există alte şocuri externe majore, se pare că sunt puţini factori negativi pentru bursa Rusiei", conchide DePoy.

Analiştii văd, de asemenea, unele avantaje pentru piaţa rusă, în speranţa că relaţiile dintre Moscova şi Occident nu se vor înrăutăţi mai mult.

Natalia Milchakova, analist principal la Freedom Finance Global, declară: "Impactul riscurilor sancţiunilor ar trebui să fie inclus în preţul acţiunilor până la sfârşitul anului şi este probabilă o anumită relaxare a riscurilor geopolitice".

La rândul său, Andrei Kocetkov, analist la Otkritie Investment, afirmă: "Sperăm că situaţia geopolitică va fi rezolvată prin diplomaţie, nu prin forţă".

Bursa din Moscova vrea să reia sesiunea de tranzacţionare de seară

Bursa din Moscova intenţionează să reia, în septembrie, sesiunea de seară de tranzacţionare a titlurilor companiilor, cea mai mare piaţă de acţiuni din Rusia preconizând o revenire treptată la normal, conform Reuters.

Tranzacţionarea acţiunilor a fost oprită la Bursa din Moscova timp de aproape o lună din 25 februarie, ziua care a urmat declanşării războiului din Ucraina.

Boris Blohin, şeful departamentului de piaţă de acţiuni din cadrul Bursei din Moscova, a declarat săptămâna trecută că reluarea tranzacţiilor de seară cu instrumente derivate s-a dovedit pozitivă, ceea ce înseamnă că un pas similar ar putea fi luat în curând pe segmentul acţiunilor.

"În primul rând vor fi tranzacţionate cele mai lichide instrumente, acţiunile din indicele MOEX", a spus Blohin, menţionând: "Plănuim să lansăm o sesiune de seară în septembrie".

Sesiunea de seară la Moscow Exchange începe la 16.00 GMT şi se termină la 20.50 GMT. Orele principale de tranzacţionare sunt între 07.00 şi 16.00 GMT.

Bursa este într-un proces de revenire treptată la normal, dar nu toate eforturile sale pentru o reluare fără probleme a activităţii au avut succes, notează Reuters.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 312 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut până la 283 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 14.02 atingea 328,6 euro.

.............................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 0,4% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 98,90 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a coborât cu 0,6%, la 91,99 dolari barilul la ora locală 10.00.

.............................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,4%, la 1.763,60 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 09.59, cea spot - cu 0,3%, la 1.753,16 dolari/uncie.

.............................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a urcat cu 1,9% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,03 dolari/buşel la ora locală 09.58, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 1,6%, la 6,60 dolari/buşel.

Comisia Europeană şi-a redus cu 10% estimările privind recolta de porumb din acest an, din blocul comunitar, ca urmare a producţiilor mai scăzute din România, Franţa, Bulgaria şi Ungaria, conform Reuters. Executivul de la Bruxelles a estimat că producţia de porumb utilizabil în UE, în sezonul agricol 2022/2023, va fi de 59,3 milioane de tone, faţă de 65,6 milioane de tone, cât preconiza luna trecută.

De menţionat că, vineri, Guvernul Indiei a aprobat măsuri de restricţionare a exporturilor de făină de grâu, ca să domolească preţurile de pe piaţa internă. Conform Reuters, preţul grâului în India a urcat la un maxim record de 24.500 de rupii (306,71 dolari) pe tonă, nivel cu aproape 20% mai mare faţă de cotaţia înregistrată în primăvară, în urma unei decizii luate de Guvernului indian în 14 mai, de interzicere a exporturilor de grâu.

India este al doilea mare producător mondial de grâu.

.............................................

Preţul energiei electrice franceze pentru anul viitor a trecut de 1.000 de euro (1.000 de dolari) vineri, acesta fiind cel mai recent record dintr-un şir de creşteri masive ale cotaţiilor futures din domeniu, care s-au majorat de peste zece ori în ultimul an, notează Bloomberg. La European Energy Exchange AG, cotaţia energiei electrice franceze pentru anul viitor a urcat cu 19% în 26 august, la 1.075 euro/Megawatt-oră.

Echivalentul german a atins, de asemenea, un nivel record: 920 de euro/Megawatt-oră, preţ cu peste 64% mai mare faţă de săptămâna anterioară. Conform Bloomberg, preţul energiei electrice din ţările nordice pentru anul viitor a crescut cu 11%, la recordul de 277 de euro/Megawatt-oră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb