ANALIZĂ REUTERS Creşterea preţului zahărului brut îşi va pierde avântul anul acesta

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 februarie 2017

Creşterea preţului zahărului brut îşi va pierde avântul anul acesta

Creşterea din 2016 a preţului futures al zahărului brut, care a ajuns la cel mai ridicat nivel al ultimilor patru ani, este aşteptată să-şi piardă avântul anul acesta, în condiţiile în care cea mai importantă regiune producătoare din Brazilia pare că va înregistra o producţie record, care va reduce deficitul de la nivel mondial, conform unui sondaj Reuters.

Analiza arată că deficitul va dispărea în anul agricol 2017/2018, dat fiind că avansul înregistrat de preţurile de pe piaţa de profil anul trecut a alimentat aşteptările privind producţia. Piaţa globală a zahărului a trecut pe deficit anul trecut, după o jumătate de deceniu cu producţie excedentară.

Din estimările analiştilor şi traderilor rezultă că recolta de zahăr a Braziliei va limita avansul viitor al preţului materiei prime, pe piaţa americană (ICE Futures US). În opinia acestora, preţul zahărului brut va fi, la finele primului trimestru, de 21 de cenţi livra (o livră = aproximativ 500 de grame).

Ieri dimineaţă, la ora 09.17, preţul zahărului era de 21,05 cenţi livra la ICE Futures din SUA, cu 0,6% mai mic decât în ziua anterioară. Analiza Reuters preconizează că, la sfârşitul anului curent, cotaţia zahărului brut va fi de 21,25 cenţi/livră, cu aproape 1% mai mare faţă de nivelul actual. În octombrie 2016, cotaţia zahărului a atins cel mai ridicat nivel al ultimilor patru ani: aproape 24 de cenţi livra.

Sondajul mai notează că, în anul agricol 2017/2018, care începe în aprilie, cultivatorii din zona de centru-sud a Braziliei vor direcţiona mai bine de 47% din cultura de trestie de zahăr către producţia de zahăr. Proporţia este cea mai mare după anul 2012/2013, conform datelor oficiale din industria prelucrării trestiei de zahăr. Din culturile de trestie din Brazilia, fermierii pot produce zahăr sau etanol.

Analiza Reuters mai anticipează că producţia de zahăr realizată de Brazilia în regiunea menţionată va fi de peste 35 de milioane de tone în anul agricol viitor, cifra depăşind recordul atins în sezonul de recoltare recent încheiat.

Conform aşteptărilor, dacă India, cel mai mare consumator mondial de zahăr, va trebui să importe în anul curent, vom constata un factor major care va influenţa cererea din domeniu.

Un alt factor va fi, conform analizei, dolarul puternic, care, anul trecut, a venit în sprijinul producătorilor din Brazilia, materia primă fiind mai scumpă în monedă locală.

Luni, preţul brut al zahărului a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni: 21,49 cenţi livra la ICE Futures. "Green Pool" şi-a redus estimările pentru recolta de trestie de zahăr a Indiei la 20,3 milioane de tone, de la 20,5 milioane de tone, din cauza impactului vremii secetoase din regiunile Maharashtra şi Karnataka.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb