ANALIZĂ S&P GLOBAL MARKET INTELLIGENCE PENTRU TRIMESTRUL AL TREILEA: Provizioanele băncilor americane au scăzut puternic, dar rezervele rămân stabile

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 decembrie 2020

Provizioanele băncilor americane au scăzut puternic, dar rezervele rămân stabile

Provizioanele pe care şi le-au constituit băncile americane au scăzut semnificativ în trimestrul al treilea din 2020, faţă de trimestrul anterior, dar nivelurile rezervelor acestor instituţii se menţin ridicate, pe măsură ce industria s-a pregătit pentru potenţiale probleme economice suplimentare, conform unei analize S&P Global Market Intelligence.

Aceasta arată că băncile din SUA şi-au extins masiv rezervele pentru pierderile din credite atunci când pandemia de COVID-19 a izbucnit, acumulând peste 100 de miliarde de dolari în provizioane în primele două trimestre ale anului. În al treilea trimestru însă, provizioanele au revenit la nivelurile pre-pandemie, pe măsură ce băncile din SUA au pus deoparte numai 14,25 de miliarde de dolari, în scădere cu 77% faţă de valoarea din al doilea trimestru al anului curent. Scăderea provizioanelor a contribuit la îmbunătăţirea câştigurilor băncilor.

Bancherii speră că rezervele consolidate pe care şi le-au constituit instituţiile creditoare în prima jumătate a anului 2020 pot absorbi pierderile din împrumuturi care ar putea apărea din cauza efectelor pandemiei. Dar, răspândirea coronavirusului în SUA, în al doilea val - aflat în derulare -, ar putea complica această perspectivă, având în vedere că o altă scădere a activităţii economice ar putea duce la noi falimente ale afacerilor şi la deteriorarea împrumuturilor, conform sursei.

Deocamdată, majoritatea băncilor americane preferă să îşi păstreze rezervele decât să le elibereze. "Este mult mai uşor să fii conservator în acest moment şi să deţii rezerve decât să le eliberezi, iar apoi să vezi o inversare a mersului economiei şi să fii nevoit să îşi constitui din nou rezerve", declară William Losch III, director financiar la First Horizon Corp., bancă ce a continuat să îşi crească rezervele cu provizioane de 230 de milioane de dolari pe parcursul trimestrului al treilea.

La rândul său, Mark Mason, preşedinte-director executiv al HomeStreet Inc., spune că banca pe care o conduce va opta pentru o "precauţie majoră" până când perspectivele tulburi ale economiei vor deveni mai clare. "În acest moment, totul este foarte incert şi de aceea ţinem rezervele", subliniază Mason.

Rezerve de 244,27 miliarde dolari la sfârşitul trimestrului al treilea, în sistemul bancar din SUA

Conform S&P Global Market Intelligence, rezervele bancare ale SUA se ridicau la 244,27 de miliarde de dolari la sfârşitul trimestrului al treilea din 2020, nivel de circa două ori mai mare faţă de cel de acum un an şi, totodată, apropiat de cel de după criza financiară din 2007-2009.

Standardele contabile din industria bancară a SUA pentru înregistrarea rezervelor s-au schimbat substanţial de la criza financiară, potrivit sursei, care menţionează că băncile mai mari adoptă noul standard CECL al pierderilor (din credite) aşteptate, care le determină să îşi constituie în avans rezerve pentru toate împrumuturile, mai degrabă decât atunci când împrumuturile individuale încep să devină problematice.

Băncile mai mici, care nu au adoptat standardul CECL, au continuat să îşi majoreze provizioanele în trimestrul al treilea. Diane Ellis, care conduce divizia de Asigurări şi Cercetare din cadrul Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC - agenţia care garantează depozitele americanilor) din SUA, spune că tendinţa menţionată nu este surprinzătoare şi că cifrele viitoare ale provizioanelor pot fi volatile, deoarece perspectivele economice se schimbă în fiecare trimestru.

Jennifer Demba, analist bancar regional şi comunitar la Truist Securities, declară că potenţialul de îmbunătăţire a situaţiei economice pe măsură ce un vaccin împotriva COVID-19 devine disponibil face mai probabilă scăderea nivelului rezervelor băncilor la sfârşitul anului 2021.

"Progresul în dezvoltarea vaccinurilor ne oferă mai multă încredere că nivelurile rezervelor pentru pierderi din împrumuturi au atins deja vârful, iar riscul viitor este redus, astfel că vom vedea rezerve mai stabile sau mai mici pentru pierderile din împrumuturi în 2021 şi 2022", consideră Jennifer Demba, care subliniază că o asemenea evoluţie va oferi "un impuls câştigurilor băncilor".

Totuşi, băncile se confruntă cu provocări în determinarea rezervelor lor potrivit standardului CECL din cauza incertitudinilor economice, cum este, în prezent, cea care priveţte adoptarea unui nou pachet de stimulente fiscale.

Ca punct de plecare în modelele lor de calcul, multe bănci folosesc prognoza economică de bază lansată de agenţia de evaluare Moody's, care presupune că SUA vor aproba o nouă rundă de ajutor fiscal pentru persoane fizice şi întreprinderi mici, notează S&P Global Market Intelligence, adăgând că lipsa progreselor în discuţiile privind stimulentele fiscale a făcut ca acest scenariu de bază să pară, totuşi, un pic prea optimist pentru multe bănci.

Spre exemplu, în octombrie, directorii Valley National Bancorp au informat că şi-au schimbat modelul CECL pentru a include scenariile Moody's de recesiune severă şi prelungită, ceea ce a condus în cele din urmă la constituirea de provizioane mai mari.

Jay Sidhu, preşedintele - director executiv al deparatmentului de clienţi de la Bancorp Inc., declară că banca sa adoptă, de asemenea, o abordare mai conservatoare şi îşi face rezerve la niveluri "mai mari decât ceea ce ar arăta modelele Moody's".

Banca a făcut ajustări ale rezervelor pentru anumite părţi din portofoliul de credite, care ar putea fi supuse unui "stres" mai mare, iar Jay Sidhu precizează: "Am ales să fim mai conservatori".

Amintim că, potrivit datelor Federal Deposit Insurance Corp., profiturile băncilor americane au fost, în trimestrul al treilea din 2020, semnificativ mai mari decât în prima jumătate a anului curent, deşi rezultatele industriei de profil au rămas în urma nivelurilor atinse în 2019. FDIC a anunţat, luna aceasta, că profitul înregistrat de industria bancară din SUA a sporit cu 173% în perioada iulie-septembrie 2020, comparativ cu trimestrul precedent, la 51,2 miliarde de dolari. Creşterea considerabilă a profiturilor în perioada iulie-septembrie 2020 s-a datorat în mare parte băncilor care au încetinit procesul agresiv de constituire a provizioanelor.

JPMorgan Chase & Co., cea mai mare bancă din SUA după valoarea activelor, şi-a constituit provizioane de 8,9 miliarde de dolari în trimestrul al doilea pentru pierderile preconizate din împrumuturile care nu vor putea fi rambursate de clienţi din cauza problemelor financiare generate de pandemia de Covid-19. La rândul său, Citigroup Inc. a raportat provizioane de circa 8 miliarde de dolari pentru perioada menţionată, iar Wells Fargo & Co. - de 8,4 miliarde de dolari. Banca de investiţii Goldman Sachs Group Inc. a anunţat provizioane de 1,59 miliarde de dolari pentru pierderile potenţiale din credite, iar gigantul Bank of America Corp. - de 4 miliarde de dolari. Banca de investiţii Morgan Stanley şi-a constituit provizioane de 239 milioane de dolari în trimestrul al doilea, pentru pierderile potenţiale din creditele neperformante.

În trimestrul al treilea, însă, JPMorgan Chase & Co. şi-a constituit provizioane de numai 611 milioane de dolari pentru pierderile din credite, iar Citigroup - de 2,26 miliarde de dolari. Wells Fargo & Co. a anunţat provizioane de 769 de milioane de dolari pentru trimestrul al treilea, Goldman Sachs Group - de 278 milioane de dolari, Bank of America - de 1,4 miliarde de dolari, iar Morgan Stanley - de 111 milioane de dolari.

Conform S&P Global Market Intelligence, rezervele brute ale JPMorgan Chase & Co. au scăzut cu 3,02% în trimestrul al treilea din anul curent, faţă de cele trei luni precedente, cele ale Bank of America au crescut cu 1,96%, iar rezervele Citigroup - cu 3,88%. Totodată, rezervele Wells Fargo & Co. au sporit cu 2,06% în intervalul iulie-septembrie 2020, cele ale Goldman Sachs Group au coborât cu 2,33%, iar rezervele Morgan Stanley - cu 0,46%. La nivelul industriei, rezervele au crescut cu 2,24% în trimestrul al treilea, faţă de cel precedent, potrivit S&P Global Market Intelligence.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb