ANALIZĂ SĂPTĂMÂNALĂ Perioada de lichiditate scăzută continuă la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 octombrie 2020

Perioada de lichiditate scăzută continuă la BVB

Creştere de 0,38% pentru BET şi declin de 2,63% pentru BET-FI

Marcel Murgoci, Estinvest: "Analiştii speră ca agenţiile de rating să amâne decizia unei eventuale retrogradări a României, până la următoarea evaluare"

Contestarea alegerilor prezidenţiale din SUA este posibil să provoace o "scădere dramatică" a pieţelor bursiere, este de părere Mark Mobius, fost preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut evoluţii mixte săptămâna trecută, pe fondul unei lichidităţi reduse, în toate cele cinci sesiuni bursiere valoarea tranzacţiilor fiind sub media zilnică a acestui an.

BET, indicele fanion al pieţei noastre, ce cuprinde cele mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,38%, la 8.874,99 puncte, în timp ce BET-XT, care reflectă parcursul celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a avut un recul de 0,43%, la 791,4 puncte.

În Europa, principalele pieţe s-au confruntat cu scăderi, indicele pan-european STOXX 600 având un recul de 0,77%, săptămâna trecută, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a coborât cu 1,09%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, deprecierea a fost de 1,61%.

Brokerii de la Prime Transaction au punctat, în raportul publicat vineri: "Prima parte a săptămânii a fost caracterizată de şedinţe cu evoluţii negative, în timp ce în şedinţa de vineri pieţele au recuperat din scăderi. În acest moment, Europa este lovită din plin de al doilea val de infectari cu Covid-19, iar statele europene impun pe zi ce trece noi resctricţii".

La finele săptămânii trecute, ţări precum Germania, Franţa sau Cehia au anunţat recorduri ale cazurilor de îmbolnăvire, iar Organizaţi Mondiale a Sănătăţii a avertizat că dacă nu sunt respectate restricţiile există riscul ca, în ianuarie, numărul deceselor să fie de patru-cinci ori mai mare decât în primăvară.

Peste Atlantic, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,07%, în timp ce S&P 500 s-a apreciat cu 0,19%, iar Nasdaq Composite a avut un avans de 0,79%.

Angelo Kourkafas, analist de investiţii la Edward Jones Investments, a scris în raportul său publicat pe site-ul companiei de servicii financiare: "Pieţele de acţiuni au încheiat uşor în creştere săptămâna, investitorii continuând să spere la un pachet de stimuli fiscali. În ceea ce priveşte vaccinul, anumite studii au fost întrerupte din cauza problemelor de sănătate, iar Pfizer va solicita autorizaţie de urgenţă pentru utilizarea vaccinului său până la sfârşitul lunii noiembrie".

Analistul a adăugat că vânzările cu amănuntul continuă să fie un punct "luminos" pentru economia Statelor Unite, având creşteri neaşteptate în septembrie, chiar dacă cererile de şomaj au fost peste aşteptări, iar creşterea numărului locurilor de muncă a dat semne de încetinire.

La Bucureşti, indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,37%, la 1.328,54 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 1,52%, până la 1.651,55 de puncte.

Rulajul a fost redus, valoarea transferurilor realizate la BVB în ultima săptămână de tranzacţionare fiind de 173,2 milioane de lei, conform datelor prezentate de Prime Transaction, peste cea din săptămâna anterioară, de 133,2 milioane lei, dar cu mult sub cea aferentă săptămânilor din februarie şi martie, când cotaţiile au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

De altfel, după promovarea pieţei noastre de capital în categoria celor emergente secundare de către agenţia FTSE Russell, în data de 24 septembrie, lichiditatea s-a subţiat semnificativ, rareori valoarea tranzacţiilor depăşind media zilnică a acestui an.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a spus că trecerea la statutul de piaţă emergentă nu aduce o creştere imediată a volumelor de tranzacţionare, ci este o schimbare ale cărei efecte se vor vedea pe termen lung.

În opinia sa, piaţa noastră este într-o stare de aşteptare, întrucât se apropie perioada în care companiile îşi vor publica rezultatele financiare, iar investitorii ezită să ia decizii înainte de a vedea ce vor prezenta emitenţii pentru cel de-al treilea trimestru al anului.

"În plus, se aşteaptă cu «înfrigurare» deciziile agenţiilor de rating, din care două vor veni la sfârşitul acestei luni. Având în vedere datele macroeconomice de până acum, multor analişti le este teamă că România va fi retrogradată. Dar, trebuie să ţinem cont că în decembrie au loc alegeri, ceea ce va cristaliza structura noului Guvern şi a Parlamentului, cu potenţial impact asupra bugetului ţării. În aceste condiţii, analiştii speră ca agenţiile de rating să amâne decizia unei eventuale retrogradări, până la următoarea evaluare", a completat directorul de la Estinvest.

Vineri, 23 octombrie, Moody's îşi va revizui perspectiva asupra ţării noastre, urmând ca deciziile Fitch şi S&P să fie publicate în 30 octombrie, respectiv 4 decembrie, o eventuală retrogradare însemnând trecerea României în categoria "junk" - nerecomandată investiţiilor.

"Practic, investitorii aşteaptă informaţii care să confirme sau să infirme trendul actual. În prezent ne aflăm într-o corecţie care, în cazul apariţiei unor ştiri negative, ar putea să persiste sau chiar să inverseze trendul într-unul descendent", ne-a spus Marcel Murgoci, adăugând: "Chiar astăzi (n.r. vineri) Banca Transilvania a distribuit dividendele, dar banii nu se văd în piaţă, ceea ce arată încă odată că investitorii sunt reţinuţi, aşteaptă informaţii concrete, care să clarifice puţin situaţia înainte de a lua decizii de investiţii".

Din cadrul indicelui BET, cea mai mare depreciere relativă a fost înregistrată, săptămâna trecută, de titlurile BVB, acţiunile operatorului pieţei noastre de capital având un declin de 6,45%, până la 23,2 lei.

"Volumele de tranzacţionare sunt în scădere, ceea ce ar putea să aibă impact negativ asupra veniturilor operaţionale ale societăţii", a apreciat directorul de la Estinvest referitor la declinul acţiunilor BVB.

Titlrurile Purcari Wineries (WINE) au coborât cu 3,93%, la 22 de lei, săptămâna trecută, în timp ce acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) au scăzut cu 2,65%, până la 12,85 lei, în ambele cazuri volumele fiind preponderent sub media zilnică a ultimei luni de tranzacţionare.

Industria HoReCa, de care depinde activitatea celor două companii, mai pregnant în cazul Sphera, este puternic afectată de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19, iar începând cu 15 octombrie, odată cu prelungirea stării de alertă, au fost implementate noi restricţii, cu impact negativ asupra operaţiunilor unităţilor de alimentaţie publică.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 2,42%, în ultimele cinci sesiuni bursiere, până la 12,12 lei/unitate, într-o săptămână în care la Paris titlurile Societe Generale au coborât cu 2,9%, iar indicele Euro STOXX Banks s-a depreciat cu 4,06%.

Banca Transilvania (TLV), cealaltă acţiune bancară din indicele BET şi una din cele trei companii de la BVB ce fac parte din indicii de pieţe emergente a FTSE Russell, a avut, în 15 octombrie, data de înregistrare pentru majorarea de capital prin distribuirea a zece acţiuni gratuite la 100 deţinute. Titlurile TLV au încheiat şedinţa de vineri la 2,08 lei, echivalentul unui randament săptămânal de 2,16%, luând în calcul preţurile ajustate cu majorarea de capital, conform datelor furnizate de investing.com.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au depreciat cu 1,93%, la 27,95 lei, în timp ce titlurile Transgaz (TGN) au crescut cu 1,82%, până la 280 de lei, îndeosebi în cazul transportatorului de gaze volumele fiind preponderent sub media zilnică a lunii anterioare.

Tot în sectorul energetic, acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,31% săptămâna trecută, la preţul de 0,326 lei, pe fondul unui volum redus, într-un context de acalmie în piaţa petrolui, contractele futures ale ţiţeiului Brent cu scadenţa în decembrie având o creştere săptămânală de doar 0,2%.

Per anasamblu, indicele BET-NG, ce reflectă traseul companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor de la BVB, a scăzut săptămâna trecută cu 0,25%, la 649,64 de puncte.

BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat în săptămâna recent încheiată cu 2,63%, până la 40.179,03 puncte, cea mai mare scădere dintre toate coşurile de acţiuni de la BVB.

Este un declin imprimat de SIF-uri, toate cele cinci societăţi de investiţii financiare cunoscând deprecieri ale cotaţiilor, săptămâna trecută. Nici eliminarea pragului de deţinere de la finele lunii iulie nu a adus creşterile de preţ la care se aştepta o bună parte a comunităţii pieţei noastre de capital, cotaţiile SIF-urilor având, în ultima lună, o traiectorie descendentă.

Pentru intervalul 9-16 octombrie, cea mai redusă scădere relativă a cotaţiei a fost înregistrată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au coborât cu 2,42%, la 1,21 lei, iar cea mai severă s-a manifestat în cazul titlurilor SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror depreciere a fost de 6,9%, până la 1,89 lei.

"După căderea pragului la SIF-uri am asistat la câteva schimburi importante de pachete de acţiuni, inclusiv prin tranzacţii «deal». Dar, la nivelul cotaţiilor, nu s-a văzut vreun impact. Totuşi, nu trebuie să uităm că avem nişte date financiare care nu sunt convingătoare, la multe dintre SIF-uri. În plus, este posibil ca, ceea ce s-a întâmplat la AGA SIF Oltenia de luni să îşi fi pus amprenta asupra tuturor societăţilor de investiţii financiare. Cred că s-a transmis o stare de neîncredere privind activitatea SIF-urilor, de unde şi corecţiile negative de acum", ne-a spus Marcel Murgoci.

La începutul săptămânii trecute, la Craiova, a avut loc adunarea generală a acţionarilor SIF Oltenia convocată la soliciatarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (SIF4), unde s-a votat revocarea administratorilor cu excepţia lui Cristian Buşu şi încetarea mandatului directorului general Tudor Ciurezu. Practic, societatea a rămas fără Consiliu de Administraţie şi doar cu un singur conducător, în persoana directorului general adjunct, în condiţiile în care, la art. 8, alin. (1) din Legea 74/2015, se arată că: "ASF acordă autorizaţia unui AFIA stabilit în România doar dacă: (...) b) (...) conducerea activităţii AFIA este asigurată de cel puţin două persoane (...)".

De asemenea, au fost aprobate punctele privind revocarea hotărârilor celor două adunări generale ale acţionarilor SIF5 din data de 28 aprilie, inclusiv distribuţia de dividende ce s-a făcut între 1 şi 16 iulie (când Curtea de Apel Craiova a suspendat executarea deciziilor adoptate la AGA condusă de Tudor Ciurezu), situaţia privind dividendele fiind în momentul de faţă incertă.

Acţiunile Fondul Proprietatea sunt singurele titluri din indicele BET-FI care s-au apreciat, săptămâna trecută, cotaţia FP având un avans de 1,92%, la 1,325 lei, pe fondul unui volum redus faţă de media ultimei luni de tranzacţionare.

Fondul derulează cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare, pentru cel mult 800 milioane de titluri proprii (atât acţiuni tranzacţionate la BVB cât şi GDR-uri la Londra), operaţiune de natură să ofere sprijin cotaţiilor.

Am intrat în a doua parte a lui octombrie, iar Marcel Murgoci de la Estinvest vede pandemia de Covid-19 drept principalul factor de influenţă asupra evoluţiei pieţei, până la finalul anului.

"Bursele reacţionează foarte repede la eventuale restricţii suplimentare", a spus directorul casei de brokeraj, care a adăugat rezultatele financiare pe care urmează să le publice companiile chiar începând cu această lună şi deciziile agenţiilor de rating, pe lista elementelor cu impact potenţial asupra evoluţiei de la BVB.

Pe lângă factori interni, piaţa noastră va fi influenţată şi de evenimentele internaţionale cu impact asupra burselor, ieşind în evidenţă alegerile prezidenţiale din Statele Unite, din data de 3 noiembrie.

Mark Mobius, fondator la Mobius Capital Partners şi fost preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, se aşteaptă chiar la o "scădere dramatică" a pieţelor dacă rezultatul alegerilor va fi contestat, iar câştigătorul nu va fi cunoscut la săptămâni sau chiar luni după 3 noiembrie.

"Dacă se întâmplă acest lucru, avem cu adevărat probleme. Pieţelor nu le va plăcea şi veţi vedea o corecţie reală sau poate o scădere dramatică. Este o problemă foarte, foarte mare", a spus Mobius la CNBC.

Amploarea scăderii va depinde de cât de mult durează disputa, este de părere managerul de fonduri din pieţele emergente, iar dacă se va ajunge la Curtea Supremă, perioada scursă până la aflarea câştigătorului s-ar putea prelungi şi mai mult, creând mai multă incertitudine - ceva ce pieţele "urăsc".

În opinia sa, o eventuală victorie a lui Donald Trump ar fi mai "favorabilă" pentru pieţe.

"După cum ştiţi, Trump promite o altă reducere majoră a impozitelor. Democraţii nu au spus acest lucru, ci intenţionează să crească impozitele aplicate aşa-numiţilor oameni bogaţi şi corporaţiilor. Aceasta este cu adevărat marea, marea problemă pe viitor", a spus Mobius.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb