Analiză Saxo Bank: "5 strategii pentru a investi când creşte dolarul"

Alexandru Costea
Bănci-Asigurări / 20 martie 2015

Şeful pe Europa Centrală şi de Est din cadrul Saxo Bank, Emmanouil Lemonakis, a conceput cinci strategii construite pe trendul crescător al valutei americane, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Redăm mai jos analiza Saxo Bank:

"Remarcabila întărire a dolarului de anul acesta a dat deja bătăi de cap analiştilor: au renunţat la previziuni şi vor face altele, probabil, abia când trendul de creştere va încetini. La începutul anului, analiştii care au adoptat o poziţie dramatică au prognozat un raport euro/dolar de 1,1 până la sfârşitul anului; acum sunt nevoiţi să-şi regândească strategia şi să aibă la orizont chiar şi o posibilă valoare a raportului de 0,95, posibilă anul acesta.

S-a discutat mult despre ce anume a provocat întărirea dolarului, iar creşterea sa a fost atribuită, în general, mai multor factori convergenţi: politica monetară a Statelor Unite care a dus la o revenire a economiei americane, aşteptarea şi producerea emisiunii monetare în zona euro (care a slăbit euro), pachetele de stimulare fiscală din diverse ţări - cum ar fi Banca Japoniei - care au pus presiune pe alte valute.

Odată cu întărirea dolarului, am văzut şi căderea preţului la ţiţei, lucru care a emis adevărate unde de şoc prin pieţe. Petrolul şi dolarul american sunt foarte strâns legate în evoluţie, principalul motiv fiind că această materie primă este valorificată în dolari americani. În mod tradiţional, când dolarul SUA se întăreşte, preţul petrolului scade, şi viceversa. Volatilitatea pe pieţe poate fi o provocare în tranzacţionare, dar poate crea şi oportunităţi pentru cei pregătiţi să-şi asume riscuri. În rândurile care urmează, vă prezentăm cinci strategii de top Saxo Bank pentru investiţii în perioadele în care dolarul creşte.

1.Fiţi mereu cu un pas înainte

Pare un sfat pe care l-aţi tot auzit, dar investitorii care urmăresc perechile valutare care conţin dolarul SUA şi care au cumpărat dolari la începutul trendului vor avea rezultate foarte bune la finalul perioadei de întărire a valutei americane. Fiţi atenţi, însă, că acest trend ce pare de neoprit se va termina la un moment dat. După cum spune şi colegul meu, John J Hardy, şeful strategiei FX Saxo Bank: «E greu să stabileşti un calendar al revenirii dolarului, deci va trebui să ne abordăm fiecare zi şi fecare risc separat». Amprenta unui trader de succes este să ştie când să închidă o tranzacţie şi să scoată profit.

2.Diversificaţi-vă portofoliul cu CFD-uri

Investitorii în CFD-uri - contracte pentru diferenţe - realizează câştiguri prin prognoza pe preţurile unor asseturi: scăderea, respectiv creşterea lor. CFD-urile sunt produse derivative care pot fi folosite pentru a tranzacţiona mărfuri (incusiv petrol), acţiuni, indici şi fonduri. Recent, a fost o creştere masivă a interesului faţă de CFD-uri, poate în mod particular pentru că putem fi avantajaţi de poziţii scurte pe preţurile în scădere şi poziţii lungi pe cele în creştere. E un mod de a profita de un trend descendent din piaţă, cum am observat la ţiţei, în ultima perioadă. CFD-urile sunt utile, de asemenea, pentru hedging şi protejarea investiţiilor într-un portofoliu multi-asset.

3.Adaptaţi-vă investiţiile pe baza performanţei lor

Cu economia SUA într-o creştere evidentă şi consistentă, investiţiile străine se întorc pe continentul nord american, ceea ce influenţează pozitiv acţiunile de pe piaţa SUA. Atât acţiunile din zona euro, cât şi cele japoneze continuă să sufere din cauza impactului politicilor de stimulare fiscală care le fac să pară mai puţin atrăgătoare în ochii investitorilor decât acţiunile companiilor americane. De asemenea, dobânzile mai mari din SUA ajută bondurile americane să fie mai atractive în faţa invetsitorilor străini.

4.Poziţionaţi scurt pe mărfuri

Când pieţele sunt foarte volatile, investitorii se îndreaptă către investiţii mai stabile, în special către aur. În timp ce aurul pare să aibă o relaţie de preţ inversă faţă de dolar, adică să scadă atunci când dolarul creşte, relaţia nu e la fel de strânsă ca aceea dintre dolarul american şi petrol. Asta înseamnă că, cu toate că ne aflăm într-o perioadă bullish pentru dolar, s-ar putea să avem «ferestre» favorabile investiţiei în aur care pot avantaja investitorii, pe termen scurt.

5.Plutiţi pe valul volatilităţii

Cum politica monetară a Americii e din ce în ce mai divergentă faţă de cea a UE sau Japoniei, semnele indică 2015 ca fiind un an extrem de volatil pe pieţele valutare. Divergenţa de politici creează mişcări bruşte şi oportunităţi în pieţele valutare care pot fi capitalizate pentru profit financiar. La fel ca în surfing, investitorii au nevoie de «fereastra» ideală de timp pentru a intra bine pe pieţele valutare pentru a pluti pe val până la ţărm".

Emmanouil Lemonakis s-a alăturat Saxo Bank în 2006, ca membru al echipei de consilieri pentru clienţi privaţi pe piaţa din Grecia. În ultimii 9 ani, Lemonakis a fondat o echipă responsabilă de clienţii din Europa de Sud şi statele din Balcani şi a fost director adjunct al reprezentanţei din Milano, în 2008. A fost, de asemenea, responsabil de înfiinţarea biroului Saxo Bank în Atena, Grecia. În 2012, Emmanouil Lemonakis a fost numit Chief Operating Officer la Saxo Bank Cipru, funcţie din care a fost promovat Head of Central Eastern Europe Region, în 2013.

Emmanouil Lemonakis are un Master în Business Internaţional obţinut la Copenhagen Business School.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb