Combinaţia dintre un dolar slab, aşteptările din ce în ce mai scăzute legate de creşterea dobânzii şi o perspectivă tehnică îmbunătăţită a condus aurul la un vârf al ultimelor patru luni, se arată într-o analiză semnată de Ole Hansen, şeful strategiei de materii prime la Saxo Bank.
Conform acestuia, perspectiva tehnică pozitivă pe termen scurt este acum afectată de o creştere serioasă a pariurilor prea optimiste, ceea ce face metalul vulnerabil la o retragere.
"Succesul tehnic peste vârful din august, pe care l-am scos în evidenţă ca un nivel cheie în recent publicata noastră perspectivă pentru trimestrul final, a ajutat ca aurul să ajungă la 1,192$/uncie săptămâna trecută. Acesta e cel mai mare nivel din 22 iunie încoace şi a ajuntat şi mai mult la schimbarea sentimentului în piaţă, tendinţa nemaifiind condusă doar de poziţiile short. În luna iulie, fondurile speculative au deţinut recordul în pariuri short de 121,000 loturi de futures şi options (12,1 milioane de uncii) pe măsură ce piaţa se juca cu susţinerea cheie la 1,080$/uncie. De atunci, acoperirea short a văzut poziţia brută short scăzând mai mult de jumătate şi abia în ultimele două săptămâni a fost primit un extra-stimulent din partea noilor cumpărători. Pe termen scurt, creşterea rapidă a noilor poziţii long a lăsat metalul vulnerabil pentru o retragere. Folosind Fibonacci, primele două niveluri importante de retragere se află la 1,158$ şi 1,148 $/uncie", se arată în analiză.
Investitorii care folosesc produse tranzacţionate la bursă au adăugat 8,3 tone săptămâna trecută, adăugarea totală din ultimele patru săptămâni ajungând la 20 de tone. Toate titlurile, conform Bloomberg, reprezintă acum 1 537 tone, adică cu peste 50 de tone mai puţin faţă de nivelurile din iunie atunci când aurul s-a tranzacţionat ultima dată la nivelurile actuale. "Aceasta scoate în evidenţă lipsa de entuziasm din rândul investitorilor pe termen lung, în timp ce traderii tactici, pe termen scurt, cum sunt fondurile speculative, fac acum majoritatea tranzacţiilor", precizează Ole Hansen.