ANALIZĂ SECTORIALĂ EY ROMÂNIA:  Randamentele aşteptate de investitori au continuat tendinţa de creştere, însă cu un avans mai temperat

G.D.
Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2022

Ileana Guţu

Ileana Guţu

Costul capitalului a continuat o tendinţă crescătoare în cel de-al treilea trimestru al anului curent, conturată încă din a doua parte a anului 2021, conform analizei sectoriale EY România, informează compania printr-un comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, din perspectiva evoluţiilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari creşteri ale costului capitalului s-au înregistrat la nivelul sectorului de servicii medicale (+7,5 p.p.) şi cel al proprietăţilor imobiliare (+6,3 p.p.). Excepţii notabile fac sectorul materiilor prime şi cel al serviciilor financiare, unde scăderile de randament comparativ cu trimestrul al doilea al anului curent sunt de 1,5 p.p. (puncte procentuale), respectiv 3,2 p.p. O evoluţie trimestrială negativă a fost înregistrată şi în cazul bunurilor de larg consum (-0,1 p.p. faţă de trimestrul anterior), consemnată după o creştere solidă în trimestrele anterioare.

În prezent, climatul investiţional este semnificativ influenţat de presiunile inflaţioniste, pe fondul creşterii continue a preţurilor cu energia şi materiile prime, generate în principal ca urmare a invaziei militare declanşate de Rusia în Ucraina, eveniment ce a avut impact direct asupra lanţurilor de aprovizionare şi producţie. Coroborând aceste aspecte cu înăsprirea curentă a politicilor monetare de către băncile centrale şi tendinţa de menţinere a conduitei de creştere a dobânzilor de politică monetară şi în viitorul apropiat, se observă că balanţa înclină tot mai mult spre o încetinire a creşterii economice la nivel global pentru perioada următoare.

Totuşi, chiar dacă efectele evenimentelor recente asupra lanţurilor de aprovizionare sunt resimţite încă puternic şi afectează activitatea economică, presiunea începe să se atenueze, prin diminuarea impactului constrângerilor privind producţia şi activitatea economică. În acest sens, pentru trimestrul al treilea s-a înregistrat o creştere a randamentului aşteptat de investitori în sectorul produselor industriale (comparativ cu scăderea înregistrată în trimestrul al doilea, faţă de primul trimestrul al anului curent). În plus, pe fondul creşterilor temerilor statelor europene în ceea ce priveşte securitatea energetică, Uniunea Europeană îşi focalizează tot mai mult atenţia asupra eforturilor de sprijinire a tranziţiei către economia verde, prin sprijinirea investiţiilor sustenabile şi încurajarea raportărilor non-financiare de către companii, cu precădere în domeniul ESG (environment, social, governance) şi al finanţărilor de tipul "obligaţiunilor verzi" (green bonds).

"Contextul macroeconomic şi geopolitic a determinat continuarea tendinţei de creştere a randamentelor aşteptate de investitori, conturată încă de anul trecut. Un astfel de mediu are însă potenţialul să genereze şi fructificarea de oportunităţi, cu perspective pe termen mediu şi lung, cum ar fi atragerea fondurilor nerambursabile şi investiţii în proiectele de sustenabilitate cu impact cumulat la nivelul comunităţilor şi al societăţii în ansamblul său. Exceptând sectorul bunurilor de larg consum, al materiilor prime şi cel al serviciilor financiare, toate celelalte sectoare analizate au continuat să înregistreze creşteri ale costului capitalului şi în acest trimestru, ajungând la un maxim al perioadei de 7 ani analizate", declară Ileana Guţu, Partener şi Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară şi analize economice, EY România.

La finalul trimestrului al treilea, se constată menţinerea tendinţei din trimestrul anterior, respectiv înregistrarea celor mai scăzute randamente la nivelul sectoarelor de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei, în timp ce sectorul proprietăţilor imobiliare se află, din nou, la nivel maxim, subliniază sursa citată.

În trimestrul trei al anului curent, costul capitalului propriu a depăşit pragul psihologic de 10% pentru toate sectoarele analizate, marcând astfel o nouă etapă din perspectiva apetitului investitorilor.

Analiza se bazează pe datele financiare disponibile la sfârşitul celui de-al treilea trimestru (T3) al anului 2022, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum şi de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informaţiei, materii prime, proprietăţi imobiliare şi servicii de telecomunicaţii.

Pe fondul temperării estimărilor pentru perioada următoare, generate de contextul macroeconomic şi geopolitic, multiplicatorii aferenţi sectorului de proprietăţi imobiliare, respectiv materii prime (care au înregistrat anterior creşteri), se alătură tendinţei generale de scădere. Valorile aferente multiplicatorilor au fost influenţate inclusiv de evoluţia pieţei bursiere care a consemnat o scădere în ultimul an a principalilor indici la nivel global, piaţa din România urmând acelaşi trend.

Coroborat cu estimările sumbre în ceea ce priveşte nivelul ridicat al inflaţiei şi scenariul politicilor monetare agresive, sectorul proprietăţilor imobiliare a suferit cea mai mare scădere a multiplicatorului EBITDA (cu 5,1x), ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani (11,9x), urmat de cel al serviciilor financiare (scădere cu 3,7x), şi el la minimul aceleiaşi perioade. Aceste evoluţii pot determina reminiscenţe din perspectiva sectoarelor care au fost cele mai afectate ca urmare a crizei financiare mondiale din anul 2008, impunându-se astfel o atenţie sporită asupra acestora în perioada următoare, precum şi asupra potenţialului impact cumulat la nivelul celorlalte sectoare.

Singurele sectoare care nu au înregistrat stagnări trimestriale sau evoluţii negative din perspectiva multiplicatorului EBITDA sunt cel al telecomunicaţiilor (creştere cu 0,3x, la nivelul de 9,4x) şi al bunurilor de larg consum (creştere cu 0,3x, la nivelul de 11,4x).

"În ciuda scăderii produsului intern brut al României, consemnată în prima parte a anului curent, previziunile privind creşterea economică pentru anul 2022 au fost îmbunătăţite cu 0,6 p.p. (de la 2,9%, la 3,5%), pe fondul evoluţiilor peste aşteptări în sectoare precum cel al transporturilor, serviciilor informatice, serviciilor pentru întreprinderi, precum şi a accelerării creşterii activităţii în construcţii în cel de-al doilea semestru al anului curent. Acestea au fost stimulate şi de măsurile privind implementarea PNRR, cât şi de programele privind ajutoarele de stat. Totuşi, chiar dacă estimările privind evoluţia economiei pentru perioada următoare sunt revizuite în creştere, potenţialul economic este frânat de presiunile inflaţioniste şi contracţia sectorului industrial în Europa, pe fondul disruptiv al problemelor aferente lanţurilor de aprovizionare şi creşterii preţurilor la energie", declară Ileana Guţu, Partener şi Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară şi analize economice, EY România.

Instrumentul de analiză sectorială este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiză economică şi modelare financiară (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie şi Tranzacţii al EY România, iar analiza sectorială poate fi accesată în secţiunea site-ului EY "Valuation Insights"/"Perspective de Evaluare", baza de date fiind actualizată trimestrial, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. În prezent, climatul investiţional este semnificativ influenţat de presiunile inflaţioniste, pe fondul creşterii continue a preţurilor cu energia şi materiile prime, generate în principal ca urmare a invaziei militare declanşate de Rusia în Ucraina - FALST "invazia - inflatie"!!!!

    Dobanzi jos boom credit boom masa monetara fara contrapartida in bunuri boom costuri plasate in viitor sa absoarba masa pana apar capacitati noi de etc sa balanseze busiturile inflationiste. 

    Daca ne uitam la creditul neguvernamental la BNR o sa vedem PARABOLICA PROCENTUALA pornita exact din 2018 -2019 si cu intnsitate 2020... prezent!!! 

    inflatia este intodeauna cauzata de credit / masa monetara!!! 

    Ce face CREDITUL ACUM LA NOI? se duce sageata!! 

    Dar ce face M-urile... franeaza ... semn ca cineva blocheaza banii sin piata treptat in bonduri depozite si dobanzi banci centrale cu plata la termen scurt si sigure... in timp ce "hienele" fura cashul din piata de "la prosti" si ii directioneaza in financiar la destepti. 

    s c cret 

    1. Nu am inteles nimic. :))

      Vb si pe limba începătorilor. Încep sa crească bursele sau nu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb